Skip to content

Fire måter å kjøpe roser på

17 de april de 2021

Roser i fullblad, kjent som “knopp og blomst”, er en fin måte å gå for de som er nye for roser.
Foto / illustrasjon: Courtesy Conard PyleRoser i fullblad, kjent som “knopp og blomst”, er en fin måte å gå for de som er nye for roser.
Foto / illustrasjon: Courtesy Conard PyleFor snaue femten år siden solgte vi de fleste roser som barerootroser. Du bestilte dem gjennom en katalog eller kjøpte dem fra ditt lokale hagesenter. Jeg vil innrømme at jeg likte det fordi det gjorde sesongen på senvinteren, fordi det var da barerootroser var tilgjengelige.

Dette har endret seg og roser kan kjøpes nesten hele sesongen i forskjellige former. Så jeg trodde vi skulle se på de viktigste måtene roser selges, slik at du kan begynne å planlegge kjøpene dine nå!

Større container
Vanligvis kommer roser som selges i ditt lokale hagesenter i en potte på tre til fem liter. Noen ganger to liter. De kommer til hagesenteret i det som kalles “knopp og blomst”, ganske enkelt noe som betyr at de har blomster som kan lokke deg til å kjøpe dem. Før du drikker den berusende duften, husk vår regel om å sjekke plantens ultimate størrelse og sørg for at det er det du vil ha for det stedet i hagen du tenker på før du kjøper den. Husk Hagebruk først og blomster på andre!

Hvis du er ny i roser eller bare en usikker gartner, er dette en fin måte å kjøpe roser på. Hagesenteret har allerede gjort det harde arbeidet for deg ved å plante og pleie rosen gjennom barndommen. De er enkle å plante og etablere raskt i hagen din.

Sovende gryte
Vanligvis kommer de i en omtrent to liter biologisk nedbrytbar gryte innpakket i plast med et bilde av rosen på. Rosen vil ikke bli løvet ut eller til og med vokse aktivt. For å plante den tar du bare av plasten og planter hele greia-beholderen og greit i bakken. Over tid går potten i oppløsning og røttene kommer ut i jorden.

Disse blir mer vanlige og de er et enkelt og godt produkt å plante. Hvis du ikke kan plante med en gang, er det bare å la den ligge i potten i opptil en måned. Sørg for å ta av plasten eller stikke hull i den slik at rosen drenerer godt hvis du må vanne den.

Husk at du i det vesentlige kjøper en bareroot rose som bare kommer ut av dvalen. Det har ikke et velutviklet rotsystem ennå, og av den grunn vil det trenge litt mer oppmerksomhet i løpet av de første to til tre ukene når det gjelder vanning og stell, og deretter en løvet stor containerplante.

Bareroot
Bareroot roser er ganske enkelt roser som ikke selges i en gryte eller med jord rundt seg. Rosen kommer naken, eller som de sier i min del av verden “nekkid”. Når de ankommer er de sovende, noe som betyr at de ikke vokser aktivt, du planter dem og så begynner de å vokse. De kan virke litt skumle i begynnelsen, men når du har hatt suksess med bare rotroser, og du vil. de er en film.

De har fordeler, den første er at de er mye billigere å sende når det gjelder postordre fordi det ikke er jord å legge vekt på. Tross alt trenger du bare rosen. Du har allerede jord!

Den andre fordelen er at de begynner å vokse umiddelbart i din opprinnelige jord i motsetning til beholderroser som først må dukke opp fra jorden i beholderen før de kommer til de gode tingene du har jobbet så hardt for å forberede.

En nedside til bare røtter er at du må plante dem umiddelbart. Hvis du må vente, kan du holde dem i en bøtte med vann med røttene under vann, men ikke mer enn noen få dager, ellers drukner de bokstavelig talt. Beholderroser kan ligge i pottene i flere uker eller i noen tilfeller noen måneder før du planter dem.

Samlet sett er bareroot en fin vei å gå, og etter at du har plantet og lykkes med de første, vil selvtillitsnivået til dem gå langt opp.

Mindre container, postordre
Disse rosene spenner fra en båndpotte (omtrent 3 ”kvadrat og 5” dyp) til en gallon. Med dagens høyere fraktkostnader blir mer og mer båndpotter. Ikke vær redd for disse. Hvert år kjøper tusenvis av tusenvis av rosekjøpere båndpotter og har stor suksess med dem. Men de tar litt ekstra arbeid fra din side.

En båndpotte er et partnerskap mellom produsenten og deg. Produsentens del er å forplante rosen og få den i gang til det punktet den er sunn og vokser. Din del er å ta den unge planten, transplantere den fra båndpotten til en potte på en eller to liter, bruke noen måneder på å dyrke den til en mer moden plante og deretter plante den i bakken.

Så hvorfor kjøpe roser i det hele tatt? Ett ord, valg. Det er vanligvis to til tre hundre varianter av roser allment tilgjengelige, men når det er sagt, er det nær syv tusen roser i handel. Gjett hva. De andre seks tusen syvhundre rosene er vanligvis bare tilgjengelige fra postordrebarnehager i, gjettet du det, båndpotter!

Før vi drar må vi snakke om roser som selges i slanke plasthylser på disse skjermene i rabattutsalget. Ermet er ca 4 ”på tvers og 10” langt, viklet rundt røttene og fylt med sagflis. Noen rosenrør stikker ut toppen. Ikke kjøp roser på denne måten. Vanligvis er dette de barerote rosene som ble avvist fra høsten fordi de var for små eller svake, slik at de selges billig. De trives sjelden og dør ganske ofte. De kalles “kroppsvesker” av en grunn! Spar pengene dine.

Innkjøpsplanen jeg liker er dette. På slutten av høsten til vinteren kan du begynne å se på nettsider og kataloger for postordre og få bestillinger på rosene. Handle dine lokale hagesentre om våren når rosene deres begynner å komme. Til slutt på sensommeren, sjekk postordresidene og det lokale barnehagen for de gode kjøpene. Hagen din blir full av roser på kort tid!