Skip to content

Gitanillas, en veldig spansk lidenskap

20 de juni de 2021

De sigøynerjenter De er planter som har hengende greiner og veldig dekorative blomster, med veldig muntre farger. De er veldig enkle å ta vare på, og det er noe de kjenner veldig godt i Andalusia (Spania), hvor de i århundrer har dekorert uteplassene sine med denne typen geranium: plantet i pottene sine festet til veggen, de forskjønner rommet på en måte som få planter kan gjøre. Også, siden de ikke tar mye plass, kan du sette så mange du kan … eller vil 🙂.

Men hvordan tar du vare på dem? Kan de reprodusere seg med stiklinger? For å finne svaret på dette og andre spørsmål, her er vår spesial på en av de mest populære blomstene.

Sigøyneregenskaper

Sigøynerblomst

Våre hovedpersoner, ofte også kalt Ivy Geranium eller Ivy Geranium, har som et vitenskapelig navn Pelargonium peltatum. De tilhører den botaniske familien Geraniaceae, og den er hjemmehørende i Sør-Afrika. De er en flerårig plante med hengende grener, som har blader med fem stumpe, kjøttfulle lapper, med hele kanten og en sentral petiole. Blomstene, som spirer fra vår til høstDe kan være enkle, doble og halvdoble, og i veldig forskjellige farger: rosa, rød, hvit, …

Vekstraten deres er rask, men siden de har et ikke-invasivt rotsystem, er det vanlig å dyrke dem i potter ikke mer enn 30 cm, eller sammen med andre sigøynere (eller andre typer geranium) i potter eller planter på opptil 50 cm .

Hvordan tar du vare på deg selv?

sigøyner

Gypsy pelargoner er ideelle planter for nybegynnere, da de ikke er kompliserte i det hele tatt. For å ha dem dyrebare må du faktisk ta hensyn til følgende:

plassering

Ute, i full sol. I det minste bør du gi dem omtrent 4 timer om dagen direkte slik at de kan blomstre godt. Forøvrig motstår de frost ned til -3 ºC, så hvis vinteren er kaldere i ditt område, bør du beskytte dem inne i hjemmet, i et rom der mye naturlig lys kommer inn.

Irrigasjon

Må være veldig hyppigspesielt om sommeren. De tåler noen dager med tørke, men det er bedre å ikke risikere det. I de varme månedene anbefaler jeg at du vanner dem omtrent 3 ganger i uken, og resten av året hver 4-5 dag.

Abonnent

Slik at den produserer en større mengde blomster det er sterkt tilrådelig å gjødsle med flytende organisk gjødsel, som guano for eksempel.

Transplantasjon

Til potter

Så snart du kjøper plantene, så lenge det er vår eller sommer, de skal overføres til potter som er 3-5 cm bredere. Så en gang i året må de transplanteres igjen.

Brukes til dette universelle kultursubstratet.

Til hagen

Om våren kan de plantes i hagen, lage hull dypt nok til at de kan passe godt.

Beskjæring

På senvinteren kan de beskjæres, trimme grenene for å «tvinge» dem ut av nye som vil produsere flere blomster.

Plager og sykdommer

Hun har vanligvis ikke problemer, men det er sant at hun har en fiende som kan drepe henne i løpet av noen dager og er den geranium sommerfugl. Dette insektet forårsaker ikke skade i voksenfasen, men larver … er spesielt glupske.

Dette insektet, kjent under det vitenskapelige navnet Cacyreus marshallilegger den eggene sine normalt i blomsterknoppene, men de kan gjøre det i andre deler av planten. I alle fall, når egget klekkes, larvene spiser sigøynerne fra innsiden.

Hvordan oppdage dem? Faktisk er det mer sannsynlig at du ser symptomene det produserer i planter før ormene selv. Så du vil vite at du har denne pesten hvis:

  • Hull vises i stilkene.
  • Bladene blir gule og faller.
  • Eller selvfølgelig hvis vi ser noen små grønne ormer.

For å eliminere dem anbefaler jeg å behandle plantene dine med 10% cypermetrin. Det er ikke et naturlig insektmiddel, men det er det som gir best resultat, spesielt hvis skadedyret allerede har forårsaket betydelig skade. Normalt er en enkelt behandling tilstrekkelig.

Det må du selvfølgelig beskjær de berørte delene. Hvis det til slutt ikke er mye igjen av sigøyner-pelargonet som det en gang var, ikke bekymre deg: det vil spire sterkt når det gjenoppretter 😉.

Ivy geranium reproduksjon

Sigøyner stiklinger

Vil du ha nye eksemplarer? I så fall kan du lage stiklinger om våren. For enkelt! For det, du må gå frem som følger:

  • Med beskjæringssaks som tidligere er desinfisert med apotekalkohol, klipp noen stengler som er minst 10 cm høye.
  • Fukt deretter basen med vann, og fyll dem med pulverformede rotningshormoner.
  • Fyll deretter en gryte (helst en for hver skjæring) med porøst underlag, for eksempel vermikulitt, og vann den.
  • Innfør stiklingene.
  • Og til slutt, for å forhindre, dryss overflaten med litt naturlig soppdrepende middel (svovel eller kobber) og vann igjen. Dette vil forhindre sopp i å skade dem.

Hvis alt har gått bra – som vanligvis går bra 😉 – i løpet av en måned vil du ha nye eksemplarer av sigøynere.

Sigøynerne på den andalusiske terrassen

Andalusisk uteplass

Alle som noen gang har vært i Andalusia, vil sikkert ikke ha vært i stand til å unngå å se balkongene og fremfor alt de andalusiske uteplassene. De er dekorert på en slik måte at plass brukes maksimalt, en veldig munter, veldig livlig plass, hvor du kan dra nytte av det til å chatte med venner eller familie mens vi tar tilflukt fra den andalusiske solen.

Og det er at i Andalusia sommertemperaturer lett overstiger 35 ºC, og til og med kan nå 45 ºC i varmen fra hetebølgen, så de hvite veggene som reflekterer lys, som planter, fungerer termisk regulator.

Sigøynere er en av plantene som er mest brukt til å dekorere dem. De hengende grenene og de vakre blomstene har gjort disse gårdsplassene til en symbol på spansk kulturarv.

sigøyner

Så hva venter du på å ha noen planter som du kan forskjønne ethvert hjørne med? Disse plantene er mye mer motstandsdyktige enn de ser ut, så mye at de kan leve i flere år før de begynner å svekkes. I tillegg reproduserer de så raskt og enkelt at du fra et enkelt eksemplar kan få noen flere. Hva mer kan du ønske deg? 🙂