Skip to content

Hva er fruktkvede og hvordan planter jeg den?

3 de desember de 2022

Kvede er navnet gitt til frukten av Cydonia oblonga treet samt det vanlige navnet på selve treet. Det er et lite tre som kan bli 15-20 fot høyt og bredt. Quince er en hardfør plante med lite vedlikehold som er flott for nybegynnere fordi den trives med liten innsats og er relativt vanskelig å drepe. Prydtreet kan ta opptil fem år å produsere sine første frukter, og ti år å nå sitt fulle fruktproduksjonspotensial – men dets søte gule frukter er vel verdt ventetiden. Kvede vokser best med full sol og moderat vann, og den produserer høstfrukter som gjør en overbevisende sak for å plante en kvede eller to i hagen din i dag.

Om Quince

Innfødt i Vest-Asia er kvede medlem av rosefamilien, og iht The New Southern Living Garden Book, «Hvite eller rødrosa blomster blomstrer midt på våren; disse følges om høsten av duftende, gule, runde til pæreformete eller avlange frukter som tradisjonelt brukes i sør for gelé og konserves. Frukten blir 34 tommer lang og forblir like hard som en golf ball selv etter modning.» Frukten til kvede er hard og har knallgult eller gullkjøtt. Når fruktene vises om høsten, ligner de epler eller pærer, og profilen deres faller et sted mellom de to. Kvedefrukter er spiselige og brukes i en rekke retter. Denne kvedearten blir noen ganger forvekslet med blomstrende kvede (Chaenomeles speciosa)en slektning med vakre blomster.

Hvordan dyrke kvede

De Ny Southern Living Garden Book råder, «Quince er lett å dyrke på et solrikt sted med litt sur, godt drenert jord; når den er etablert, er den utrolig seig og nesten umulig å drepe, med vilje eller på annen måte.» Nedenfor er alt du trenger å vite om å dyrke ditt eget kvedetre.

Lys

Quince klarer seg godt i full sol – så sørg for å plante din i et solskinnende område! Det kan takle litt skygge, men treet må være i solen mesteparten av dagen for å ha den deiligste frukten og holde seg ved god helse.

Jord

Jorden til kvedeplanten din må være godt drenert og kontinuerlig fuktig – aldri la området rundt treet tørke helt ut. Jorda skal være lett sur, og det er viktig å blande jorda med litt organisk materiale.

Vann

Kvedetreet ditt bør være dypt gjennomvåt en gang annenhver uke når du først etablerer treet. Etter det vil treet trenge vann omtrent en gang i måneden, da det ikke er et veldig tørketolerant tre. Bare sørg for å holde jorden fuktig, og la aldri jorden bli helt tørr. Undervannede kvedetrær vil begynne å slippe frukten. Pass imidlertid på å ikke overvanne heller, da dette kan forårsake sykdom.

Kryssbestøvning, gjødsling, beskjæring

De Ny Southern Living Garden Book sier at «noen utvalg trenger en pollinator; planting av minst to forskjellige sikrer krysspollinering og større avlinger.» Treet ditt bør kun gjødsles en gang i året om vinteren. Pass på å ikke overgjødsle, da dette kan forårsake sykdom. Beskjæring bør skje etter årets siste frost – kutte ned grener som er døde, skadede eller på den nedre enden av treet. Det er også viktig å fjerne all sugevekst, da den kan skape kratt hvis den ikke kuttes.

Vanligste problem: Brannskade

Brannpest er den vanligste og mest ødeleggende sykdommen for kvedetrær, og mange andre planter i rosefamilien, som pærer, epler og fjellaske. Et tegn på at treet ditt har flamme er hvis det siver et søl, vanligvis lys brunfarge, fra kreftene som vil utvikle seg på planten. Deler av kvede, som bladene og grenene, kan også bli svarte hvis planten har ild. Denne sykdommen er kjent for å være svært ødeleggende, og det kan være det beste alternativet å ansette en profesjonell hvis du tror kvede er infisert med det.

Quince Selections

«Aromatnaya», «Ananas» og «Crimea» produserer frukt med en gult kjøtt og en ananaslignende smak som er deilig når den spises fersk fra treet. «Cooke’s Jumbo» og «Smyrna» har hvitt kjøtt og god smak, mens frukt fra «Portugal» modnes før resten og har rosa kjøtt som skifter til rødt ved tilberedning. Har du noen gang spist en kvede eller sett en Cydonia oblonga tre? Hvilke spiselige frukter vokser i hagen din?