Skip to content

En tidlig vår i Rosenhagen

23 de mars de 2021

Souvenir de Madame Léonie Viennot er alltid den første rosen som blomstrer i hagen vår. Hun er tre uker tidlig i år!
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesSelv kornvedene våre er tidlige.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesSouvenir de Madame Léonie Viennot er alltid den første rosen som blomstrer i hagen vår. Hun er tre uker tidlig i år!
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesSelv kornvedene våre er tidlige.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesVi har en tidlig vår her ved foten av Carolinas. Påskeliljene er ferdige, kornvedene er allerede ute, og jeg har rosenblomstrer uker før det normale. Etter det jeg leste har mange av dere det samme.

Jeg tror dette kommer til å bli en fantastisk rosesesong, så for å hjelpe rosene våre å være på sitt beste, la oss snakke om noen få ting vi kan gjøre.

Beskjæring. Rosene kom så tidlig og så fort i år at jeg aldri fikk beskjært dem alle! Poenget kom da jeg ble møtt med ubeskjærte roser som satte blomsterknopper. Skal jeg beskjære dem, kutte av alle de nye knoppene og savne vårblomstringen? Selvfølgelig ikke! I stedet kom jeg bare inn der og kuttet ut dødved og kvistvekst. Jeg vil la den fulle kuttingen, på de som trenger det, for rett etter vårblomstringen.

Fôring. Jeg starter. Prognosen vår for lang rekkevidde viser ingen fryser i fremtiden. Siden jeg bruker organiske stoffer som pleier å mate sakte, selv om vi får en, vil rosene være fine. Dette for meg er en annen grunn til ikke å bruke kjemisk gjødsel som dumper masse nitrogen i plantene. Nitrogen er det første tallet du ser på gjødselpakker, og det stimulerer til ny vekst. Det er greit for senere, men ikke hvis det er mulighet for kaldt vær.

Mulching. Jeg har gjort det meste av mulching, men jeg skal dobbeltsjekke for å sikre at jeg har god dekning. Jeg tenker at denne sommeren kan være varm og god å ha et fint tykt lag nede for å holde jorden kjølig og fuktig.

Planting. Eventuelle uplanterte roser som fortsatt er i potter, går i bakken ASAP. Hvis den raske veksten av mine etablerte roser er en indikasjon, vil jeg dra nytte av denne lange tidlige våren for å få de nye til å vokse raskt. Å gjøre det vil få dem til å bli så mye mer etablert av høsten. I tillegg får jeg se blomstene raskere!

Men mest av alt skal jeg glede meg over det som er en sjelden roseblomstring for denne gangen i vårt område. Roser i begynnelsen av april. Hvem skulle ha trodd!

God Påske alle sammen

Paul