Skip to content

En bok som fatter lommeboken din og varmer hjemmet ditt

26 de mars de 2021

Jeg tror ikke jeg noen gang har startet bloggen min med en vits, så her går.

Scene: Et mørkt, kaldt soverom, 03:27.

Margie, buntet i lag med tepper, skremmer Mort med en kjærlig albuestikk mot ribbeina. “Kjære, lukk vinduet. Det er kaldt ute.»

Mort, noen gang den logiske og snarkete, mumler: «Så hvis jeg lukker vinduet, blir det varmere ute?»

Ok, det er en ganske halt vits, men det er et poeng å gjøre. Hva om du kunne forbedre komforten i hjemmet ditt uten å åpne og lukke vinduer, pile på og trekke av lag med tepper, eller fumle termostaten med frysetørkede fingertupper?

Enda bedre, hva om du kunne kombinere din kjærlighet til hagearbeid med din miljømessige ivrige holdning, OG redusere energiregningen?

bokomslag

Vel, her kommer Massachusetts-baserte landskapsarkitekt Sue Reeds bok, Energy-Wise Landscape Design – A New Approach for Your Home and Garden, med en hel masse smarte råd. Bokens omslag lover at du kan «Spare penger og energi mens du gir hjemmet ditt naturlig skjønnhet.» Sue innfrir det løftet.

De fire første delene av boka tar for seg ideer for å designe landskap med energi i tankene, som å arrangere planter for å gjøre interiøret i huset mer behagelig om sommeren og vinteren. Andre kapitler er fullpakket med strategier for å gjøre uterom rundt huset mer brukbare.

Deretter takler Sue konstruksjonen og stell av landskapet for bedre energieffektivitet, og deretter fordype seg i å generere din egen energi med småskala forbedringer. (Hva kan være bedre enn å se strømmåleren løpe bakover og motta en sjekk FRA forsyningsselskapet?) Boken avsluttes med en diskusjon om energieffektiv belysning. Og vedleggene er fulle av ressurser, inkludert planteinformasjon, detaljer og beregninger, pluss kilder for mer informasjon.

Dette er ikke en salongbordbok med idealistiske, visjonære, hva-om-essays og forførende bilder. Faktisk er min eneste kvalme med boken at den er så full av velorganisert, nyttig, tekstrik informasjon at de små, svarte og hvite bildene gir det følelsen av en skolebok. Men det er forståelig, siden Sues oppgave er å ta et tilsynelatende komplekst tema og gjøre det forståelig og brukbart.

Selv om boken tilbringer mesteparten av plassen til emnene som er skissert ovenfor, bruker Sue skjult taktikk for å fylle boken med bredere spørsmål knyttet til bærekraftig landskapsarbeid.

For eksempel inneholder kapittel 4, Kjøling av bakken, en sidefelt med tittelen Organiske plener. Hun hevder at selv om noen plener i nærheten av huset vil gjøre luften kjøligere enn et hav av svart asfalt, konkluderer hun at en organisk styrt plen resulterer i dypere, rikere jord som «holder fuktighet bedre enn jorda til konvensjonelt dyrkede eller kjemisk matte plener, så det holder seg kjøligere og holder gresset stadig voksende, selv gjennom varme og tørre perioder. ” Tommel opp for hennes pro-organiske tilnærming!

Sue presenterer to sider av energimynten: driftsenergi – drivstoffene vi bruker til å varme opp og avkjøle hjemmene våre, kjøre elverktøy og tenne hagen; og innebygd energi – tingene som går til gruvedrift, prosessering, emballering og transport av råvarer og varer. Hennes forslag og løsninger adresserer både energityper og gir tanker.

Sett denne boken på listen til julenissen. Les den i vinter mens du sitter i en behagelig stol kysset av den frie varmen og lyset fra solskinnet midt på morgenen. Mens du leser, kan du ta tak i en highlighter-penn eller en notatblokk og vurdere alle designtips og «handlinger» som fyller hvert kapittel. Det er et verktøy der for enhver situasjon.

Selv om det vil virke som en evighet, kommer våren til å banke på hageporten din. Du vil stuve snøskuffen, pakke bort de termiske underbuksene og bøye deg ut bakdøren, mens du hiver på litt for å leke i hagen.

Men i stedet for å bare pynte hagen din med valgbare buketter og friske, hjemmelagde grønnsaker, kan du sette din hagebrukentusiasme i å gjøre håndgripelige, penger-i-banken, gode miljøforbedringer.