Skip to content

Hva er pleien for calceolaria?

6 de juni de 2021

Calceolaria er en urteaktig plante som produserer veldig, veldig prangende blomster, med farger så lystige som gule eller oransje. De er så nysgjerrige at de minner veldig om de små skoene babyene bruker, og det er nettopp slik det er populært kjent. Men, Hvordan tar du vare på det?

Hvis du nettopp har kjøpt en og du ikke aner hva Calceolaria-omsorgen er, Jeg inviterer deg til å fortsette å lese: på denne måten vil du få det til å vare lenger 😉.

Opprinnelse og egenskaper ved Calceolaria

Calceolaria er en dekorativ plante

Kjent som Zapatitos de Venus, Portamonedas, Pulicua, Zapatitos de la Virgen, tetteblomst, capachito eller topa-topa, det er en slekt av livlige planter, ettårige og busker som er hjemmehørende i Mexico og Sør-Amerika. De vanligste artene i butikkene blir ikke mer enn 35 cm høye, og dyrkes som en sesongplante siden de er veldig følsomme for kulde.

Bladene er enkle og ordnet vekselvis. Fargen er grønn eller mørkegrønn, og kantene er litt serrated. Blomstene er gruppert i cyymos blomsterstand generelt, selv om de også kan være ensomme, og har sterke farger, som rød, oransje eller gul. Frukten er en kapsel som har 4 ventiler, med små og lineære frø.

Hvordan ta vare på Calceolaria-planten?

Hvis du vil ha en kopi av jomfruens sko, anbefaler vi at du gir den følgende omsorg:

plassering

  • Ytre: ingenting annet kjøpt, vi må plassere det i et veldig lyst område, men der det kan beskyttes mot direkte sol.
  • Innsiden: rommet skal være lyst, men det skal ikke være trekk (verken varmt eller kaldt), ellers vil bladene bli gule og falle.

Land

  • Blomsterpotte: fyll med universal kultursubstrat blandet med 30% perlit.
  • Verft: vokser i jord rik på organisk materiale, godt drenert.

Irrigasjon

Hvis vi snakker om vanning, må det være hyppig, men å unngå vannlogging. Dermed Vi vil vanne 3 ganger i uken om sommeren og hver 4-5 dag resten av året. For å unngå problemer er det veldig viktig å bruke regnvann eller kalkfritt. I tilfelle vi ikke får det, kan vi fylle en beholder med vann fra springen og la den sitte over natten.

Abonnent

Calceolaria er en sesongbasert plante

I de varme månedene, og spesielt i blomstringssesongen, det er praktisk å betale det med gjødsel til blomsterplanter som allerede er forberedt i barnehagene. Et annet alternativ er å gi den flytende organisk gjødsel, for eksempel guano, men uansett hva vi bruker, må vi følge instruksjonene som er angitt på pakken.

Planting eller transplantasjonstid

vår. I tilfelle det er i en gryte, anbefales det sterkt å transplantere den og plante den i en større ca 4 centimeter; Og hvis du vil ha det i hagen, lag et plantehull på ca 40 x 40 cm, og fyll det med universalunderlag blandet med 30% perlit.

Multiplikasjon

Det multipliserer for frø om våren, følger denne trinnvis:

  1. Det første du må gjøre er å velge frøbed: det kan være en frøplantebrett, en gryte med hull i basen, melkebeholdere eller tidligere vasket yoghurtglass og med et hull laget i basen, … eller andre lignende ting.
  2. Fyll den deretter med substrat for frøplanter (til salgs) og vann grundig, og pass på at det er veldig vått.
  3. Plasser deretter frøene på overflaten, og pass på at de er så langt fra hverandre som mulig. I denne forstand er idealet ikke å legge mer enn 2 i hvert frøbed eller alveol, siden calecolaria har høy spirehastighet … og det er viktig at de alle vokser 🙂.
  4. Nå hvis du vil, er det en god tid å drysse litt kobber eller svovel. Dette vil forhindre sopp i å skade dem, men det er ikke viktig.
  5. Til slutt, dekk dem med et veldig tynt lag med underlag.

Det du trenger er å la såbedet være ute i halvskygge og holde underlaget fuktig (men ikke oversvømmet). Om 10 dager begynner de å spire.

Når de når en størrelse på ca 5-10 centimeter, og spesielt hvis du ser at røttene kommer ut gjennom dreneringshullene, bør du flytte dem til større potter eller til hagen.

Beskjæring

Du trenger ikke det. Du må bare fjern visne blomster og tørre blader, hver gang de ser hverandre.

Rustikk

Calceolaria motstår ikke kulde eller frost.

Hvilke bruksområder er det gitt?

Det er en veldig dekorativ plante, ideell for dyrking hjemme eller i hagen. Siden den er liten, tar den ikke mye plass, så det er interessant å lage sammensetninger av planter med prangende blomster som når en lignende størrelse.

I tillegg er de enkle å få tak i, da frøene deres spirer ganske lett så lenge de blir sådd til rett tid (vår).

Hvor får man kjøpt?

Calceolaria-blomsten er prangende

Få frø fra.

Kjente du Calceolaria? Hva syntes du om denne nysgjerrige planten?