Skip to content

Blå roser, mellom skjønnhet og genteknikk

25 de juni de 2021

De blå roser De er slående og romantiske, inntil ikke lenge siden naturlige hvite roser ble utsatt for en spesiell farging. Men etter mange år med å stjele farger ønsket genteknologi å designe blå roser, og det var slik den skapte dem. Blå måne, en variant som vekker interesse på grunn av sin slående farge.

Selv om det først ble gjort et forsøk på å skaffe blå roser naturlig, var dette ikke mulig fordi genet for blå pigmenter ikke kunne inkorporeres i de klassiske metodene. Slik satset forskerne for øyeblikket på genteknologi for å designe denne sorten av rose. Resultatet var den blå rosen o Blå måne, en rose som inneholder det blå pigmentet og derfor har en farge mellom blå og lilla.

Å oppnå denne varianten var imidlertid ikke en enkel oppgave. Det australske selskapet FLORIGENE jobbet sammen med det japanske selskapet SUNTORY fra kloning av et enzymgen som senere ble introdusert for en rosesort, kardinal de Richelieu. Resultatet var en mørk burgunder rose da det rosa pigmentet fremdeles var til stede. Teknikken forbedret seg med årene, og det er slik gen for syntesen av delfinidin, som var opptatt av å kansellere ekspresjonen av genet for røde pigmenter. Disse genetiske modifikasjonene forbedret mulighetene, og det var slik forskningen hadde nytt håp og nye selskaper ble med i spillet.

Men vi kommer til nåtiden og blå roser de er fortsatt en laboratoriesak. Mye har blitt sagt om dem, men sannheten er at de ikke eksisterer i naturen, og det er bare mulig å skaffe dem kunstig og om nødvendig til astrale priser. Er innsatsen verdt det med tanke på de høye kostnadene som er knyttet til genteknologi?

Virkeligheten indikerer at så langt er blå roser en eksotisme og ikke har klart å trenge inn i det tradisjonelle markedet. Vi må nøye oss med petunier eller andre eksemplarer, like vakre, men mindre konfliktfylte. Hvis vi tenker på det, er det kanskje det virkelige oppdraget til disse vakre blomstene, det å holde seg i skyggen, mellom mysterium og romantikk, for på en eller annen måte å minne oss om at til tross for våre forsøk, er naturen bestemt på å ikke manipuleres.

Mer informasjon – Tips for å ta vare på rosene og rosebuskene dine

Kilde – Økonomi og barnehager

Foto – Layoutsparks.com