Skip to content

Hva gjør du på National Public Gardens Day, fredag ​​11. mai?

14 de februar de 2021

Hvordan ble du tiltrukket av hagearbeid? For mange grønne tommelen jeg har møtt, startet det med en tur til en offentlig hage, tilbrakte uhyrde timer på å spasere stier foret med strålende blomsterutstillinger, eller gjennom skogkledde blader skyggelagt av hundre år gamle trær.

NPGD-logo

Denne fredagen 11. mai er det National Public Gardens Day (NPGD), og jeg spår at hundrevis, kanskje tusenvis av første gangs deltakere vil se tilbake på år fra nå og si: «Det var da min kjærlighetsaffære med hagearbeid begynte.»

Har du ikke hørt om NPGD? Det er greit – det er en relativ nykommer, initiert i 2009 av American Public Gardens Association (APGA) og Rain Bird, vanningsfolkene.

Deres oppdrag? For å feire hager av alle slag, inkludert offentlige, botaniske, pedagogiske, spesialitet, underholdning, zoologiske hager og gårdshager, samt arboreta og historiske landskap. Hver fredag ​​før morsdag for det jeg håper vil være for alltid, vil APGA og Rain Bird skinne et spesielt lys over institusjonene som gir skjønnhet til våre liv, beskytter miljøet, bevarer truede arter og habitater, utdanner og lobbyer for bevaring , og gi oss en unnskyldning for å bokstavelig talt stoppe og lukte på _______ (sett inn navnet på den duftende favorittplanten).

Mange av landets offentlige hager vil markere dagen med spesielle arrangementer og aktiviteter for skoler, familier og besøkende som ønsker å utforske og oppdage sine lokale offentlige hager.

Lotusland Aloe Garden og dam
Aloe Garden på Ganna Walska Lotusland, Montecito CA, turstopp.

For erfarne skittgravere – som dere lojale Fine Gardening-lesere – inkluderer fordelene å oppdage nye planter til din egen hage og fylle på friske designideer. Og selv om du ikke blir slått på av deadheading og lukking, tilbyr offentlige hager skjønnhet, avslapning, familietid og øker bevisstheten om miljøforvaltning.

Selv om datoen for arrangementet opprinnelig hadde mødre i tankene, kan du bruke NPGD som en unnskyldning for spesielle arrangementer for skolegrupper, familieutflukter eller en romantisk dato.

Jumping In the Deep End

Offentlige hager har et spesielt sted i hjertet mitt, etter å ha tilbrakt mer enn tjue år som bylandskapsarkitekt i Santa Barbara Parks and Recreation Department. Jeg måtte sette to centene mine på noen fantastiske, grønne offentlige åpne områder. For noen besøkende kan offentlige hager være inngangsporten til et liv fylt med skjønnhet og miljøets forvaltningsånd. Jeg likte å holde porten åpen for dem.

Ekte bekjennelse: Jeg var ikke klar over National Public Gardens Day før i år, da Julia McHugh, publisist for Santa Barbara Zoological Garden, spurte om jeg skulle lede en omvisning i vår herlige dyrepark. Jeg hadde skrevet et lokalt blogginnlegg om dyreparkens hagebruk, så jeg kjente meg rundt eiendommen.

Den neste tingen jeg visste, var jeg i planleggingskomiteen for Santa Barbaras første streif i NPGD. Egentlig ikke bare en streifestrek, men et fullstendig angrep som inkluderer bussturer til fire fantastiske offentlige hager (utsolgt i løpet av den første halvannen timen), samt gratis karuseller i parken, boksignering og turer av fem andre arenaer.

Lois Capps
Kongresskvinne Lois Capps med bukett fra
blomster ved hvert turstopp. Molly Barker, direktør for
Casa del Herrero, venstre.

Den neste tingen jeg visste, ble jeg kronet som den nydelige talsmodellen for arrangementet vårt, pustet ned Van Whites nakke (åh, om bare …), skutt et videokampanjeverk og fungerte som MC på forrige ukes pressekonferanse.

Hva skjer der?

NPGS-nettstedet har et kart du kan søke etter hendelser i ditt område. Og ikke gå glipp av de inspirerende bildene og oppdatert informasjonen på Facebooksiden for National Public Gardens Day.

Portland Chinese Garden
Lan Su Chinese Garden i Portland, OR, er en del av NPGD

Ingenting skjer i nakken din i skogen? NPGD-nettstedet har mange ideer om hvordan du kan hoppe på vogna neste år, finne sponsorer, samle hageklubber og dele din kjærlighet til hager med venner, naboer og besøkende (det er bra for turisme!).

En viktig begivenhet som dette trenger ikke å slutte 11. mai. Hver dag bør være en offentlig hagedag (forutsatt at de ikke er stengt, for hvis du får problemer med å hoppe over gjerdet).