Skip to content

Historien om tulipaner

24 de juni de 2021

Mange av oss besøkte Nederland med en illusjon om å kjenne de omfattende feltene med tulipaner som ser ut fra eventyr på grunn av fargene. Det er nysgjerrig på at en innfødt plante fra et annet sted har blitt et av de store symbolene i et land og en sterk og kraftig industri som krever tid og dedikasjon.

Dyrk tulipaner det er en kunst og i landet med det oransje flagget en praksis som overføres fra generasjon til generasjon.

Et blikk inn i fortiden

De fleste av verdens tulipaner kommer fra Nederland, selv om de er det stammer fra Sentral-Asia. Det var botanikeren Carolus clusius som i 1593 introduserte et utvalg tulipaner fra Konstantinopel til Holland for å plante i hagen sin. Så stjal naboene hans noen av pærene for å selge dem, og det var slik han startet en virksomhet som ble millionær.

Tulipaner

Tulipaner ble veldig populære og et symbol på velstand. Dette er hvordan Tulipomania, en periode da salget av tulipaner var raseri og prisene steg i været, med prisene ublu –tulipaner ble solgt til en huspris– som førte til en stor økonomisk boble som også ga vei for en finanskrise. Denne virkeligheten markerte også historien da den var et av de første massespekulative fenomenene som var kjent.

Tulipaner

Raseriet for tulipaner

Det er mange teorier som forklarer fenomenet 17. århundre tulipomani, Det er de som bekrefter at fascinasjonen for tulipaner var nært knyttet til de følelsesmessige sporene etter bubonepesten og følelsen av at man måtte ta risiko fordi livet var lunefullt. Andre mener at utvidelsen av tulipaner skyldtes økonomiske årsaker, selv om en av de mest overbevisende ligger i skjønnheten til denne blomsten, i sine lyse farger og sitt unike utseende. Skjønnheten gjorde denne planten til en industri på den tiden, selv om det også må huskes at Tulipomania fant sted på et veldig spesielt tidspunkt i Holland. De første tiårene på 1600-tallet, da landet var i gullalderen, med mye penger etter å ha kjempet med Spania for sin uavhengighet. Han hadde det også bra med handel, frukten av handel mellom Amsterdam og Øst-India. I denne sammenheng var det å ha en hage med tulipaner ikke bare et symbol på status, men også kultur, men tulipanene innså at man hadde oppnådd suksess og uavhengighet, hadde nådd et sted med sin egen vekt.

Denne våren varte bare i noen tiår fordi i januar 1637 solgte de uavhengige blomsterhandlerne virksomheten sin og nektet å investere samtidig, og det var slik bare en måned senere hadde bommen en dødsdato.

Tulipaner

Tulipaner i historien

Det er forskjellige meninger om virkningen av Tulipomania på den nederlandske økonomien, men jeg må innrømme at jeg ikke bryr meg om det virkelig var en lønnsom virksomhet og om den forvandlet intern handel. Jeg liker historie, og jeg foretrekker å være med på denne turen som hjelper meg å finne de gjennomsiktige trådene som forbinder kunsten å dyrke tulipaner med historien og kulturen til et sted.

Tulipaner

Mye lenger tilbake i tid er tulipanindustrien fortsatt en lønnsom virksomhet i Nederland, men den forteller oss også om en tradisjon, en måte å gjøre ting på, en arv som må bevares fordi den er en del av kulturen i et land, av dens indiosincracia, av en måte å gjøre. For en tid siden så jeg på en dokumentar dedikert til dyrking av tulipaner i Haarlem, og jeg undret meg over etterspørselen som var involvert i å gjøre det, siden det ikke handler om såing og høsting, men om å følge en veldig presis prosess, som krever stor kunnskap, tålmodighet og en betydelig investering. Eksperter på området plantet ikke bare tulipaner, men tvilte også på fremtiden for denne kunsten, kastet inn i en tid da tiden er knapp og resultatene må vises umiddelbart. Det er få som fortsatt tør å dyrke tulipaner, de som tør å utfordre en fordisme som vi er vant til. Kanskje de fortjener en applaus da …