Skip to content

Aske til aske…

1 de april de 2021

Unge blader Tette sorte knopperKnopper bare sprengteLav på barken til et ungt treUnge blader Tette sorte knopperKnopper bare sprengteLav på barken til et ungt treDette er den blomstrende blomsten til et asketre. Fraxinus excelsior. Det er ikke den mest åpenbare nydelige av alle blomster, kirsebærblomsten har for eksempel ikke noe å bekymre seg for hvis det kom ned til en skjønnhetskonkurranse *. Faktisk er det merkelig maritimt i utseende med sine stramme rødlige knopper og sjømatblomster.

Askeblomster

Asken er et av de store britiske løvtrærne som, i likhet med de andre, er innpakket i historien til denne øya. Eiken ga for eksempel de solide tømmerene som de store britiske marine skipene ble bygget fra. Nelson på Trafalgar, Collingwood på Cape St Vincent og Duncan på Camperdown. Alle seilte i kamp flytende på skip av engelsk eik. Asken har også krigslige fortilfeller, ettersom det er fra raskt voksende, døde rette askeplanter som det ble laget piler. De som er kjent med 100 årskrigen, kan hoppe over neste avsnitt.

I lang tid (omtrent, som navnet antyder, 100 år) i middelalderen var England i krig med franskmennene. Dette var ikke uvanlig, ettersom vi har firet hverandre i århundrer. Det var en hel masse kamper da engelskmennene prøvde å beholde grepet om de franske territoriene. De mest bemerkelsesverdige av disse slagene var Crecy, Poitiers og Agincourt ** som alle ble vunnet av engelskmennene (men bare bare) fordi – og her kommer jeg endelig tilbake til poenget – vi hadde langbuen og franskmennene hadde bare sakte avfyrende armbrøst . Langbuen, som var laget av barlind, avfyrte piler formet (yup, du gjettet det) fra aske. Disse ble hentet med gåsefjær og tippet med stålspisser. Hver landsby i England måtte tilveiebringe en kvote med piler fordi de, som du kan forestille deg, skjøt ti piler i minuttet, de gikk raskt gjennom ammunisjon.

Så, spol frem noen hundre år til det 21. århundre. Vi har asketrær som vokser over hele dette landet, mest relevant for meg i skogen som grenser til hagen min, da det er et av de vanligste trærne våre. Vi har også litt av et problem ved at en veldig stygg tresykdom kalt Ash dieback (Chalara fraxinea) ble oppdaget noen få steder i fjor sommer. Dette er et ganske ødeleggende virus som har feid gjennom skogene i Nord-Europa og drept stort sett hvert asketre i veien. Det er nå sannsynlig å gjøre det samme her borte. Det er vindbåret så veldig vanskelig å kontrollere, så vi må kanskje trekke oss fra tapet av asketreet som vil skape et enormt stort hull på landsbygda.

Vi hadde det samme problemet på 1970-tallet da alle de store almetrærne over hele landet bukket under for den nederlandske almebillen. De har aldri klart å komme tilbake når de kommer til en viss høyde og billen finner dem, og det er gardiner for dem. Prognosen for asken er litt gladere, da det forventes at noen prøver vil være immun mot sykdommen, og vi vil derfor ha resistent bestand som vi kan forplante nye trær fra.

Litt av et slag, men vi vil forhåpentligvis, i ånden til Henry V, gå videre og komme oss gjennom det. Forhåpentligvis vil asken vokse igjen når barnebarna mine er i min alder.

* når det gjelder kirsebærblomstring er vi for øyeblikket midt i det jeg kaller Tai-Haku-tornado. Prunus Ta-Haku handler om det mest spektakulære blomstrende kirsebæret du kan få. Knoppene begynner med en skylling av lyseste rosa før de eksploderer i brettholder av fullbarmet hvit blomst, hver blomst med en liten sentral skvett av rosenrød klaret. Og så, før du vet ordet av, er alt over, kronbladene er på bakken og bladene er ikke lenger myke og myke, men er voksne og dype grønne.

** Denne siste er den med Henry V. Du kjenner den fra Shakespeare

“Nok en gang til bruddet, kjære venner, nok en gang;
Eller lukk veggen opp med våre engelske døde.
I fred er det ingenting som blir en mann
Som beskjeden stillhet og ydmykhet:
Men når krigssprengningen blåser i ørene våre,
Etterlign deretter handlingen til tigeren;
Stiv senene, tilkall blodet,
Skjul rettferdig natur med hardt ravende raseri;
Så lån ut øyet et forferdelig aspekt;
La lirke gjennom portasjen på hodet
Som messingkanonen; la pannen være overveldende
Så fryktelig som en gallet stein
O’erhang og jutty hans forvirrede base,
Svulmet med det ville og sløsende havet. ” etc etc