Skip to content

Det er en jente!

25 de juni de 2021

I Alcatraz Gardens, som ligger i California (USA), er det gjennomført en grundig studie av tolv innfødte planter. Bladene, blomstene, fruktene, frøene er observert to ganger i uken … Hver del av planten ble utført av en gruppe forskere.

En av plantene som har blitt studert har vært Baccharis pilularis.

Baccharis pilularis

Gartnere liker planter, tar vare på dem, forhindrer dem fra sykdom eller pest, eller prøver å helbrede den hvis den allerede har blitt utsatt for et insekt eller sopp, enten fordi vi forventer at den skal bære frukt, eller bare fordi vi vil . For de forskerne som er dedikert til å forske på fenologien til planten, det vil si studien av hver del av planten, kan resultatene ikke vises før flere måneder senere etter å ha startet denne oppgaven.

Når det gjelder Alcatraz-hagene, skjønte de noe fantastisk: de har to hunnplanter og to hannplanter av Baccharis pilularis! Som betyr at planten kan ikke reprodusere seg.

Det er mange mennesker som vet at de aller fleste planter på jorden i dag har blomster. Imidlertid er det også mange som ikke er klar over at det er et stort antall planter som har kvinnelige og mannlige deler i samme blomst, og enda flere vet kanskje ikke at noen bare har ett kjønn.

Baccharis pilularis er en av plantene som har hannblomster i andre prøver enn de med kvinnelige blomster. Det er det som er kjent som en plante dioecious.

Hva er forskjellen mellom det ene og det andre?

Forskjellen mellom mannlige blomster og kvinnelige blomster er som følger: De mannlige blomstene lager pollen, og de kvinnelige blomstene åpner for å avsløre stigmaet.

Hvordan er bestøvningsprosessen?

Pollinerende bi

Bier og andre pollinerende insekter går til hannblomster for pollen og blir impregnert med det. De går deretter til kvinneblomstene for å gjøre en pollen «levering». Blomstene er så godt designet at insektet ofte må sette seg i tvungne stillinger hvis det ønsker å drikke pollen eller nektar, og det er også mange ganger det, bokstavelig talt, de ender med å være gjennomvåt av pollen. Når de når kvinneblomstene, er det ikke vanskelig for planten å skaffe pollen den trenger, og dermed bli pollinert.

Etter denne prosessen kan den kvinnelige planten begynne å skape et under av naturen: frøet, som en gang modent kan spres av vinden. Og i Alcatraz er det mye!

Resultater

Forskerne fant det hunnplanter blomstret like etter hannplanter. I tillegg var de forskjellige steder på øya, noe som er en stor fordel hvis du trenger hjelp fra vinden for å kunne fortsette å forplante arten.

Er det flere todyrelige planter?

Ginkgo biloba

Selvfølgelig. De mest kjente er: Ginkgo biloba, Holly, Blackberries, Kiwi, mange palmer, … Å vite dette vil hjelpe mange gartnere til å bedre designe hager og / eller frukthager. Planter forbløffer oss alltid.

Mer informasjon – Blomstrende planter: eldre enn tidligere antatt

Kilde – Alcatraz-hagene