Skip to content

Freesia, en av vårblomstene som lukter best

14 de juni de 2021

Freesia er en pæreformet plante med ekstraordinær skjønnhet. Det produserer blomster i så levende og intense farger at det er en virkelig glede å kunne ha dem og tenke på dem i hagen eller på terrassen, siden det også er veldig enkelt å ta vare på.

Du trenger ikke mye for å være lykkelig og sunn, men siden vi vil at du skal nyte dem fra første øyeblikk, har vi forberedt denne spesialen for deg. 🙂

Opprinnelse og egenskaper ved Freesia

Freesia blomster kan ha forskjellige farger, for eksempel gule

Hovedpersonen vår er en pæreformig innfødt til Attica, hovedsakelig fra Cape-provinsen, i Sør-Afrika, som populært er kjent som freesia, freesia eller jordbær. Nå en høyde på ca 30 cm og den har ensformede, flate, grønne blader som spirer fra en knoll som finnes under jorden. Blomstene, som dukker opp om våren, fordeles i en ensidig piggformet blomsterstand, er hermafrodittiske og duftende. Frukten er en kapsel dehiscent av tre ventiler.

Den kan dyrkes både i en gryte og i hagen, så hvis du ikke har mye plass, trenger du ikke å bekymre deg for noe. 😉

Hva bryr de seg om?

Freesia er en veldig enkel plante å ta vare på

Hvis du ønsker å få en kopi, anbefaler vi at du gir følgende pleie:

plassering

Ideelt sett bør det være ute, i full sol eller i halvskygge. I tilfelle du ønsker å ha den inne i huset, må den være plassert i et rom hvor mye naturlig lys kommer inn, i nærheten av (ikke ved siden av) et vindu.

Irrigasjon

Du må vanne annenhver uke på det meste, unngå vannlogging.

Land

  • Blomsterpotte: universal kultursubstrat blandet med perlitt i like deler.
  • Verft: foretrekker de som er litt sure og rike på organisk materiale, men kan vokse godt i kalkstein så lenge de ikke pytter.

Abonnent

Det anbefales å gjødsle den med flytende gjødsel for løkplanter i henhold til indikasjonene som er angitt på produktemballasjen.

Plantasje

Fresiaer er pæreformede som passer til potter

Freesia plantes tre måneder før blomstring, det vil si sen høst eller tidlig vinter. Du må legge minst en avstand på 5 cm mellom snorene og plante den på en dybde på ca. 10 cm.

Multiplikasjon

Freesia multipliseres med frø og ved separering av knoller om våren. La oss se hvordan vi skal gå frem i hvert tilfelle:

Frø

Å så frøene dine du må følge dette trinn for trinn:

  1. Det første vi skal gjøre er å fylle en gryte på ca 10,5 cm i diameter med universelt voksende substrat blandet med perlit i like deler eller med vermikulitt.
  2. Etterpå setter vi maksimalt 3-4 frø på overflaten av underlaget og sprer litt kobber eller svovel for å unngå at det oppstår sopp.
  3. Deretter legger vi et tynt lag med underlag.
  4. Til slutt vanner vi ved hjelp av en sprøyte.

Nå gjenstår det å plassere gryten ute, i halvskygge eller i full sol, og holde underlaget alltid litt fuktig. A) Ja, frøene vil spire om 15 dager.

Knoller

Hvis vi ønsker å multiplisere det med knoller, må vi vente på at de når en lett manipulert størrelse. Seinere, vi vil grave noen skyttergraver på rundt 30 cm rundt, og med en takkekniv eller en håndsag som tidligere er desinfisert med apotekalkohol, vil vi skille den av moderplanten.

Til slutt planter vi den i en gryte med vermikulitt eller svart torv med perlitt i like store deler, og vi vanner den med hjemmelagde rotfiskere for å hjelpe den med å avgi nye røtter.

Plager og sykdommer

Det er veldig tøft; Imidlertid hvis kormen blir vannet for mye, råtner den med en gang, derfor anbefaler vi at du bruker underlag som letter drenering eller planter den i jord som ikke har en tendens til å komprimere eller pele.

Rustikk

Av erfaring kan jeg bekrefte det Hvis fresiaen er skjermet, kan den holde opptil -2 ° C uten problemer. så lenge de er spesifikke frost og med veldig kort varighet. Hvis du bor i et kaldere område, er det bedre å plante den i en gryte og holde den innendørs til temperaturen stiger over 10 grader Celsius.

Hvilke bruksområder har Freesia?

Denne dyrebare planten brukt som prydplante, enten plantet i en gryte eller planter, eller i hagen. Det ser bra ut i ethvert hjørne, da det også kan kombineres med andre pæreplanter som vokser mer eller mindre i samme høyde som hyasinter.

De prangende og duftende blomstene brukes ofte til å dekorere vaser som varer i flere dager.

Hvor kjøper du?

Freesia blomster blomstrer om våren

Du kan kjøpe knoller i alle barnehager, hagebutikker og gårdsbutikker.. Det er en så vanlig og vakker plante at de ikke nøler med å selge den i enhver virksomhet relatert til plantevesener. Du finner den også enkelt i nettbutikker.

Prisen er veldig billig: 10 enheter koster ca 2,50 euro; Med andre ord, du kan ha 10 små fresiaplanter, hver med mange blomster, for bare € 2,50. Det er veldig interessant, ikke sant?

Og du, tør du å plante noen? Gjør det, sikkert vil du ikke angre på det 😉.