Skip to content

En plen med noe annet navn

22 de mars de 2021

Plenen min ser stripete ut.Den største plenen i England.Dette er et sted der du ikke skal ha plenEn alternativ plenPlenen min ser stripete ut.Den største plenen i England.Dette er et sted der du ikke skal ha plenEn alternativ plenHer borter vi (eller i det minste noen av oss) i en skum av spenning over den nåværende Ashes-turen. Den første testkampen har nettopp avsluttet mens jeg skriver, og det har vært mye spenning, inkludert en rekordstor omgang av en batsman nummer 11 og noen omstridte umpiringavgjørelser. Men alt var bra til slutt da vi slo australierne – alltid et tilfredsstillende resultat.

Alt dette har ikke gjort noe inntrykk på de aller fleste av dere over havet fordi jeg selvfølgelig snakker om cricket. The Ashes er pokalen som det engelske og australske cricketlaget kjemper hvert par år. Det er like spennende som et spill som varer minst fire dager (ofte fem) kan bli. Det ville være dumt av meg å prøve å forklare cricketens regler for deg – det er et av de spillene du må være britisk for å sette pris på. Svært som amerikansk fotball som vi virkelig ikke forstår: alt det stopper og starter og tungpansrede store menn.

Det er et amerikansk cricketteam, men spillet har falt i popularitet siden midten av det nittende århundre da en eller annen lys gnist (en Alexander Cartwright) populariserte baseball – selv om jeg burde påpeke at det første spillet med bsball faktisk ble spilt i England i ca 1740.

Uansett hva, spør du, har dette å gjøre med hagearbeid? Svaret er ikke mye, men jeg tenkte på det, ikke bare på grunn av Ashes-serien, men også fordi jeg så på en kamp her om dagen på Radley College, som kan skryte av den største utvidelsen av slått gress i landet. Det er ganske imponerende: dekar med spillefelt og golfbane, alle vakkert klippet og perfekt stripete. Det stiller imidlertid et spørsmål som stilles oftere og oftere: er plengress en god idé?

Svaret er selvfølgelig noen ganger. Under omstendigheter som cricketbaner og fotballbaner er det helt berettiget (alle som har spilt sport på kunstgress vil være enige om at det ikke er noe bedre enn den virkelige tingen). I en hjemlig situasjon synes jeg det er greit forutsatt at hagen ikke er for liten. Vi har fordelen av å bo i et lite land der det regner ganske mye, så mengden vann vi bruker på å vanne plenen er ganske minimal. Vi vet at i tidvis tørke som vi har gresset vil tørke ut litt, men de første uunngåelige dusjene kommer til å grøne opp veldig raskt.

Jeg vet at det er en sterk og fornuftig bevegelse for bevaring av vann ved å erstatte plener med tørketolerante planter som passer bedre til klimaet. Argumentet her er ikke bare for å spare vann, men også om den generelle tristheten til en monokultur. En plen har veldig liten variasjon i habitat og produserer egentlig ikke noe som gagner andre arter bortsett fra oss selv. Generelt er det en god ting å ha mindre plen og mer blandet beplantning: bedre for bier, fugler og sommerfugler. Mye mer variasjon og farge, mye penere og generelt spennende.

Bortsett fra at vi noen ganger trenger gressstrekninger som barn kan boltre seg på, kan det tas piknik og selvfølgelig kan cricket spilles. Det begynner en annen test på torsdag, og hvis du plutselig blir tatt med en dyp nysgjerrighet, kan du se minutt for minutt dekning på BBCs nettsted.