Skip to content

Et sikkert tegn på fall. Blackspot On Your Roses.

1 de april de 2021

Mens svakpot om høsten ikke er pen, er det uunngåelig.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesMens svakpot om høsten ikke er pen, er det uunngåelig.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesDet er flere tegn på fall jeg kan stole på år etter år. Himmelen blir blåere, bladene begynner å endre seg og antall spørsmål om svartpot begynner å stige!

Høst ser ut til å gi svakhet i de fleste deler av landet. Fornuftig hvis du tenker på det. Nettene er kjøligere. Dugg og fuktighet er de vanlige morgenforholdene. Rosene begynner å stenge, slik at de ikke bruker så mye energi på å bekjempe sykdom. Jeg mistenker at de regner med at bladene deres bare vil falle av og noen bare vil hente dem for dem. Litt som en tenårings metode for å skifte klær før en lørdagskvelden.

Så hva skal du gjøre med dette plutselige utbruddet? Skal du få panikk? Få frem kjernekjemikaliene du har gjemt under gulvplankene i potteboden? Strip bladene en etter en og rens hendene mellom hvert blad?

Personlig vil jeg råde deg til å gjøre …

Ingenting

Seriøst – ingenting. Høst og roser går sammen som godt, vår og masser av blomster. Hvert år i hagen min ender rosene som absolutt ikke får noen sykdom i løpet av året, med noen svarte flekker om høsten. Det skjer hvert år, og ærlig talt er det lite du kan gjøre for å forhindre det. Selv økt sprøyting kan holde den i sjakk en liten stund, men ikke for mye.

Så hvis du har prøvd å bekjempe fall blackspot uten å lykkes, vær trygg på at det ikke er deg. Det er Mother Nature og det å prøve å kjempe mot henne er en kamp vi vil tape hver gang.

For nå er det bare å la bladene få svartpotet. I løpet av en kort stund vil de falle av, og så begynner vi å snakke om noen vinterarbeid vi kan gjøre for å rense ikke bare dem, men også eventuelle dvelende svarte flekker.

Og nyt høstbladskjermen.

Glad Roseing
Paul

Hvis du har spørsmål eller vil snakke om andre roser, besøk Roses Are Plants, Too Discussion Forum.