Skip to content

Høstplanting. Er det riktig for roser?

16 de mars de 2021

Roser klar for høstplanting i hagen min.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesRoser klar for høstplanting i hagen min.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesVi har tidligere snakket om konvensjonell visdom om at noen rosearbeid må gjøres i løpet av en viss «tid». Den mest åpenbare er «beskjæringstid» som den eneste gangen du faktisk kan trimme rosene dine.

La oss ta på en annen. “Plantetid”.

Vanligvis anses dette alltid å være tidlig på våren. Jeg kan se hvorfor dette skjedde, for i mange år var den generelle måten å kjøpe roser på. De traff alltid hagesentrene tidlig på våren fordi det var høsttid for barnehagene som dyrket dem. Det gir perfekt mening at våren ble roseplantingstid. Men dette er i endring.

Hvorfor?

Enkelt sagt roser er mer og mer tilgjengelig i containere hele året; spesielt hvis du bestiller via postordre. I dag kommer de nesten alle i containere i forskjellige størrelser. Vi vil snakke mer om postordre og håndtere dem i et annet innlegg, men la meg bare si at postordre er en fin måte å finne virkelig pene roser på.

Nå som vi har en ide om hvorfor roser tradisjonelt plantes om våren, kommer vi selvfølgelig til spørsmålet «må de bare plantes våren»?

Enkelt sagt: Nei

Roser, som alle planter (føl et tema her!), Kan plantes når som helst i løpet av sesongen. Og det bringer oss til ideen om høstplanting. Personlig synes jeg høst er en fantastisk tid å plante roser. Unntaket kan være hvis du bor godt nord der bittere vintre kommer raskt og tidlig, men for de fleste av oss er det en god tid. Her i vår sone 7/6 foten av Blue Ridge begynner jeg å plante i slutten av august når nettene blir kjøligere. Vi blir virkelig ikke kalde før langt ut i november og får vanligvis en indisk sommer i oktober.

Når jeg planter bruker jeg ikke annen gjødsel enn de som skyver rotvekst fordi jeg ikke vil presse toppvekst. Jeg vil at mine nylig plantede roser skal få sine røtter godt etablert før de stenger for vinteren. Så, vår, er de klare til å eksplodere med ny toppvekst og har fordelen av et veletablert rotsystem som kan håndtere de nye stokkene og blomstene.

Da vi alle kommer inn på sensommeren / tidlig på høsten, bør du vurdere å plante roser nå. Og shoppe rundt. Mange hagesentre la sine roser i salg denne tiden av året fordi de tror at rosens «plantetid» er over. Ikke fortell dem noe annet!

Glad Roseing.