Skip to content

Angel’s Trumpet holder trøtte høsthager blomstrende

28 de september de 2022

Kan vi snakke? Tidlig høst i sør er ikke en flott tid for blomster. Måneder med varme og periodisk tørke gjør mange planter til botaniske versjoner av grillet ost. En staude ser imidlertid best ut i ukene som kommer – engletrompet.

Angel’s Trumpet farger og størrelse

Innfødt til Sentral- og Sør-Amerika, engletrompet (Brugmansia sp.) representerer en gruppe halvharde, treaktige busker eller små trær som bærer enorme, velduftende blomster formet som trompeter eller englers kjoler. Blomster kan være enkle eller doble og kommer i farger av hvit, rosa, gul, gull, fersken og oransje. Jeg tror den på bildet er «Ecuador Pink», et utvalg av Brugmansia versicolor. Dette er den mest trelignende arten og kan bli 15 fot høy. Andre arter blir 6 til 10 fot høye, avhengig av hvor langt sør du bor. Jo lenger sør du er, jo større blir de. Blomstene kan bli 8 til 15 tommer lange, og en plante kan åpne dusinvis av gangen. De lager gode, langvarige snittblomster.

Dyrking av engletrompet

Angel’s trompet liker sol og fruktbar, fuktig, godt drenert jord. Det er en ganske tung mater, så gjødsle den med en vannløselig gjødsel annenhver uke om våren og sommeren. Den er fullt hardfør i USDA sone 9 og 10. I USDA sone 8, hvor jeg bor, dør den ofte til bakken om vinteren og kommer tilbake neste år. Nord for her, i USDA-sonene 7 til 8, dyrke den som en årlig eller i en potte du kan ta med inn til et kjølig rom for vinteren. Det vil sannsynligvis avløves, men ikke bekymre deg, det er ikke dødt. Hold jorden knapt fuktig og ikke mat i denne sovende tiden.

Det er en djevel i denne engelen

Folk forveksler ofte ekte engletrompet med en annen sørstatspassalong, Datura, aka djevelens trompet. De to er lett å skille. Angel’s trompet har hengende blomster og lange, bønnelignende frøkapsler. Djevelens trompet bærer stående blomster og avrundede, piggete frøkapsler.

Hvor finner du engletrompeten

Fordi den ikke blomstrer før høsten, har de fleste barnehager ikke engeltrompet. (Plant Delights er en god nettkilde for planter. Andre barnehager på nett tilbyr frø.) Men mange mennesker får det, som jeg gjorde, som en rotfestet stikling fra en venn. Seks-tommers stiklinger tatt i august rot raskt i vann eller pottejord.

Håndter engletrompeten med forsiktighet

Vær forsiktig så du ikke får i deg engletrompeten – den er svært giftig for mennesker og kjæledyr. «Svelging av plantene kan forårsake forstyrrende hallusinasjoner, lammelser, takykardi og hukommelsestap og kan være dødelig,» advarer Britannica Encyclopedia. Bruk beskyttelsestrekk når du håndterer den og vask hendene grundig etter å ha berørt engletrompeten, noe som kan utløse allergiske hudreaksjoner hos noen.

Fall Garden Refresh

Sammen med engletrompet er det flere ettårige og stauder som kan gi liv og farge til hagen din om høsten, inkludert å bytte sommerplanter som har fosset ut med høstbeholderplanter i kjølig vær. Høsten er også en god tid for å dyrke grønnsaker som brokkoli og grønt, og plante trær, busker og vårløker.