Skip to content

Hvordan dyrke safran

25 de juni de 2021

De safran Det er et krydder, de sier at de dyreste i verden, kommer fra stigmaene til blomsten av den løkformede planten Crocus sativus. Selv om opprinnelsen er uklar, sies det at den kan komme fra Persia eller Sør-Tyrkia.

Vil du vite hvordan safran dyrkes? Fortsett å lese!

Saffronpleie og -dyrking

Crocus sativus

De Crocus sativus er en pæreformet plante som som skal plantes om høstensom det blomstrer om våren. Underlaget du trenger kan være sammensatt av svart torv blandet med perlit eller leirepellets for å lette drenering og dermed unngå pudding og påfølgende rotting av pæren. Vanligvis selges store pærer, og på grunn av størrelsen anbefaler jeg å plante en for hver gryte med en diameter på ca. 12 cm, eller i en avstand på ca. 10 cm hvis vi planter dem i bakken eller i en planter. Det er også viktig å respektere den ideelle dybden: Hvis pæren er 3 cm høy, vil vi plante den på en dybde på 5 eller 6 cm.

Når det gjelder vanning, må vi vanne en gang i uken eller til og med hver femtende dag. Bedre å komme til kort enn å gå over bord. Og det vil avhenge mye av klimaet vårt; Med andre ord, hvis vi lever i et tørt klima, vil det være tilrådelig å vanne oftere enn om vi lever i et fuktig. Flere triks for å vanne på det ideelle tidspunktet er følgende:

 • En av dem er å sette fingrene i underlaget. Hvis vi ser at mye substrat har «festet seg» til oss, er det fordi planten har alt vannet det trenger, og vi vil ikke vanne.
 • En annen er at hvis vi ikke vil bli flekkete, innfør en tynn trepinne. Og det samme, hvis vi tar det ut og ser festet underlag, er det fordi det ikke trenger vann.
 • I markedet er det fuktighetsmålere som blir introdusert i underlaget og forteller oss fuktighetsgraden.

Safranhøst

Safran

Cirka 500 000 blomster er nødvendige for å skaffe 1 kg safran, siden blomstene bare har 3 stigmer hver. De samles inn som følger:

 1. De vil bli samlet inn tidlig på morgenen.
 2. Blomstene blir samlet en etter en, under innsettingen av stigmaene.
 3. De blir deretter plassert i esparto- eller kurvkurver, og pass på at blomstene ikke blir komprimert for mye.
 4. De stigmatiseringene som blir tatt ut, blir plassert på sil av fin metallisk klut eller silke klut, over en varmekilde (kokeplate, varm ovn, …)
 5. Noen pakker safran i svart klut for å beskytte den mot vær og vind.
 6. I det tredje året anbefales det å heve safran på slutten av våren.
 7. Etter dette er det praktisk å vente i ti år med å plante krokus på nytt i samme felt.

Levealderen til planten er omtrent 15 år, men når det gjelder å produsere safran, blir de vanligvis kastet etter 4 år.

Safran bruker

Safran

Innsamling og manipulering av stigmata for samtalen Kjøkken rødt gull det er veldig arbeidskrevende arbeid som tar lang tid. Det er derfor den når veldig høye priser. Faktisk er det ti ganger dyrere enn vanilje og femti ganger mer enn kardemomme. Bruken av dette krydderet er mange. Noen av dem er:

 • I Spania brukes den som krydder for paella.
 • Ulike likører, som Chartreuse, inneholder safran.
 • I England ble det brukt til å lage svampekaker.
 • I Italia er det lagt til risotto.

Tør du å ha en spektakulær og ettertraktet blomst hjemme?

Kilde – Infojardín

Bilde – SRECEPTY, Planta.la