Skip to content

Beskytt kjæledyrene dine mot giftige planter: Biff’s Ordeal

23 de februar de 2021

Da jeg kom opp trappene, lyste stemmen til Lin. «Vi må ta Biff til veterinæren med en gang.»

Det var tidlig på kvelden, og vi hadde vært ute etter en matbit. Mens vi var borte, fant Biff og spiste en liten boks med rosiner som var i en pose, som var i en annen pose, som var under en bunke med aviser, som var på kjøkkenbordet, som var omgitt av stoler (som bodde i huset … husk det – dette er alvorlig). Det spiller ingen rolle hvordan han gjorde det. Kanskje bortsett fra at jeg kjærlig kalte ham Biff the Wonder Spaniel, har han også radikalt store ninja-ferdigheter.

Hunder (og katter) og rosiner kommer ikke overens. Nyresvikt.

Ti minutter senere var vi på Santa Barbaras CARE-sykehus, takknemlige for at døgnåpne akutt- og krisehjelpsanlegg hadde åpnet igjen under nytt eierskap bare noen få måneder tidligere.

Biff tilbrakte to netter i sin kjærlige, oppmerksomme pleie, i et bur (han er vant til å hogge i sengen og teste om den stumpe pølsehalen hans passer i neseboret), forbenet barbert for å ta IV-røret, og lurer sannsynligvis på hvorfor menneskene hans hadde forlagt ham, og mangler Wi-Fi-tilgangen. (Jeg tuller med Wi-Fi, iPhone-en hans var i butikken.)

For Lin og jeg var det dager med bekymring og dyp skyldfølelse. Vi hadde en ASPCA-brosjyre (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals) i en skuff et eller annet sted med en liste over alle de giftige stoffene som vår motsatt tommelfingerart burde være mer våken om: medisiner, gjødsel, frostvæske, rengjøringsprodukter.

Og planter.

Har du noen gang mottatt en gave azalea, lyser lyser opp en vinterstue? Narcissus-pærer, lokket til å blomstre innendørs mens resten av hagen din er begravet under glitrende julesnø? Tulipaner? Begonier, med sine englevinger og myke pastellrosetter? Åh, og alle de saftig grønne tropene, som philodendron, spathiphyllum, pothos og schefflera.

Dette er bare en håndfull av de 392 plantene som er oppført på ASPCAs nettsted, sammen med matvarer, husholdningsartikler og «fritidsartikler» som setter kjæledyr i fare hver dag. Amy Stewart’s Wicked Plants lister opp dusinvis som like gjerne kan snuse ut en NFL-line-backer, men også forårsake kjæledyret ditt en verden med vondt – eller ta dem fra oss permanent.

Avhengig av hvilket giftstoff et kjæledyr kommer inn i og hvor mye de spiser, kan symptomene inkludere oral irritasjon, sikling, oppkast, løp, depresjon, tap av koordinasjon, organskader, benmargsundertrykkelse, skjelving, hjertesvikt, kramper, koma eller død.

Hatt nok?

Dette betyr ikke at du bør rydde opp og bane hagen din, eller forvise enhver klorofyllfylt livsform fra huset ditt. Men det betyr at vi alle plante- og dyreelskere trenger å utdanne oss selv og ta ansvarlige handlinger for å sikre at vi virkelig ser etter vårt tillitsfulle kjæledyrs velferd.

ASPCA-logo

Så her er hva du kan gjøre.

Besøk ASPCAs nettside for dyregiftkontroll og bli kjent med deres råd. Det er andre lenker som fører til lister over giftige og giftfrie planter, de 17 vanligste giftige plantene og vanlige spørsmål om dyreforgiftning.

Så se deg rundt, innvendig og utvendig, etter ting som setter pooch eller puddy tat i skade. Plasser plantene og produktene virkelig utenfor rekkevidde, lås skadelige stoffer eller kvitt dem.

Jeg er ikke veterinær, men sunn fornuft forteller meg at hvis oppførselen til kjæledyret ditt plutselig endres, eller du ser noen av symptomene jeg har oppført ovenfor, må du kontakte veterinæren din umiddelbart, eller ring ASPCA Animal Poison Control Center på 888-426-4435 .

Biff har det bra nå. Vi handlet raskt og han var under deres omsorg før han utviklet alvorlige symptomer. (Eller han kan ha iscenesatt det hele, åpnet rosinboksen, fjernet innholdet, klatret inn i skorsteinen og stukket de tørkede fruktene inni – jeg sa at han var en Wonder Spaniel, og han har farens sans for humor.)

Jeg kunne tenke meg bedre måter å dele med $ 1000 enn å overlate det til kjæledyrsykehuset, for ikke å nevne den emosjonelle kostnaden. Vi handler rundt kjæledyrforsikring (det er mange planer på nettet, eller kontakt veterinæren din for en anbefaling).

Jeg antar at du har hørt om Garfield, tegneseriekatten som til tross for sin glupske appetitt ikke vil berøre rosinkaker. Han sier at han ikke vil spise noe som er bra for ham. Det viser seg at han gjør det rette, selv om det er av gale grunner.