Skip to content

En tid til pære

31 de mars de 2021

PærerSnøklokkerAllium Purple SensationTulipa turkestanicaTulipan BallerinaTulipan vårgrønnAnemone blandaPærerSnøklokkerAllium Purple SensationTulipa turkestanicaTulipan BallerinaTulipan vårgrønnAnemone blandaDet er den tiden av året igjen i Storbritannia da livet mitt er oppslukt av valg, bestilling, mottak, distribusjon og planting av pærer.

Pæren er muligens det mest perfekte eksemplet på emballasje som noensinne har blitt laget. Du graver et hull om høsten som du slipper en håndflatestørrelse. En beskjeden ting i seg selv, men som inneholder absolutt alt som trengs for å produsere, i løpet av de kalde vinterukene, røtter, blader, skudd og noen svimlende vakre blomster. Det er hagearbeidsekvivalenten til Hans Christian Andersens stygge andunge. Hvem ville trodd at noe ganske så knapt kunne produsere noe så nydelig som for eksempel dette ..?

Så timeplanen går omtrent slik: en gang i neste uke eller så kommer mange tusen forskjellige pærer til døren min – og dørstokkene til forskjellige kunder spredt over hele landet. Vi må da få dem i bakken så snart vi kan: unntaket er tulipanene som vanligvis kan vente til november. Det er ingen stor dyktighet i pæreplanting, bare mye kjedelig arbeid og bøying. Den generelle regelen er å plante pæren omtrent det dobbelte av sin egen dybde og godt to pærebredder fra hverandre. Dette er spesielt viktig med Alliums ettersom blomstene ser bedre atskilt ut – hvis de støter på hverandre så ser det bare ut som et blomstrende venndiagram. Hvis du har tung jord, vil ikke et lag korn nederst i hullet skade noe i det hele tatt.

Åh, og husk å plante dem riktig vei opp….

Etter å ha plantet jorden godt ned, slik at det ikke er luftlommer, og også for å gjøre det litt vanskeligere for marauding mus som er ganske i stand til å grave seg ned og gjøre kort arbeid med pærene dine – spesielt Crocus. Egentlig er mus et problem hele tiden: Jeg hadde en pose med to hundre tulipaner som satt i skuret mitt i fjorten dager, mens musene spiste omtrent åtti av dem. Jeg håper virkelig det var mange mus og ikke bare en virkelig, virkelig enorm en!

Nå, i Storbritannia, har vi kjent radioprogram kalt Desert Island Discs. Den ble oppfunnet av en fyr kalt Roy Plomley i 1942 og har kjørt nå i over sytti år. Forutsetningen er enkel, en gjest (eller bortkastet) blir invitert til å forestille seg at de har blitt vasket opp på en øde øy og kan velge åtte musikkstykker, en bok (bortsett fra Bibelen og Shakespeare som allerede er der) og en luksus å ta med seg. De kan ikke ta noe nyttig som kan hjelpe dem å unnslippe. Gjestene har inkludert statsministre, Royalty, filmstjerner og musikere – du kan finne ut mer her (selv om jeg ikke tror du kan høre på dem derfra, beklager) eller sjekke Wikipedia.

Uansett er grunnen til at jeg forteller deg alt dette for å introdusere ideen om å velge åtte pærer. Bare åtte av alle hundrevis som finnes. Det er en interessant øvelse der jeg ombestemmer meg hele tiden, men mine åtte er (for i dag)

Snøklokker

Snøklokker: Det første tegn på liv. Best ikke plantet som pærer skjønt. de skal plantes omtrent i mars «i det grønne». dette betyr at de blir gravd opp etter blomstring og plantet da.

Tulipan turkestanica

Tulipan turkestanica: En av de tidligste tulipanene. Veldig annerledes enn de ganske lekre vårnummerene. Denne er bare omtrent seks inches høy, men lukter hyggelig pepperet. Åpner bredt i solskinnet (når det er noe)

Narcissus lobularis: den innfødte påskeliljen. Liten (bare omtrent seks inches høy) med en nedadvendt rørformet blomst. Stor en masse i gress eller under busker.

Tulipan vårgrønn

Tulipan vårgrønn: en viridiflora-sort. Hvit med en sterk gressgrønn stripe. Det er en variant kalt Tulip Flaming Spring Green som har en nydelig rød stripe.

Camassia cusickii Zwanenburg: dype asurblå blomster som ser fantastiske ut i langt gress eller grenser. Kommer fra Oregon så tusen takk.

Allium Purple Sensation

Allium hollandicum Purple Sensation: blomsterglobus omtrent på størrelse med tennisballer. veldig, veldig perky. Disse vokser på en bankside i hagen min

Lilium regale album – virkelig, virkelig, veldig stinkende. Omtrent en meter høy med store hvite trompeter. Eneste haken er at hvis du kommer for nært for å snuse dem, vil du sannsynligvis bli dekket av pollen! Rødbrun omvendt til blomster

Tulipan Ballerina

Tulipan Ballerina: noen av kundene mine er veldig skeptiske til oransje, men jeg pleier å snike denne tulipanen uansett. Ingen har noen gang klaget når april blir opplivet av disse vakkert formede blomstene. De lukter oransje kokte søtsaker.

Anemone blanda

Anemone blanda: Treanemonen. Du trenger ikke ha tre for å dyrke denne lille planten. Under løvfellende busker eller i et skyggefullt hjørne vil det gjøre det bra. Kommer også i hvitt og en slags vaskerosa. Men jeg vil holde meg til de to første.

Jeg vet at det er ni, men det er spillet mitt, og jeg vil jukse hvis jeg vil: og hva med Fritillaries, Foxtail Lilies, Allium sphaerocephalon, Ornithogalum og Bluebells?

Herregud … med ordene til Fagin i musikalen, Oliver.

«Jeg tror jeg må tenke meg om igjen …»