Skip to content

Hva er blomsterstander?

15 de juni de 2021

Blomstene er fantastiske. Uansett hvilken farge eller farge de er, vises alene eller i grupper, med større eller mindre kronblader … de har alle noe spesielt. Men, Vet du hva blomsterstand er?

Vi er vant til å se planter som produserer mer eller mindre atskilte blomster. Imidlertid er det andre som produserer dem på en annen måte, mer slående hvis mulig. Oppdag dem.

Hva er blomsterstander?

En blomsterstand Det er et sett med blomster som spirer fra samme stamme. I noen planter, som magnolia eller tulipan, spirer en enkelt blomst, det er grunnen til at det sies å ha en uniflora blomsterstand. I tilfelle den består av mer enn en, som i gladiolus eller hvete, sies de å ha flerblomstrende blomsterstander.

Ensartede blomsterstander

Magnolia stellata i blomst

De kan være terminale, det vil si at etter at blomsten visner, dør blomsterstengelen, eller aksillær, noe som betyr at blomsterstanden stammer fra en gren som vil fortsette å vokse etter blomstring. Begge kan eller ikke bestå av en peduncle (stammen som forbinder hver blomst med blomsterstammen) og skiver (blader som beskytter blomsten).

Pluriflora blomsterstand

Indonesisk risanlegg

De er lettest å skille mellom. Flere blomster kommer ut fra hver stamme som kan være veldig små som tilfellet er med risplanten, eller noe større som de av den løkformede Amaryllis. De kan også bestå av peduncles og bracts.

Typer blomsterstander

Avhengig av fordelingen og hvor forgrenet stammen er, kan vi skille mellom forskjellige typer:

De forskjellige typene blomsterstander som finnes

Som vi ser på bildet, er det ni hovedtyper av blomsterstander. Nå er det to typer som sies å være spesielle, fordi de ikke følger noe spesifikt mønster for forgreningen av blomsteraksen. De er som følger:

  • Sicono: blomsteraksen er kjøttfull og omsluttende; blomstene er unisexual og forekommer i like mange. Eksempel: Ficus.
  • Ciato: sjakten er kjøttfull; blomstene er unisexual, med mannlige blomster og en enkelt kvinnelig blomst i midten. Eksempel: det er typisk for Euphorbia.

Visste du hva blomsteroppblomstringer var?