Skip to content

Gjør egne rotroser gjør bedre planter i hagen din

20 de mars de 2021

Eierotroser gir en fyldigere busk med flere blomster. Og det er bedre for deg!
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesEierotroser gir en fyldigere busk med flere blomster. Og det er bedre for deg!
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman Roses

For dette innlegget vil jeg fortsette diskusjonen vår om rot med egen rot vs knopp. Vi har allerede dekket tre aspekter.

1) Hvorfor ser det ut til at det tar lenger tid å få roser med egen rot som selges i potter?

2) Mellomgrunnen mellom roser med egen rotbeholder og feltdyrkede roser.

3) Hvorfor gjør noen roser bra med egen rot og andre ikke?

For å avslutte dette vil jeg ta opp den delen av dette som til slutt påvirker deg, gartneren, mest.

På slutten av dagen hva slags rose er bedre for hagen din? Egen rot eller knopp?

Rettferdig spørsmål. Det er greit og dandy at som vi diskuterte i innlegg # 2 å ​​produsere egne rotroser er billigere, eller i innlegg nr. 3 forklarte vi hvorfor noen roser rett og slett ikke gjør det bra med egen rot. Du vil bare ha den beste “typen” rose til hagen din. En som vil gi deg mange års glede uten mye oppstyr. Og det er en av de andre grunnene til at du ser flere og flere egne rotroser.

Eierotroser gjør ganske enkelt en bedre rosebusk.

Her er hvorfor. Som jeg har nevnt tidligere, er en av definisjonene av en hagerose en fin full plante med mange blader som ser ut som en plante! Hør tilbake til den mørke alderen av rose som vokste når de fleste buskene var bladløse pinner med blomster på toppen. Ganske å kutte til middagsbordet, men du vil absolutt ikke ta gjestene dine ut for å se på dem.

En del av utseendet skyldtes det faktum at mange av disse rosene ikke egentlig var hageroser, men etter min mening skyldtes det også delvis at de var spirende roser. En knoppet rose vokser bare nye stokker fra knoppforeningen, som er den knuten over røttene der all ny vekst kommer fra. Imidlertid ønsker de fleste planter å sende opp nye stokker fra rotsystemet. Men med en knoppet plante er ikke rotsystemet rosen du betalte for, så du graver deg ned under jorden og kutter av den nye veksten.

Eierotroser, som vi har diskutert, er de samme under bakken som de er over. Derfor kan de gjøre det en plante normalt vil gjøre, og det er å vokse nye stokker fra rotsystemet. Og vokse mange av dem! I stedet for en busk med tre til fem stokker, ender du opp med en busk med fem, ti noen ganger femten eller flere stokker. En fin full busk med mange blader og mange og mange blomster.

En plante!

Jeg tror det er grunnen til at du hører flere og flere mennesker som forteller deg at du skal begrave knoppforeningen til en knoppet plante under jorden, slik at rosen vil “gå tilbake til en egenrotrosa. Eierotroser hopper over det trinnet og kommer deg raskere dit!

Så ja, det er mange grunner til at du ser flere og flere egne rotroser på markedet i disse dager. Og kanskje den viktigste er at de lager et langt bedre produkt for deg, gartneren.

Glad Roseing
Paul