Skip to content

Guinea glede omsorg

6 de juni de 2021

De guinean gleder, også kalt New Guinea Hybrids, er veldig fargerike blomster og det er derfor de er vakre å ha i hagen. Det vitenskapelige navnet på disse blomstene er Impatiens hawkeri og de er de yngre søstrene til husets glede (Impatiens walleriana).

Det er derfor at hvis du har gleder av huset i hjemmet ditt, bør du være like forsiktig med guinese. Som med dem, planten gir oss blomster om våren og sommerenSelv om vi er heldige, kan de vare noen flere måneder til. Allikevel er det en årlig plante, det vil si at den kastes hvert år.

Opprinnelse og kjennetegn ved de guineanske alegríasene

Guinea-glede er en urteaktig plante

Guineanske alegrías er urteaktige planter hjemmehørende i Ny Guinea, som utvikler grønne, solbrune eller rødlige blader, enkle og lansettformede. De når en høyde på omtrent 20 til 30 centimeter, og blomstene deres har forskjellige farger: rosa, rød, hvit, gul. De blomstrer fra vår til sommer, hvoretter de produserer frukt med frø før de dør.

Dette skyldes at livssyklusen deres er årlig, det vil si at de spiser, vokser, blomstrer og gir frø på et år (faktisk på kortere tid). Av denne grunn er vekstraten ganske rask.

Hvilken pleie trenger disse plantene?

Hvis du vil ha en kopi av Guinea-glede, anbefaler vi å gi følgende pleie:

plassering

 • Innsiden: den kan leve godt innendørs hvis du setter den i nærheten av et vindu, da den trenger mye lys (ikke direkte) for å vokse.
 • Ytre: plasser i et lyst område, men uten direkte sol. Dette vil forhindre brenning.

Irrigasjon

Det er en plante som må vannes når den er varm, men unngå å bli våt når den ikke er sol, da det kan dukke opp mugg på bladene og blomstene. Vanningen må være rikelig, men unngå at røttene blir pølse fordi de råtner. Vanning skal være rikelig om sommeren og lite om vinteren.

For å unngå å miste det, det anbefales å vanne den 2-3 ganger i uken om sommeren og litt mindre resten av året. Imidlertid, hvis du er i tvil, må du kontrollere fuktigheten i underlaget eller jorda, for eksempel med en digital fuktighetsmåler eller ved å grave litt rundt.

Luftfuktighet

Ikke spray / spray spraybladene, da de vil råtne. Hvis fuktigheten i huset ditt er veldig lav, er det bedre å plassere glass med vann eller en luftfukter rundt det.

Land

Guinea-glede er en årlig plante

 • Blomsterpotte: fyll med universalunderlag blandet med 30% perlit.
 • Verft: Hagejorden må være rik på organisk materiale, og lette drenering av vann.

Abonnent

Fra tidlig på våren til sensommeren:

 • Blomsterpotte: For å produsere en stor mengde blomster gjennom sesongen, anbefales det å gjødsle den regelmessig med flytende gjødsel for blomstrende planter (til salgs) i henhold til indikasjonene som er angitt på pakken, eller hvis du foretrekker noe mer naturlig, med guano (til salgs) eller tangekstrakt.
 • VerftGjødsle jorden med mulch, kompost eller planteetende gjødsel.

Planting eller transplantasjonstid

Guinea-glede må plantes i hagen på våren. I tilfelle du har den i en gryte, vil det være nok å sende den en gang til en større så snart du kjøper den.

Multiplikasjon

Multipliser med frø og stiklinger om våren, etter dette trinn for trinn:

Frø

 1. For det første er en frøplante fylt med spesifikk jord for frøplanter, eller med universal substrat blandet med 30% perlit.
 2. Deretter blir den vannet samvittighetsfullt og fukter hele jorden godt.
 3. Etterpå plasseres maksimalt to frø i hver alveol, og de dekkes med et tynt lag med substrat.
 4. (Valgfritt men anbefalt): legg litt kobber eller pulverisert svovel på toppen for å unngå utseende av sopp.
 5. Til slutt legger du såbedet utenfor, i halvskygge.

Holde jorden fuktig, men ikke oversvømmet, vil de spire i omtrent 10 dager. Når plantene måler omtrent 8 centimeter, kan de overføres til potter eller hagen.

Stiklinger

En raskere måte å få nye eksemplarer på er kutte stengler og plassere dem i et glass vann. Dette vannet må skiftes daglig, og når det har røtter, må planten plantes i en gryte med underlag eller i hagen.

Beskjæring

For å hjelpe planter i veksten anbefales det spirer unge stengler om våren slik at den forgrener seg, og dermed oppnår at den produserer flere blomster.

Gjør dette med en tidligere desinfisert saks, og trimm bare den første tommelen av hver stamme.

Skadedyr

Det er ganske hardt generelt, men kan bli angrepet av bladlus, edderkoppmidd og hvitflue. Alle sammen kan behandles med økologiske insektmidler slik som kaliumsåpe (til salgs) eller kiselgur.

Rustikk

Guinea-glede tåler ikke kulde eller frost.

Utsikt over Guinean Joy, en nydelig blomstrende plante

Hva syntes du om guinea-glede?