Skip to content

Hva går i å avle nye roser

14 de februar de 2021

Samler pollen
Foto / Illustrasjon: David Austin RosesFordeling av pollen på frøforelderen.
Foto / Illustrasjon: David Austin RosesModne hofter fortsetter rosefrøene. Hver etikett representerer et annet kryss.
Foto / Illustrasjon: David Austin RosesFrøopsamlingskopper klare for planting og merking
Foto / Illustrasjon: David Austin RosesFrøplanter som er i observasjon i drivhuset
Foto / Illustrasjon: David Austin RosesAustin (til venstre) & Carl Bennett, planteavlssjef hos David Austin Roses som undersøkte prøveroser i markene.
Foto / Illustrasjon: David Austin RosesSamler pollen
Foto / Illustrasjon: David Austin RosesFordeling av pollen på frøforelderen.
Foto / Illustrasjon: David Austin RosesModne hofter fortsetter rosefrøene. Hver etikett representerer et annet kryss.
Foto / Illustrasjon: David Austin RosesFrøopsamlingskopper klare for planting og merking
Foto / Illustrasjon: David Austin RosesFrøplanter som er i observasjon i drivhuset
Foto / Illustrasjon: David Austin RosesAustin (til venstre) & Carl Bennett, planteavlssjef hos David Austin Roses som undersøkte prøveroser i markene.
Foto / Illustrasjon: David Austin RosesI vårt siste innlegg utforsket vi oppdretterkoder i roser og hvordan de kan hjelpe deg når du kjøper roser til hagen din. Sjansen er at hvis du liker noen roser av en bestemt roseoppdretter, vil du sannsynligvis glede deg over andre av dem. Fineschi-hagen i Toscana er et fascinerende rosebesøk (og ikke bare fordi det er Toscana!) Ved at alle moderne roser er ordnet av oppdretter. Når du går blant sengene, opptrer vanlige egenskaper blant hver kunstners verk.

Men hva går i å avle roser? Ikke den tekniske «hvordan» men innsatsen, tiden og arbeidet det tar å bringe nye roser til hagen din. Jeg gir en lenke til et hvordan-til-nettsted på slutten av dette innlegget, men la oss snakke om hva som skal til for å bringe en ny rose til et lokalt hagesenter i nærheten av deg.

David Austin Roses har et av de største avlsprogrammene i verden. Selv om størrelsen på det de gjør kan dverge andre programmer, er prosessen og tiden det tar den samme for ethvert program. Jeg spurte Michael Marriott fra David Austin Roses om et lite innblikk i hva som skal til for å lage en ny David Austin English Rose.

Prosessen begynner med å bestemme hvilke «kryss» som skal lages. Et kryss er hvilke to roser du skal avle sammen for å forhåpentligvis skape en ny rose som kombinerer de beste og / eller ønskede egenskapene fra foreldrene. Det er foreldrene som er de to rosene som ble «krysset» med hverandre.

Dette gjøres på samme måte som Mother Nature selv gjør det. Ved å samle pollen fra en rose og fordele den på en annen rose. Pollen samles fra en blomst og fordeles deretter på en blomst av en annen rosesort som har fått pollenet fjernet. Rosen pollen ble samlet fra er «pollenforelderen» og rosen pollen settes på kalles «frøforelder». Hver enkelt gang dette gjøres, blir det registrert som ett «kryss».

Alt dette arbeidet gjøres for hånd (se bildet ovenfor). Oppdretteren må være veldig presis fordi du ikke ved et uhell vil kaste pollen på en utilsiktet blomst.

På David Austin Roses gjør de alt fra 75 000 – 100 000 individuelle kryss per år.

Hvert kryss blir registrert, og en merke settes på hver ”frøforelder” -blomst for å identifisere hvilket kors det er. De registrerer pollenforelder, frøforelder og korsdato. Det er viktig for oppdretteren å kjenne historien til korset, slik at de kan begynne å bestemme om en bestemt rose hele tiden legger til ønskede egenskaper som sykdomsresistens, duft, kronbladstall osv. Til et kors. Denne journalføringen gir retning og fokus på avlsprogrammet.

I løpet av de neste månedene danner frøforelderblomstrene hofter, som er de lyse oransje «bærene» som ofte ses på roser om høsten og vinteren. inne i disse hoftene er rosenfrøene som dannet seg fra korset. Når hoftene er modnet åpnes de forsiktig, frøene ekstraheres og plasseres i krukker igjen med notater som sporer pollenforelderen og frøforelderen.

Disse 75.000 til 100.000 kryssene gir rundt 450.000 rosefrø. (se bilde)

Hvert frø blir sådd i leiligheter for å spire igjen og registrere hvilket kryss det følger. Ofte blir de kjølt før hånd for å hjelpe spiring, men dette varierer fra program til program. Målet er å få flest mulig til å spire.

Fra 450.000 frø kommer det frem 150.000 – 200.000 frøplanter. (se bilde)

En frøplante er ganske enkelt en babyrosenplante. Selv om det kan virke skremmende (og til en viss grad er det) å gå blant alle de plantene som prøver å bestemme hvilke som er de gode og hvilke som ikke er, stiger kremen virkelig til toppen. De beste avslører seg raskt, og de er kjent for ytterligere observasjon. De fleste er valgt for deres blomst, men noen ganger blir de valgt for egenskaper som enestående sykdomsresistens og vil bli brukt i avlsprogrammet i håp om at det kan videreføre dette trekket til flere generasjoner.

Etter det første året av 150.000 til 200.000 frøplanter, velges 15.000 for å fortsette testingen (se bilde)

I løpet av de neste fem årene blir rosene kontinuerlig evaluert når de modnes og vokser. Som med frøplanter, gjør de fremragende seg raskt kjent og blir behørig bemerket. Det tas beslutninger hvilke som er kandidater for utgivelse for publikum, og de blir videre testet i en «produksjonsinnstilling» for å se hvor lett de formerer seg, og vil de lage et flott, flertrådet anlegg for å selge publikum. Det ideelle er en grad 1-rose og en sort som selges i stor skala, må gi en høy prosentandel av grad 1-planter for å være kommersielt levedyktig.

Når all testingen er ferdig og de endelige beslutningene er tatt, kommer rosen i produksjon som tar ytterligere to år å bygge opp nok mengde til å frigjøres til publikum.

Av de opprinnelige 75.000 til 100.000 korsene, 450.000 rosefrø, 150.000-200.000 frøplanter, 15.000 planter som gjør det forbi det første året …

8-9 år senere blir 3-6 varianter blant dem gitt ut til publikum!

Det er skrevet riktig. Det tar hundretusener av frø og planter som er utviklet og testet i løpet av 8-9 år for til slutt å gi 3-6 roser som er gode nok til å bli kalt en David Austin Rose.

Enten i stor skala som David Austin Roses eller i mindre skala i noens bakgård, er prosessen, tiden og oddsen den samme for alle. Det er derfor jeg føler at raseoppdrettere skal få dagen i solen – sammen med rosene sine!

Glad Roseing

Paul

For mer informasjon om hvordan du avler roser, besøk nettstedet til Rose Hybridizers Association. Og vurder å bli medlem av deres medlemskap for å støtte arbeidet de gjør.