Skip to content

Del I – Når brønnen løper tørr

13 de april de 2021

Sommertid, sommer, sum sum sommer! Det er vanskelig å tenke på sommeren uten å tenke på vann. Forstedene i Los Angeles handlet om å tilbringe dagen i min beste venn Scotts basseng eller å lande på halebenene våre på en blendende gul Wham-O Slip «N Slide. Med sommertemperaturer som zoomer over 100 grader, handlet vårt vann delvis om moroa og delvis om overlevelse.

I mellomtiden slo foreldrene mine på sprinklerne og glemte dem. Eller dra slanger rundt hagen for å holde de veldig ikke-SoCal azaleaene i live.

Ikke alle klimasoner kan bærekraftig støtte en vakker vannfunksjon som Portlands japanske hage.

Hva med deg? Jeg gjetter på at vannet er veldig viktig for deg i sommer. Jeg bruker litt tid på Twitter (du kan følge meg @coolgreengarden) og retter smarmy kommentarer til folk som klager over at regnet ødelegger helgene deres. Min typiske sjalu gjengivelse er: «Send noen få liter vestover; vi er tørrere enn en popcornfart. Takk.» Jeg er kjent for mine 140 karakter litterære ferdigheter.

Vannbeskyttelse som en livsstil

Her ute i Santa Barbara har vi ikke sett regn siden tidlig på våren og vil sannsynligvis ikke få en dråpe til i november. Det er vårt normale værmønster i Middelhavet, men denne vinteren var spesielt tørr. Utstilling A og B var de ødeleggende rygg-til-bak-brannene som satte Santa Barbara i de nasjonale overskriftene i november ’08 og mai i år.

Hvis du leser dette innlegget fra en ørken eller semi-tørr region i landet, vet du sannsynligvis hvor jeg er på vei. Vannbeskyttelse har vært en livsstil siden de tidligste bosetningene, selv om vår kortsiktige samfunnsplanlegging og landskapsarbeid ikke alltid har gjenspeilet den beste praksis. For ikke lenge siden, mens jeg var i Palm Springs, ble jeg gulvet av dekar med lysegrønne plener som irrasjonelt festet ørkenen. Det er det samme overalt – siden boligoppblomstringen etter andre verdenskrig, forsteder = plener.

Det er ikke bare Vesten

Men hva med resten av dere? Fikk fjorårets vannpanikk deg i Atlanta-området? Hva med spekteret av de krympende store innsjøene eller hvordan upstate New York reservoarer har sunket til sitt laveste historiske nivå?

En enkel drypp av vann kan gi bevegelse og
lyd til hagen din.

Kanskje det bare er en passerende syklus, bare en blip. Kanskje neste år åpner himmelen seg, og vi har det bra alle sammen. Jeg er vanligvis en kokosnøtt optimist, men ikke lenger – ikke når det gjelder de store ukjente klimaendringene.

Jeg tror det er på tide for alle gartnere å vurdere hvordan deres plantevalg og vannforvaltningspraksis vil bli påvirket av en potensielt redusert vannforsyning. Hvordan vil du prøve din andel av denne livgivende væsken hvis vannleverandøren din ber deg klare deg med halvparten av din nåværende tildeling?

Vil du slutte å drikke, lage mat, bade eller vaske klærne dine? Ikke sannsynlig. Vil du kjøre en skitnere bil? Du kan sannsynligvis leve med det. Hvis du har nok vann igjen til å vanne hagen din, vil jeg satse på at frukttrærne og andre matvarer vil vinne ut over «Sweet Juliet» David Austin-rosen du sprang for på hageshowet. Kanskje ikke. Myr plenen din? Verdt å vurdere.

Begynn å tilpasse i dag

Her er poenget mitt. Selv om det fremdeles er de som benekter globale klimaendringer, forteller den overveldende vitenskapsmassen oss at den er her, nå. Du kan begynne å lage en mer bærekraftig, vannmessig hage i dag. Her er noen forslag for å hjelpe deg i gang:

  • Mange vannbyråer tilbyr gratis vannkontroller av trente eksperter for å hjelpe deg med å finne de enkle løsningene. Enkle trinn som å fikse lekkasjer, justere sprinklere og omprogrammere kontrolleren din vil høste store besparelser.
  • Flytt landskapet ditt mot et mer naturlig system ved å bruke innfødte planter eller planter fra lignende klima for å redusere behovet for ekstra vanning.
  • Fang vann i regnhager og behold fuktighet med et sunt lag med mulch. Det er bare sunn fornuft.

I de tretti årene jeg har designet bærekraftige landskap for mine klienter, har ingen noen gang følt at de hadde ofret noe. Tvert imot – hagene deres er nå vakrere, mer i harmoni med lokalmiljøet og mindre økonomisk tapp.

I de resterende to delene av denne serien lærer du hvordan enkle modifikasjoner av vannforvaltningsregimet og hagearbeid, samt mindre endringer i vanningsutstyr, kan høste store fordeler. Du vil senke vannregningen, ha mer tid til å hengi deg til den morsomme delen av hagearbeid og bidra til å bevare en viktig ressurs.

Så for øyeblikket, gå ut til hagen din og skriv ned tre ting du kan gjøre i helgen for å gjøre hagen din til et mer vannmessig paradis.

Med ordføreren fra min guvernør: «Jeg kommer tilbake.»

Les del II.