Skip to content

Arenaria

7 de juni de 2021

De arenaria er navnet på en serie planter som på grunn av deres størrelse og blomsterens skjønnhet er perfekte for å dyrke på balkonger, terrasser og selvfølgelig også i hager. Å holde dem helt sunne er ikke komplisert, siden de vil være lykkelige med å ha dem i solen og vanne dem fra tid til annen.

De er også ganske motstandsdyktige mot skadedyr og sykdommer, så du trenger ikke å bekymre deg for det 😉. La oss bli bedre kjent med dem.

Opprinnelse og kjennetegn ved arenaria

Våre hovedpersoner er årlige, toårige eller flerårige urteaktige planter med opprinnelse i Europa, hvor vi for eksempel på den iberiske halvøya bare har 10 arter i Murcia-regionen av de 1400 artene som er beskrevet. De vokser til en høyde på omtrent 40 centimeter, med motsatte, hele, grønne blader.

Blomstene er gruppert i klynger, og er hvite, rosa eller sjelden lilla. Frukten er en tørr kapsel som inneholder små, kuleformede, svarte frø.

Hovedart

De mest populære artene er følgende:

Arenaria grandiflora

Utsikt over Arenaria grandiflora

Det er en tussock-plante kjent som steingress som er hjemmehørende i det vestlige Middelhavet. Rekker mellom 30 og 50 centimeter, med mer eller mindre oppreiste stammer som lansettformede til lineære blader spirer fra. Produserer hvite blomster.

Arenaria montana

Utsikt over Arenaria montana

Innfødt til Sørvest-Europa, er det en forgrenet tussock plante som når mellom 30 og 50 centimeter i høyden. Bladene er mellom 1 og 3 centimeter lange, og de er grønne. Blomstene er hvite.

Arenaria nevadensis

Det er en årlig syklus urt endemisk til Spania, spesielt Middelhavet. Vokser opptil 10 centimeter høyt, med oppreiste stammer som ovale til lansettformede grønne blader spirer. Produserer hvite blomster.

Dessverre er det kritisk truet på grunn av tap av habitat. Du har mer informasjon på dette nettstedet til International Union for Conservation of Nature.

Arenaria serpyllifolia

Utsikt over Arenaria serpyllifolia

Det er en årlig eller toårig urt hjemmehørende i Europa som når 10 til 30 centimeter i høyden. Den produserer ovale blader 4 til 12 mm lange og 3 til 7 mm brede, grønne i fargen. Blomstene er hvite.

Hva bryr de seg om?

Hvis du vil ha en kopi, anbefaler vi at du gir den følgende omsorg:

plassering

Sett arenaria i utlandet, enten i full sol eller i halvskygge. Disse plantene har ikke invasive røtter, så hvis du skal plante den i bakken, kan du legge den i nærheten av rør, vegger og andre, siden det ikke vil gi deg noe problem 😉.

Land

  • Verft: vokser i alle jordtyper, bortsett fra veldig sure med en pH på 4-5, og forutsatt at de har god drenering.
  • Blomsterpotte: fyll med universalunderlag (til salgs) med 30% perlit. Du kan også bruke mulch eller kompost.

Irrigasjon

Irrigasjon det må være moderat. Han liker ikke vannlogging, så det er viktig at han bare vanner når det er nødvendig; det vil si når jorden mister fuktighet.

Husk at det er mye lettere å gjenopprette en plante som tørker enn en annen som drukner, så hvis du er i tvil, må du kontrollere fuktigheten i jorden, for eksempel ved å sette inn en trepinne.

Abonnent

Utsikt over Arenaria ciliata

Vann er like nødvendig som «mat». For å få arenaria til å være vakker, det anbefales på det sterkeste å betale det fra vår til sen sommer med organiske produkter, som guano eller planteetende gjødsel. Nå kan du også bruke gjødsel hvis du bare skal bruke den som en prydplante.

Multiplikasjon

Den multipliseres med frø om våren, og følger denne trinnvis:

  1. For det første fylles et frøbed (det kan være en blomsterpotte, en beholder med melk eller yoghurt, ren og med et lite hull i basen som vannet kan komme ut gjennom) med universelt underlag.
  2. Deretter blir den vannet samvittighetsfullt og suger hele jorden godt.
  3. Etterpå plasseres frøene på overflaten, slik at de er så langt fra hverandre som mulig.
  4. De blir deretter dekket med et tynt lag med underlag.
  5. Til slutt blir den vannet igjen, denne gangen med en sprøyte, og såbedet plasseres ute, i et område beskyttet mot direkte sol.

Så de vil spire snart, om ti dager.

Planting eller transplantasjonstid

vår, når frosten har gått.

Hvis du har den i en gryte, transplanter den til en større når røttene vokser ut av dreneringshullene.

Plager og sykdommer

Det er generelt veldig motstandsdyktig, men hvis pleien ikke er tilstrekkelig, for eksempel hvis den blir vannet for mye, kan den bli svak og dermed tiltrekke sopp og insekter som kan bli skadedyr.

Hvis dette skjer, blir førstnevnte behandlet med soppdrepende midler, og for insekter er det et veldig effektivt naturprodukt som er kiselgur (til salgs).

Rustikk

Det kommer an på arten. De fleste er årlige eller toårige, som ikke motstår kulde, mye mindre frost. Imidlertid er de livlige som Arenaria montana bølge Arenaria grandifloraDe tåler svak frost ned til -4 ° C.

Hvilke bruksområder får de?

Utsikt over arenaria

Arenaria de er veldig dekorative planter. De er interessante å dyrke i potter, planter og hager.

Hva tror du?