Skip to content

Gazania, en blomst som bare åpner med solen

15 de juni de 2021

De gazania Det er en liten, men veldig dekorativ urteaktig plante, og en av de mest nysgjerrige: blomstene åpnes bare med solen og forblir skjult om natten, og også når himmelen er dekket av skyer.

Det er veldig enkelt å ta vare på og vokse, siden det kan oppbevares både i en gryte og i alle typer hager, enten de er små eller store. Bli bedre kjent med denne ganske lille planten.

Gazanias opprinnelse og egenskaper

Gazania rigger, en ideell potteplante

Hovedpersonen vår er en flerårig urteaktig plante som er hjemmehørende i Sør-Afrika. Slekten består av 19 arter, den mest kjente er Gazania rigger. De er preget av å ha tynne, mer eller mindre lineære blader, grønne på oversiden og glaukøse på undersiden. Blomstene, som spirer fra tidlig på våren til sommeren, er store, ca 2-3 cm i diameter, og i veldig forskjellige farger. (gul, rosa, rød, oransje).

Den har en ganske rask vekstrateog når 30 centimeter i høyden på bare ett år. I tillegg trenger det ikke mye pleie for å være perfekt, men la oss se dette nærmere. 🙂

Hva er omsorgen det krever?

Gazanias er planter som må plasseres i full sol

Hvis du ønsker å få en kopi, anbefaler vi at du følger følgende:

plassering

Det er veldig viktig at det er i utlandet, i full sol siden blomstene bare åpnes hvis de blir utsatt for stjernekongen.

Irrigasjon

Det må være hyppig, spesielt om sommeren, da jorda mister fuktigheten raskere. A) Ja, i den varmeste sesongen vil vi vanne annenhver dag, mens resten av året vil vi gjøre det en eller to ganger i uken. I tilfelle å ha den i en gryte med en tallerken under, må vi huske å fjerne overflødig vann ti minutter etter vanning.

Land

  • Verft: vokser på alle typer jord, selv om den foretrekker lette.
  • Blomsterpotte: vi kan bruke universal vekstmedium blandet med 30% perlit.

Abonnent

Gjennom vekstsesongen, det vil si fra tidlig på våren til sensommeren anbefales det å gjødsle den med flytende gjødsel for blomstrende planter som vi finner til salgs i barnehagene. For å unngå risikoen for overdosering er det viktig at vi følger instruksjonene som er angitt på produktemballasjen.

Beskjæring

Slik at det fortsetter å se pent ut, og også for å unngå problemer, vi må fjerne de visne blomstene og bladene som ser tørre ut.

Plager og sykdommer

Bomullsmeldyr, et skadedyr som gazania kan ha

Har vanligvis ikke. I tørre og varme omgivelser kan vi se noen bladlus som vil sette seg i blomsterknoppene og / eller i de mest ømme bladene, eller noen cochineal. Siden planten er veldig liten, kan vi fjerne begge skadedyrene med en vattpinne fra ørene dynket med apotekalkohol.

Planting eller transplantasjonstid

Den beste tiden å plante den i hagen eller transplantere den, noe vi forresten må gjøre hvert annet år, er vår, når risikoen for frost har gått.

Multiplikasjon

Gazania multipliserer med frø tidlig på våren følge dette trinn for trinn:

  1. For det første fylles frøbed (gryte, frøplantebrett, melkebeholdere eller yoghurtkopper) med universelt voksende medium. For å forbedre drenering kan vi blande det med 30% perlit.
  2. Etterpå spres maksimalt tre frø i hvert frøbed eller sokkel og dekkes med et tynt lag med underlag.
  3. Til slutt blir den vannet og såbedet plasseres i full sol.

De første frøene vil spire de neste 7-14 dagene ved en temperatur på 18-20 grader Celsius.

Rustikk

Tåler frost opp til -5 ° C forutsatt at de er punktlige og av kort varighet.

Hva brukes gazania til?

Denne lille planten ser bra ut i ethvert hjørne. Den kan fås som bordplante eller i hagen som lave grenser. Vi kan kombinere det med andre arter av lignende bæring, som petunier eller stemorsblomster, for å skape veldig vakre komposisjoner, både i planter og på bakken.

Som vi har sett, kan vi med et minimum av omsorg ha det perfekt. Den tåler frost og kan dyrkes utendørs i et bredt utvalg av klima, fra tropisk til varmt temperert. På samme måte må vi vite at selv om vi bor i et område der vinteren er ekstremt kald, kan vi holde den innendørs i et rom der mye naturlig lys kommer inn til temperaturen stiger over 10 grader Celsius.

Hvor kan jeg kjøpe den?

Gazania blomster kan ha forskjellige farger

Å være en så vakker plante, kan vi virkelig få det hvor som helst: barnehage, hagebutikk, lokale markeder. Prisen er veldig lav, bare 1 euro allerede med blomster, så det er noen ganger vanskelig å ikke ta mer enn ett eksemplar.

Og hvis vi vil spare litt, hva er bedre enn å kjøpe en konvolutt med frø som også koster 1 euro? Ved å følge trinnene som vi har forklart tidligere, kan vi ha mange flere eksemplarer til samme pris, noe som ikke er dårlig i det hele tatt, ikke sant?

Hva syntes du om gazania? Har du noen?