Skip to content

Hvordan dyrke et dvergfrukttre

22 de oktober de 2022

Å dyrke din egen frukt gir deg ikke bare en velsmakende høst, men det forskjønner eiendommen din. Og ingenting vil gjøre bakgården din til en frodig oase som en frukthage med dvergfrukttrær. Du trenger ikke engang mye bakkeareal for å vokse et lite tre; legg dem i beholdere og gi energi til utendørsområdet ditt med potter med blomstrende fersken- og epletrær. Med litt tålmodighet og arbeid vil du snart høste søte produkter fra dine egne dvergfrukttrær.

Hva er et dvergfrukttre?

Heldigvis er ingen genteknologi eller modifikasjon involvert i å lage dvergfrukttrær. I stedet lages de ved å bruke den gammeldagse teknikken med poding. En scion (en stikling eller skudd fra ønsket plantekultivar) podes på en grunnstamme til en annen plante. Rotstokker er valgt for deres hardførhet, tørketoleranse, sykdomsresistens, jordtilpasning og størrelse. Frukttreet vil bare vokse så mye som røttene tillater det; Ved å kombinere en avkom med en bestemt grunnstamme kan dyrkeren kontrollere størrelsen på treet. Dvergfrukttrær vokser til omtrent 8 til 10 fot høye og brede, og gir en overflod av frukt i full størrelse uten å kreve en stor mengde plass å vokse. Mengden beskjæring som trengs er redusert siden dvergfrukttrær har begrensede rotsystemer og en kompakt vekstmåte. Dvergtrær når generelt modenhet og begynner å produsere frukt raskere enn sine større kolleger.

Velge riktig type tre

Før du kjøper treet ditt, les nøye etiketten eller spør noen i barnehagen din for å finne ut om du trenger mer enn ett tre for å sikre riktig pollinering. Noen frukttrær, som fiken, sitroner og fersken, er selvbestøvende, noe som betyr at du bare trenger ett tre for å få frukt. Andre, som epler og pærer, trenger et annet tre i nærheten for pollinering.

Komme i gang med containere

Det er enkelt, og ofte fordelaktig, å dyrke dvergfrukttrær i containere. Hvis du har dårlig jord i hagen din, kan du fylle en stor beholder med et vekstmedium av høy kvalitet som vil gi treet ditt den næringen det trenger. En container kan flyttes rundt ute for å utnytte solen eller flyttes innendørs under ekstrem kulde. Til slutt kan bruk av beholdere gjøre det mulig å dyrke visse arter av frukttrær som er grenseharde i din region. Start med en liten gryte, omtrent en 5- eller 7-liters beholder. Når treet vokser i beholderen, vil det til slutt bli rotbundet. Før dette skjer, legg den på nytt i en større beholder. Du kan se at treet ditt er rotbundet av mangelen på vertikal vekst. Det vil fortsatt produsere blader og til og med frukt, men du vil ønske å velge en større beholder for å støtte kontinuerlig vekst og økt produksjon.

Tips for vellykket planting

Sørg for at potten har tilstrekkelig drenering (hull i bunnen og/eller sidene) slik at overflødig vann kan renne av og luft får tilgang til jorda. Dette vil bidra til å forhindre at sykdommer som rotråte utvikler seg. Du bør også legge et lag med grus eller stein i bunnen av beholderen for å hjelpe til med god drenering. Tilsett deretter litt av jordblandingen for røttene å hvile på, og plasser treet i midten av potten slik at det er vertikalt og rett. Tilsett deretter resten av jorden til treet er riktig plassert i beholderen. Tamp jorden ned rundt røttene for å fjerne eventuelle luftlommer. Noen dvergfrukttrær kan trenge litt hjelp for å vokse oppreist etter hvert som de blir etablert. Du kan oppnå dette på tidspunktet for planting ved å bruke trestaker.

Hvordan ta vare på dvergfrukttrær

Overvanning kan være farlig for unge pottetrær. Når treet er plantet i beholderen, hold et godt øye med det og bare vann når det er nødvendig. Daglig vanning er kanskje ikke nødvendig, men unngå å la jorden tørke helt ut. Vann når jorda er tørr å ta på et par centimeter under overflaten. Solen kan spille en stor rolle i å tørke den ut, så vær oppmerksom på plasseringen av potten og hvor mye sol den får daglig. Når pottetrærne dine er modne, kan de dra nytte av daglig vanning i månedene når de har fullt blad. Bruk rikelig med vann, i det minste til temperaturene avkjøles. Som nevnt ovenfor har dvergtrær mindre overflate enn standardtrær, så de krever mindre arbeid å vedlikeholde. Du må fortsatt beskjære: suger og vannspirer, skadede, syke og døde lemmer, lemmer som vokser innover mot midten av treet, og omtrent en tredjedel av den nye veksten årlig, mens trærne er i dvale.