Skip to content

Calendula: Underverket i hver måned

26 de juni de 2021

De Calendula det er en årlig plante, ofte kjent som Maravilla. Denne planten produserer vakre blomster med veldig lyse farger som gul eller oransje. De blomstring Calendula varer det meste av året: i flere måneder gleder denne vakre planten oss med sine vakre blomster, noen har ennå ikke visnet, og nye dukker allerede opp!

Dette anlegget er absolutt et vidunder, siden det ikke bare gjør oss fornøyde med sine rike blomster, men også at bladene gir en delikat lukt og har en myk tekstur.

Calendula Egenskaper

Nydelig ringblomstblomst

Denne vakre planten, hvis vitenskapelige navn er Calendula officinalis, det er en aromatisk urteaktig med en årlig eller flerårig syklus avhengig av klimaet tilhører den botaniske familien Asteraceae. Foruten undring, mottar den andre navn som buttercup eller mercadela.

Stammen vokser oppreist og når en høyde på mellom 20 og 55 cm. Bladene er alternative, enkle, avlange lansettformede og mellom 7 og 14 cm lange og 1 og 4 cm brede. Blomstene som spirer om våren, sommeren og kan også gjøre det om høsten hvis været er mildt, er gruppert i blomsterstand i 3-5 cm brede kapitler, og er gul-oransje.

Frøene er veldig små, ca 1 cm, er C-formede og brune i fargen.

Dyrking og stell

Hvordan dyrke det?

Marigoldfrø

Det er en plante som ser så bra ut i hager og potter, at det å ha en i hjemmet er fantastisk, og aldri bedre. For å få det, kan du kjøpe det på et marked eller et barnehage. I dag for 1 euro kan du ha en voksen allerede med blomster, men … Hva om jeg fortalte deg at for samme pris kan du ha et dusin (i det minste)?

Selvfølgelig du må så dem om våren, og det gjøres på følgende måte:

 1. Først av alt, du må velge hva du vil bruke som såbed: et frøplantebrett, en blomsterpotte, torvtabletter, melkebeholdere, yoghurtglass, isoporbrett … Du kan bruke hva som helst, men du må sørge for at den har – eller at du kan lage – hull for vanndrenering.
 2. Nå, Du må fylle – hvis aktuelt – det valgte såbedet med såbedssubstrat som du allerede vil finne tilberedt i alle barnehager, eller med universelt voksende substrat mer eller mindre til toppen.
 3. Seinere, vann slik at jorden er godt gjennomvåt og unngår vannlogging.
 4. Deretter, plasser ikke mer enn 2 frø i hver sokkel eller såbed, slik at de er litt atskilt fra hverandre. Hvis du bruker torv eller Jiffy-pellets, må du bare sette inn en.
 5. Dekk dem med et 0,5 cm tykt lag underlag.
 6. Seinere, vann med spray eller plasser frøplanten i et brett og vann under, det vil si å helle vannet i brettet og la jorden absorbere det.
 7. Sist, plasser såbedet i et område der det kan få sollys direkte.

Hvis du vanner regelmessig og forhindrer at underlaget tørker ut, vil frøene spire i løpet av 1-2 uker ved en temperatur på 20 ° C.

Når plantene har en høyde på ca 5 cm, kan du overføre dem til individuelle potter og ta vare på dem som vi forteller deg nedenfor.

Hvilken omsorg krever det?

