Skip to content

Høsten kommer!

31 de mars de 2021

Arboret mitt med klatreroser dekket av snø i vinter.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesArboret mitt med klatreroser dekket av snø i vinter.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesJeg vet ikke om deg, men her i Sørøst har vi sommer som vær. Likevel forteller vår tillitsfulle lokale værperson oss i morgen om den første høstdagen. Jeg vil foreslå at personen tar en pause fra kartene på veggen og stikker hodet ut av vinduet. Det er varmt!

Men også dette skal gå, og høsten vil virkelig være her. Så la oss begynne å tenke på hva vi bør og ikke bør gjøre for rosene våre denne tiden av året.

Først gjødsling. Rundt her er vår høstblomstring vanligvis midten av oktober. Av den grunn er det noen ganger hyggelig å gi rosene et lite høstløft for å maksimere blomsten-o-rama. Bruk en god organisk gjødsel, men sørg for at det ikke er en gjødsel med tidsutslipp!

Hvorfor?

Fordi det siste vi ønsker å gjøre er å presse øm ny vekst når høsten skifter til vinter. Av den grunn vil du også bruke en gjødsel med lite nitrogen – det første tallet på NPK-skalaen.

Vanning. Jeg vet at jeg snakket for en stund tilbake om å vanne mindre, og jeg står fremdeles ved det. Imidlertid, hvis du har yngre planter eller planter som virkelig lider av tørke (som noen av mine er akkurat nå), fortsett og gi dem en dyp fukting. Vi vil at rosene våre skal være på topp helse inn i vinteren, slik at de bedre kan overleve den. Vann er en viktig del av det. En stresset rose har mindre sjanse for å overleve en kald nordøst.

Deadheading og trimming. Jeg anbefaler deg å begynne å bremse ned på disse. Å gjøre det stimulerer til ny vekst, og det ønsker vi ikke akkurat nå. Pluss roser som er igjen uten dødhode, utvikler hofter, som er de lyse bærene du ser. De er en god næringskilde for alle slags dyr og fugler om vinteren, så la dem være på. I tillegg ser de bra ut mot et nytt snøfall.

Fortsett å nyte rosene dine hele høsten så lenge de blomstrer. I mellomtiden er det bare å bygge opp styrke og deretter la dem stenge naturlig når vinteren kommer inn.

Glad Roseing!
Paul