Skip to content

Helianthus

3 de juni de 2021

Planter av slekten Helianthus De er en av de som mest trenger sollys for å få en riktig utvikling. Ditt eget navn indikerer det allerede for oss fordi det kommer fra helium, et gresk begrep som betyr sol. Mange arter dyrkes i hager, i tillegg til å dekorere balkonger og terrasser, men det er noen som også har kulinarisk bruk.

Veksten er ganske rask, og dette har sin grunn til å være: de har utviklet seg slik at de på bare noen få måneder spirer, vokser, blomstrer og til slutt produserer frø. Så, det er noen få typer Helianthus som er årlige, mens resten er flerårige, men forblir «sovende» om høsten-vinteren.

Heliathusens opprinnelse og egenskaper

Helianthus-slekten består av rundt 53 arter som er hjemmehørende i Amerika, Russland og Vest-Australia. De er årlige eller flerårige urter som når en høyde på mellom 1 og 5 meter, selv om det er noen sorter som bare vokser opp til 50-60 centimeter. Stilkene vokser vanligvis oppreist, selv om de kan være nedslående avhengig av art. Bladene er basale og har et alternativt eller motsatt arrangement. På samme måte kan de ha eller ikke ha en petiole (en stilk som forbinder bladene med stammen), og være grønnaktig i fargen.

På den andre siden, det vi kaller en blomst er faktisk en blomsterstand som består av mange små blomster som danner et avrundet kapittel. Skutbladene (feil kalt kronblad) er gule, røde eller oransje avhengig av sorten. Siden de er hermafroditter, kan de produsere frø uten behov for kryssbestøvning. Fruktene tørkes, og inneholder et frø som lett kan skilles fra skallet (som solsikkefrø) kjent med det tekniske navnet achene.

Hovedart

Hvis du vil vite hva de forskjellige typene solsikker eller Helianthus er, ta en titt:

Helianthus annuus

Solsikker er årlige urter

Det er solsikke, selv om den mottar andre navn som ringblomst, mirasol, flis mais eller skjoldblomst. Det er en årlig urt som er mye dyrket over hele verden, som kan nå en høyde på opptil 3 meter med oppreiste stengler. Blomstringene er også store og måler opptil 30 centimeter i diameter. Fruktene er rørene som blir modne mot slutten av sommeren.

applikasjoner

I tillegg til å være en veldig elsket plante i hager og terrasser, er en annen av de mye brukte kulinariske. Rørene spises som mellommåltid, men det blir også hentet ut en olje som brukes til matlaging: solsikkeolje. I tillegg inneholder stilkene fiber, som er nyttig for å lage papir, og kan tilbys husdyr som mat.

Helianthus laetiflorus

Helianthus laetiflorus bærer gule blomster

Egentlig er dens vitenskapelige navn Helianthus x laetiflorus, siden det er en naturlig hybrid mellom Helianthus pauciflorus Y Helianthus tuberosus. Det er en flerårig urteaktig plante som når en høyde på opptil 2 meter. Den produserer blomster gruppert i gule blomsterstander, som måler 10-15 centimeter i diameter.

Helianthus maximiliani

Helianthus maximiliani er en urt som blomstrer om våren

Det er kjent som maximilian solsikke, og det er en flerårig urt som når en høyde på mellom 50 centimeter og 3 meter. Stenglene er oppreist, og fra dem spirer lansettformede blader, så vel som blomsterstander med en diameter på 2-4 centimeter med gule skovler.

applikasjoner

De tykke røttene kan konsumeres som en grønnsak, for eksempel i salater. Resten av planten er god mat til husdyr.

Helianthus multiflorus

Helianthus multiflorus har mange kronblader

De Helianthus x multiflorus er en årlig urt som skyldes en mutasjon av vanlige solsikker (Helianthus annuus) led gjennom århundrene. Derfor er det, en årlig syklus urt, men med en kortere høyde (vanligvis ikke mer enn 100 centimeter) og med et stort antall kronblader gule.

Helianthus pauciflorus

Helianthus pauciflorus er en urteaktig plante

Det er en flerårig rhizomatøs urt som når en høyde på opptil 2 meter. Stilkene er oppreist, med en slående rødlig farge, og deres gule blomster er gruppert i blomsterstander opptil 7 centimeter i diameter. Disse spirer på slutten av sommeren, så det er interessant å dyrke dem i kombinasjon med solsikker, siden når de visner, kan du fremdeles nyte solens blomster. H. pauciflorus.

Helianthus petiolaris

Helianthus petiolaris er en urteaktig plante med gule blomster

Kjent som mindre solsikke eller eng solsikke, det er en årlig urt som når en høyde på ca 120 centimeter. Stammen er oppreist og grønn. Fra den spirer blågrønne lansettformede blader og blomster gruppert i gule blomsterstander som måler omtrent 7-8 centimeter i diameter.

Helianthus tuberosus

Helianthus tuberosus er en urteaktig plante

De Helianthus tuberosus, kjent som jordskokk, jordskokk eller kanadisk solsikke, er en flerårig plante som vokser mellom 50 centimeter og 2 meter i høyden. Blomstene samles i store blomsterblomster og er gule. Dens røtter er knoller som er opptil 10 centimeter lange og 3-5 centimeter tykke.

applikasjoner

Knollen den brukes mye på kjøkkenet som en grønnsak, ettersom den er veldig rik på vann, så vel som i proteiner og fibre. Det fungerer også som mat for planteetende dyr.

Hvilken av disse typene Helianthus likte du mest?