Skip to content

Deerproofing: En ny taktikk å prøve

11 de mars de 2021

Et spørsmål jeg får mer enn noen andre er «hva gjør jeg med rådyr som spiser rosene mine». Til tross for tornene elsker hjort roser og mang en rosebusk er ødelagt av dem. I tillegg virker det alltid som om de spiser rett før blomstene åpnes. Det er flere løsninger der ute, og noen ser ut til å fungere, og andre virker ikke. Plantskydd er et produkt jeg hører gode ting om. Imidlertid fant jeg en annen løsning som virkelig ser ut til å fungere.

Jeg var på Facebook for ikke lenge siden og så et innlegg av Joe Lamp’l. Joe er skaperen og verten av Growing a Greener World på PBS og kan bli funnet på hans nettside www.joegardner.com. Joe skrev at han har en hevet grønnsakshage omgitt av ingenting mer enn et firefots gjerde. I løpet av de fem årene denne hagen har vært på plass, har ingen hjort våget seg inn i den. Alle som vet noe om hjort, skjønner et gjerde på fire meter, er barns lek for hjort å hoppe over. Så hva hindrer dem i å komme inn? Det er slik de opphøyde sengene er lagt ut, og det skjedde ved et uhell.

Joe ønsket ikke hevede senger på rad. I stedet ønsket han noen designelementer til det. Da han tegnet hagen, hadde de rektangulære sengene kjørt i forskjellige retninger. Dette viste seg å være nøkkelen. Joe sier at dette oppsettet endte med å forvirre hjorten da de så over gjerdet. Hjort har dårlig dybdeoppfatning, og de liker ikke å være uorienterte.

Fordi sengene starter bare fire meter fra gjerdet, kan ikke hjorten oppfatte et klart landingsområde når de ser over gjerdet før de hopper. Dette gjør dem usikre, og det fører til forvirring. Også den litt “labyrint” designen de oppfatter øker den forvirringen. Selv om de bestemte seg for å hoppe over gjerdet, forvirrer det faktum at stiene ikke er rette, og skremmer dem så de vil gå.

Joes senger er fire fot med tolv fot og atten centimeter høye. Han har laget dem av ubehandlet sedertre. Du kan bruke andre materialer og forskjellige størrelser, men nøkkelen er å ikke ha alle sengene orientert i samme retning. Bland dem sammen slik at stiene ser mer ut som en “labyrint”.

Jeg skjønner at det er en kostnad å bygge en hage som dette. Men tenk på alle pengene du vil spare på planter. Jeg vedder på at det lønner seg ganske raskt.

Takk Joe!

Glad Roseing
Paul