Skip to content

Hva med hageroser?

14 de februar de 2021

Siden våren er over og sommeren er her, tenkte jeg at vi ville ta en pause fra hagen og gjenoppta noen innlegg om rosenhistorien. Foruten å være interessant, kan rosenhistorien også hjelpe deg å forstå hvordan du bruker og tar vare på roser i hagen din, spesielt fordi de ikke alltid har vært “masete”!

Innlegget nedenfor plukker opp fra vår siste, «Enter the Hybrid Tea.»

Tips: For å lese tidligere innlegg om rosenhistorie, klikker du bare på det understrekede ordet «Historie» nederst i dette innlegget. Du ser den rett ved siden av setningen «Skrevet i.»

Nyt!

Ankomsten av hybridte på scenen kombinert med starten på roseshow kan føre til at noen tror at hageroser ble neglisjert i løpet av denne tiden. Ikke så.

Mange hybridteer, særlig de tidlige, laget gode hageroser. I tillegg ble tre av de fineste hagerosenklassene vi har introdusert i løpet av denne tidlige æraen med hybridte.

Hybridmuskene ble utviklet av Joseph Pemberton i England i begynnelsen av det tjuende århundre. Roser som Penelope, Daybreak, Francesca, velstand og andre som fremdeles frem til i dag utgjør enestående hageroser. Selv nå fortsetter visjonære roseavlere som Paul Barden arbeidet med roser som den nye hybridmuskelen «Jeri Jennings».

Polyanthas ble til på slutten av 1880-tallet og fortsatte å blomstre i noen tid. De ser heldigvis en vekkelse i dag da gartnere endelig begynner å «oppdage» denne tøffe, givende roseklassen. Jim Delahanty i Sør-California har ikke bare satt sammen en av de største samlingene av polyanthas som noen gang er samlet, men hans konstante forkjemper for klassen er i stor grad ansvarlig for deres gjenoppblomstring.

Daggry. Hybrid Musk Rose
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman Roses

Gruss An Aachen. Floribunda
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman Roses

Marie Pavie. Polyantha
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman Roses

Floribunda-roser ble født og begynte å realisere potensialet fullt ut under det visjonære blikket til roseavleren Gene Boerner, som også er kjent som «Papa Floribunda.» Isberg er kanskje den mest berømte floribundaen, men andre som Gruss An Aachen er også gode.
Mange flotte hageroser fra disse klassene er fremdeles hos oss i dag. Hvis du er ny i hageroser eller bare ønsker å legge til noen interessante nye roser i hagen din, kan du ta deg tid til å se på noen av klassikerne fra disse klassene. Årsaken til at mange har stått tidens prøve er hvorfor de vil gjøre det bra i hagen din.

Glad Roseing
Paul