Skip to content

Grunnleggende om hagedesign: En kamp mellom ting og rom

16 de april de 2021

En av de første tingene jeg tenker på når jeg designer en ny hage, er det jeg kaller forholdet mellom rom og ting. Vil hagen se ut som en scene fra en Tarzan-film, fylt med planter og trenger en machete for å rydde vei? Eller vil den ha en Zen-aktig følelse, ved hjelp av noen velvalgte elementer, subtilt arrangert for å skape en følelse av ro og ryddig eleganse? Kanskje det vil falle et sted i mellom.

Plass refererer til hvor som helst du kan bevege deg uten å slå skinnene på utemøblene eller feste genseren din på en rosebusk. Jeg snakker om stier, uteplasser, plener, lave bakkeplater osv. Alt annet er ting: bord og stoler, trær og busker, fontener og skulpturer.

Hvordan disse rommene og elementene er ordnet, avhenger av stilen til hagen du søker. Formelle hager er ofte ordnet på et rutenett og har en ekte eller underforstått akse som løper nedover i midten (noen ganger vinkelrette tverrakser, hvis du virkelig ønsker å få glans). Uformelle eller naturalistiske hager etterligner en mer organisk flyt av rom, med buede linjer og uregelmessig balansering av den visuelle massen.

Se på hagene du begjærer og finn ut hvordan dette prinsippet gjelder dem. Å få dette grunnleggende konseptet riktig er avgjørende for å oppfylle dine estetiske og praktiske mål.

Bloedel Reserve vista av Puget Sound

Denne rolige utsikten, tatt i Bloedel Reserve på Bainbridge Island, Washington, fanger rombegrepet, tegnet med en subtil inkludering av en klynge av trær og innrammet av å skjerme planter som smalner ut mot horisonten. Dessverre har ikke alle oss Puget Sound som et fokuspunkt, men det er nyttig å forstå hvordan forholdet mellom masse og rom kan brukes til å lede øyet. I tillegg fokuserer skånsom konturering av bakkeplanet i kantene betrakteren mot den lange horisonten. Hvordan vil du omskalere denne ideen i en mindre hage?

liten alternativ plen

Når du ser på en hage du liker, kan du prøve å bestemme forholdet mellom rom og rom. Susan Harris, en av de ville og sprø damene på GardenRant.com, opprettet dette enkle bakgårdsplenalternativet for noen år siden hjemme utenfor DC Hun fjernet en tradisjonell gressplen og erstattet den med sedum, kløver og noen få andre lave -pleie bakdekk. Kanten er amorf, noen ganger kryper den inn i busksengene. Medium busker og kraftige stauder danner muskulaturen, og til slutt gir de vei til store busker og skog. Det er en følelse av åpenhet som fører til en enkel sti som vandrer inn i trærne. For meg ser forholdet mellom denne vignetten ut som 20% ting, 80% åpen plass. Fungerer dette for deg?

Japansk hage i skogen

Tilbake på Bloedel Reserve, tilbyr den japanske hagen et eksempel på hvordan linje og rom samhandler. Stien ser ut til å bli avbøyd fra gruppering av steinblokker, og en og annen ensom plante holder at rommet ikke blir avslørt i ett syn. Legg også merke til hvordan de lave grenene på treet danner en ramme og inneholder rommet.

Descanso Gardens sti og planter

Da jeg snakket i Descanso Gardens i Los Angeles-området i fjor, hadde jeg noen timer til å gå på eiendommen. Denne svært boligkomposisjonen tar ideen om en buet sti og planter noen få skritt videre. Bukkene i gangsteinen er mer ettertrykkelige. Planter tvinger et spill av gjemsel. Lavt bakken dekker minimeres, og kjerneplantingene ruller helt opp til gangveien, og skaper en følelse av kompresjon, veldig ulikt eksemplet ovenfor. Er den ene bedre enn den andre? Alt handler om smak og intensjon.

Filoli formell sti og tulipaner

På Filoli, en historisk eiendom omtrent 30 miles sør for San Francisco, uttrykkes den samme ideen ved hjelp av en formell, geometrisk utforming. Klippet buksbom definerer separasjon av masse og rom. Et stort show med pottetulipaner og steinsøylen erter besøkende og tilslører porten og utsikten utover. Massive sylindriske busker anker og balanserer hagen. Igjen, alle disse elementene er skalerbare når du forstår hvordan de blir brukt til å manipulere proporsjonene i rommet.

Bloedel skogsti

La oss snu ligningen og utforske en annen del av Bloedel Reserve. Vi befinner oss med en stor mengde planter og en beskjeden sti som glir gjennom skogen. Følelsen er intim og hemmelighetsfull, og tvinger besøkende til å bremse ned og sette pris på de kule, tåkete skogene.

Så hva har vi lært? Hvis du spør meg, er det en leksjon om å utvikle en stor ordning for den generelle hagen og organisere plassen før du hopper til å skape vakre løvverk og blomsterkomposisjoner.