Skip to content

Gjør deg klar for høstblomstringen

17 de april de 2021

Rosenhagen i Butchart Gardens like utenfor Vancouver.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesRosenhagen i Butchart Gardens like utenfor Vancouver.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesJeg kan føle et snev av fall i luften her på gården vår i upstate South Carolina. Ved fôrbutikken viser noen av kornvedene tegn på at bladene begynner å snu, luften har en skarpere følelse og nettene blir kjøligere. Sistnevnte er det sikre tegnet at rosene våre, og alle plantene våre, begynner å vokse aktivt igjen etter hundedagene på sommeren. Rundt her er september en av de mest aktive vekstmånedene mine, og jeg vil ofte ha roser godt inn i høsttakkefesten, forutsatt at vi ikke får tidlig frost.

Så her er noen ting du kan gjøre for å sikre at høstblomstringen din er så god som den blir.

Gjødsling.

Nå er det på tide å spre den påføringen av høstkorngjødsel på sensommeren. Jeg bruker organiske stoffer og sørger for at nitrogenet er lite. Nitrogen er det første tallet på NPK-skalaen, som er tallene du ser på alle gjødselpakker. Mine er en 4-4-2 i motsetning til vår organiske gjødsel, som er en 7-2-12.

Uansett hva du gjør, må du ikke bruke gjødsel med tidsutslipp denne tiden av året. Vi ønsker ikke å presse på ny vekst sent på høsten som kan bli utnyttet av en plutselig frysing. Det kan skade en plante alvorlig fordi ny vekst vil være øm.

Hvis du bruker løvfôr, er det greit å fortsette en liten stund, men når rosene har satt opp, stopper visningen av høstblomstringen. For meg er dette begynnelsen av oktober fordi jeg vet at jeg kunne få frost i begynnelsen av november. På det tidspunktet må de begynne å stenge av seg selv for å gjøre seg klare for vinteren.

Trimming og Deadheading

Enhver forming av plantene jeg vil gjøre, det gjør jeg nå. Etter dette slutter jeg å trimme dem utenfor knuste stokker eller død ved.

Jeg stopper også dødhode. Jeg gjør dette fordi vi som nevnt før vil at rosene skal begynne å stenge om vinteren etter at de har blomstret. En del av denne naturlige nedleggelsesprosessen er å sette frø. Rose frø er inneholdt i rose hofter, som er de bærene du ser hvor en blomst pleide å være. Deadheading sporer ny vekst og blomster fordi rosens instinkt er å reprodusere seg selv via frø. Når du klipper av de gamle blomstene som rosen prøver å bli til frø, setter den nye blomster for å oppfylle det reproduserende instinktet. Ved ikke å være dødhode på høsten kan rosen sette nypen (frø) og deretter gå i dvale i stedet for å prøve å fortsette å blomstre.

Den andre fine tingen med å la hoftene være, er at mange vil få fine nyanser av oransje, rød eller gul som gir litt vinterfarge i hagen. De er også en utmerket matkilde for mange fugler. Eventuelle rester blir ganske enkelt kuttet bort når du beskjærer.

Vanning.

Roser, som alle planter, trenger vann mest når de vokser aktivt – som vår og høst. Hvis du må vanne, må du holde øye med rosene og være klar til å øke vanningen hvis de viser tegn til hengende.

Riktig vanning er også viktig for vinteroverlevelse. Hvis en rose er sterk om vinteren, har den en mye bedre sjanse for å overleve enn en som er svak. Vann er en viktig faktor i å bygge den styrken.

Sprøyting.

Hvis du sprayer for sykdom (jeg håper du bruker organiske stoffer!), Kan du fortsette. Bare vær oppmerksom når vinteren nærmer seg og rosene begynner å slippe bladene, vil du sannsynligvis se mer svart flekk og mugg enn normalt. Når rosene stenges ned, gjør også deres naturlige forsvarssystem mot sykdommer.

Høst er en flott sesong for roser. Du får det store blomstershowet etterfulgt av hofter og til og med i noen roser et snev av høstfarge. Å gjøre bare noen få enkle ting vil få mest mulig ut av høstblomsten din, samt gjøre rosene dine klare for vinteren.

Glad Roseing

Paul