Marigold blomster

Calendula er en veldig motstandsdyktig plante som ikke krever mye stell. Men hvis du vil at den skal produsere en god mengde blomster, anbefales det å ta vare på den slik:

 • plassering: du må plassere den utenfor, i et område der den er direkte utsatt for sollys.
 • Irrigasjon: hyppig om sommeren, noe knappere resten av året. Vanligvis trenger du 3-4 vanninger per uke i de varmeste månedene, og 2-3 resten.
 • Jord eller underlag: det er ikke krevende, men det er viktig at det har god drenering. I tilfelle du har den i en gryte, kan du legge et første lag med utvidede leirkuler før du planter den, slik at røttene ikke råtner.
 • Abonnent: Fra vår til sensommer anbefales det sterkt å gjødsle den med gjødsel for blomstrende planter i henhold til indikasjonene angitt på pakken.
 • Multiplikasjon: av frø om våren.
 • Planting eller transplantasjonstid: på våren.
 • Skadedyr:
  • Bladlus: de er omtrent 0,5 cm lange, har vinger og kan være gule, grønne eller brune. De legger seg på blomstene og nyere blader og deformerer dem.
   For å frastøte og / eller eliminere dem, kan du blande 100 gram brennesle i 1 liter vann og påføre med spray.
  • Whitefly: de er veldig små hvite flygende insekter. De legger seg på bladene, som blir gule når et klebrig stoff sprer seg.
   For å frastøte dem eller holde dem kontrollert, kan du sette en gul kromatisk felle nær planten du finner i planteskoler.
 • Sykdommer:
  • Botrytis: det er en sopp som angriper planter som lever i et fuktig miljø. For å unngå dette, må du kontrollere risikoen. I tilfelle bladene begynner å dekkes med en grå form, må de berørte delene kuttes og marigolden behandles med et systemisk soppdrepende middel.
  • Negrilla: det er en sopp som overføres av bladlus. For å eliminere dem helt, må insektene først elimineres, enten ved hjelp av naturlige midler som de som er beskrevet ovenfor eller med Neem Oil.
  • Rust: blader og stilker viser rødbrune pustler. Du må behandle med soppdrepende middel ved det minste tegn på infeksjon.
 • Rustikk: støtter opptil -3 ° C.

Calendula bruker

Calendula officinalis i hagen

Fra mitt synspunkt er det en av de beste plantene som finnes, fordi det ikke bare gjør oss glade med sine strålende blomster, men det har også flere bruksområder, fra kulinarisk til medisinsk. Hun er også en utmerket meteorolog, siden om kvelden blomstrer blomstene sine om morgenen, men hvis de ikke er åpne klokka sju om morgenen, vil det regne den dagen.

Kulinarisk

I deres kulinariske bruksområder, kronbladene skiller seg ut som erstatning for safran og i salater. Tidligere var det kjent som «den stakkars mannens safran», siden det er en billig plante som gir farger til retter. For tiden brukes denne planten fortsatt som en salatdressing, noe som gir den et snev av farge, selv om smaken er litt bitter.

Medisinsk

I tradisjonell medisin har det blitt brukt mye takket være dets helbredende egenskaper. Den brukes som en infusjon, som en olje eller krem ​​og gjennom poultices.

Ved infusjon reaktiverer det blodet, det er det rensende, hjelp til kurere magesår og det tjener for behandle leversykdommer og tarmlidelser. Er infusjon den lages ved å koke en håndfull tørkede eller friske kronblader i en kvart liter vann. Denne infusjonen brukes også til å lage bad, det vil si du kan vaske øynene med det for å forbedre synet, for eksempel.

Calendula olje eller salve brukes til helbrede sår og brannsår, mot betennelse i venene og for fotsopp. Dette tilberedes med fire håndfull knust fersk ringblomst og vegetabilsk olje. Denne må føres gjennom pannen, og etter koking fjernes den fra varmen og dekkes, slik at den hviler til neste dag; deretter varmes det opp og preparatet filtreres for å til slutt lagre det i en glasskrukke.

Marigoldblomst

Restene som genereres etter filtrering av Calendula-salven brukes som poultices på huden. De søker om kurere åreknuter, legge disse restene i venene og bandasje dem i noen dager.

Du gleder deg sikkert til å ha denne planten i hagen din eller i potter hjemme, ikke nøl, siden de er enkle å dyrke. De er planter som elsker solen og ikke liker fuktighet veldig godt. Så hva venter du på å få en?

Mer informasjon – Spiselige blomster: fra hagen til kjøkkenet