Skip to content

Hovedpleie av clivia

6 de juni de 2021

La Clivia, hvis vitenskapelige navn er Clivia miniata, det er en nydelig urteaktig plante. Den karakteristiske blomsterstanden som består av mer enn et dusin blomster er så vakker at den bare blir blomstret en gang i året, og i løpet av de få dagene de forblir åpne, blir de veldig glede.

Det er en plante som gir mye liv uansett hvor den er. Plantet i bakken eller i en gryte, er det et sant rart å ha det, og det vil bli enda mer når du vet hovedpleie av clivia 😉.

Opprinnelse og egenskaper ved clivia

Clivia er en pen hageplante

Hovedpersonen vår er en urteaktig og rhizomatøs plante hjemmehørende i Sør-Afrika med vitenskapelig navn Clivia miniata. Den vokser i skyggen av trær og store busker, når en maksimal høyde på 50 centimeter. Bladene er koniske, noe kjøttfulle og mørkegrønne i fargen.

Om våren produserer den rødlige, oransje, hvitlige eller gulaktige, duftende blomster gruppert i terminale blomsterstander. Når de først er pollinert, modnes frukten, som er grønne bær som danner en infrutescens (fruktgruppe) der blomstene pleide å være.

Det er en giftig plante, da den inneholder små mengder brennevin. Brennevin er et alkaloid som til og med kan være dødelig hvis det konsumeres i visse mengder. Symptomene på forgiftning er oppkast, diaré og kramper, så hvis du bor sammen med kjæledyr eller små barn, anbefales det å holde clivia borte fra dem.

Hva er pleien av clivia?

Clivia er en av de enkleste plantene å dyrke. Men for å gjøre det enda mer, anbefaler vi at du gir følgende pleie:

plassering

Det kommer an på hvor du skal ha det:

  • Innsiden: det må være i et lyst rom, med høy luftfuktighet og borte fra både varm og kald luftstrøm. For eksempel kan den fås ved inngangen til huset, eller til og med på soverommet hvis den har vinduer som lys kommer inn utenfra.
  • Ytre: settes i halvskygge, i et område beskyttet mot direkte sol, ellers vil bladene brenne.

Land

Igjen, det avhenger av hvor du skal være:

  • Blomsterpotte: som substrat kan vi bruke universal for planter, som allerede er forberedt slik at røttene finner de essensielle næringsstoffene som de kan ha god vekst med.
  • Verft: ikke veldig krevende. Den vokser godt i fruktbare, godt drenerte jordarter.

Irrigasjon

Clivia kan ha gule blomster

For å unngå rotrot, det er viktig å unngå overvann. Det er best å vanne ikke mer enn tre ganger i uken, og litt mindre hvis vi ser at jorden fortsatt er våt. I tilfelle vi har en plate under, fjerner vi overflødig vann ti minutter etter vanning, siden ellers kan røttene kveles.

Abonnent

Fra begynnelsen av våren til slutten av sommeren anbefales det å gjødsle den med gjødsel for løkplanter., etter indikasjonene som er spesifisert på produktemballasjen for å unngå risikoen for overdosering. På denne måten vil det blomstre år etter år at det vil være en glede å se det.

Plantetid

Rhizomet plantes om høsten slik at det kan blomstre om våren, i en gryte som må være minst 20 centimeter i diameter slik at den kan utvikle seg på best mulig måte, eller i hagen og lage et hull på ca 10-15 cm bredt 10-15 cm dypt.

Potteskifte

Hvis du skal ha den i en gryte, du må skifte beholder hvert annet eller tredje år, siden det har en stor tendens til å ta ut suger. Disse kan skilles fra moderplanten om våren, og plantes i individuelle potter eller i hagen.

Beskjæring av clivia-planten

Du trenger ikke å beskjære det, men det gjør det du kan fjerne bladene og de visne blomstene for å holde det pent og sunt.

Multiplikasjon

Clivia kan multipliseres med frø eller ved å skille sugerne om våren.

Frø

Frøene må sås i potter eller frøbed med hull fylt med universalunderlag. Du må prøve å ikke begrave dem for mye, akkurat nok til at de ikke kan blåses bort av vinden eller utsettes for solen.

Plasser dem i et halvt skyggelagt hjørne, og hold underlaget fuktig. Dette vil spire gjennom hele våren, vanligvis om 15-20 dager.

Suckers

Sugene kan skilles fra moderplanten når de har en størrelse som er lett å håndtere, ved hjelp av en håndhakke. Du må ta dem ut med røtter, og når de er skilt, plant dem i individuelle potter med universelt underlag.

For å hjelpe dem med å rote, anbefales det å dumpe rotthormoner eller hjemmelagde rotmidler over bakken.

Rustikk

Motstår opptil -7 ° C, men ved de temperaturene mister den bladene. For at den skal forbli grønn hele året, bør den ikke synke under -2 ° C.

Utsikt over Clivia miniata Variegata

Dermed vil clivia-planten din se vakker ut 🙂.