Skip to content

Geraniumtransplantasjon

8 de juni de 2021

Geranium er planter som bor på mange balkonger og terrasser, da de er veldig prangende og enkle å ta vare på. Det er nok å ha noen potter med litt jord og legge litt vann i dem for å gi liv til luftrommene med sine magiske farger.

Det er vanlig at damene i huset multipliserer sine pelargoner ved å transplantere dem fra potte til potte for å få mer farge, og det er derfor vi i dag vil vie oss til å studere hvordan man transplanterer pelargoner.

Når blir pelargoner transplantert?

Geraniums er transplantert om våren

Geranium er planter som er hjemmehørende i tempererte og varme regioner, spesielt Afrika. De kan være urteaktige eller buskete planter, men de som er mer kommersialiserte vokser som lave høye busker, og kan være mer eller mindre oppreist eller hengende.

Vekstsesongen deres sammenfaller med vår og sommer, som er når temperaturene er varme og til og med veldig varme. Av denne grunn, transplantasjonen må utføres kort tid før eller kort tid etter vinterhvilen, siden det er i tilfelle vi ved en feiltakelse deler en gren eller noen røtter, ville mengden tapt saft være liten og planten kunne komme seg uten problemer.

Men pass på, du trenger ikke å bytte dem hvert år, bare hvis vi ser at røttene kommer ut av dreneringshullene, eller hvis det har gått mer enn to år etter den siste transplantasjonen, og vi merker at den knapt vokser.

Hvordan transplantere pelargoner?

Geraniums er lett transplantert

Nødvendige materialer

Det er viktig og sterkt anbefalt å forberede alt som er nødvendig før transplantasjon av pelargoner, siden dette vil gjøre oppgaven mye enklere å utføre. Så ikke nøl med å legge følgende på bordet der du skal jobbe:

  • Gryte med dreneringshull. Diameteren må være litt høyere (ikke mer enn 6 cm) enn den «gamle» potten har.
  • Underlag. Det kan være den universelle som selges i alle barnehager og hagebutikker, selv om du også kan kjøpe den fra.
  • Vannkanne med vann. Viktig for å fukte underlaget etter transplantasjon.
  • Rothormoner eller hjemmelagde rotmidler. I tilfelle du vil dra nytte av og plante stiklinger 😉.

Steg for steg

Når du har alt, er det på tide å fortsette å utføre oppgaven, det vil si å transplantere pelargoner som følger:

Fyll potten litt med underlag

Med hendene eller en liten plastspade fyll potten litt med underlaget. Ikke fyll den helt, insisterer jeg, litt mindre enn halvparten vil være tilstrekkelig.

Husk at planten ikke trenger å være for høy eller for lav.

Trekk ut pelargonen fra den «gamle» gryten

Bank på potten et par ganger slik at jorden skreller av den. Nå, legg pelargonen og trekk den forsiktig ut, hold den ved bunnen av stammen og trekk den til siden (i en rett linje) mens du bruker litt trykk med fingrene på potten.

Plasser den i midten av den «nye» potten

Det neste trinnet er å ta pelargonen og plassere den i den nye potten, mer eller mindre i midten. Se at den ikke er for høy: overflaten på rotkulen skal være omtrent 0,5 cm under kanten av beholderen.

Fyll med underlag og vann

For å fullføre, trenger du bare å fylle på gryten og vann samvittighetsfullt å fukte jorden godt.

Multiplisere pelargoner med stiklinger

Geranium er prydplanter

Hvis du vil dra nytte av og multiplisere geranium med stiklinger, er det første du må gjøre når du transplanterer pelargoner velg en pelargonstamme uten en blomst som er minst ti centimeter lang.

Vær forsiktig når du fjerner den for ikke å skade moderplanten. Hvordan gjøre det? Vel, hold den nedre delen av stammen og vipp hodet med den andre hånden slik at det går i stykker like under bladet. Seinere fukt bunnen av stammen med rotende hormoner (til salgs Ingen produkter funnet.).

Seinere velg en liten gryte, omtrent 8,5 til 10,5 cm i diameter, og plasser den i det universelle underlaget for å hjelpe roten til stammen. Lag et hull i bakken og legg av stammen, dekk den indre delen med jord og vanne rikelig.

Den neste er dekk til gryten med plast og la den hvile i flere dager i skyggen for å unngå fordampning. Lag noen hull i den med en saks eller en kniv slik at luften kan sirkulere litt.

La hvile

Når spiren er plantet, må du alltid la den hvile, og kontrollere at jorda på planten ikke tørker ut for mye. I så fall må du vanne.

Rundt to uker etter plantingen av stiklingene har trolig spiren slått rot. Så må du bare fjerne plasten, ta den med til et halvskyggefullt sted og ikke vanne for mye for å vente på den ideelle sesongen for å plante pelargoner, som skjer i mai måned.

Geraniumblomsten er vakker

Så enkelt er det å transplantere pelargoner 😉.