Skip to content

Hvordan er safranblomsten og hvordan blir den tatt vare på?

13 de juni de 2021

Få blomsterløk er like populære som krokusen. De delikate lilla kronbladene, med de oransje-rødlige pistilene, gjør det til en spektakulær blomst, den typen du ønsker å kunne nyte hver dag på året. Det mest interessante av alt er at selv om det bare kan sees om våren, er vedlikeholdet av anlegget veldig enkelt: å holde pærene på samme sted der vi planter dem eller på et tryggere sted som i en pappeske, vi kan se den spire sesong etter sesong.

Men, Vet du hva som kjennetegner safranblomsten? Og bruken? Hvis du svarte nei på noen av disse spørsmålene, ikke bekymre deg. I denne artikkelen vil vi løse tvilen din.

Hvordan er?

Våre viktigste blomster spirer fra den løkformede planten som har sitt vitenskapelige navn Crocus sativus. Den tilhører familien Iridaceae. Pæren er liten, ca 4 cm høy og 1,5 cm tykk i foten. Den plantes om høsten, for å kunne tenke på blomstene sine om våren. Bladene er veldig tynne, mindre enn 0,5 cm brede og er mørkegrønne. De lilla fargede blomstene er ganske store sammenlignet med resten av planten: de kan måle ca 4 cm i diameter.

Selv om opprinnelsen ikke er kjent, var det ifølge undersøkelsene fra egyptologene allerede kjent under faraoens tid, rundt år 2300 f.Kr. C. Den ble brukt under religiøse seremonier, i gastronomi … til og med for å lage fargestoffer og parfymer. Bruker som forresten fortsetter i dag. I Spania er det for eksempel veldig vanlig å ha safran på kjøkkenet for å legge til paellaer eller ris. Det gir en veldig behagelig aroma, noe vi elsker.

Hvordan bryr du deg om safran?

Krokus i parken

Vi står overfor en plante som det er veldig enkelt å ta vare på. Det kan være både i en gryte og i hagen, i full sol eller i halvskygge. Imidlertid kan vi få «pærer» til å spire fra en enkelt pære og derfor få flere blomster i neste sesong hvis vi gjør følgende:

plassering

Selv om det kan være nesten hvor som helst, Ideelt sett bør den motta så mye lys som mulig. Husk at solen om høsten ikke er veldig sterk (med mindre du bor i et område veldig nær ekvator), så det er å foretrekke at du plasserer safranen på et sted der den har direkte sol, mindre i en halv dag.

Underlag

Røttene må kunne finne alle næringsstoffene de trenger for å kunne utvikle seg riktig, men uten å måtte lide risiko. Med dette i bakhodet vil vi plante den i en porøst underlag som holder fuktighet akkurat lenge nok, for eksempel 70% svart torv + 20% perlit + 10% vulkansk leire (legger et første lag før du fyller potten).

Irrigasjon

Safran i felt

Vann er ekstremt viktig for alle planter, men det er utvilsomt det vanskeligste å «kontrollere». Det er ikke lett i det hele tatt å vite når du skal gjøre det, men her er noen triks:

  • Hvis du har den i en gryte, ta den når du vanner den, og gjør det igjen etter noen dager. Så du vil vite hvor mye den veier til bestemte tider, og dette det vil hjelpe deg å vite når du skal vanne.
  • Kontroller fuktigheten til underlaget å sette inn en tynn trepinne eller finger. Hvis du ser at den har kommet nesten ren ut når du trekker den ut, vil det bety at du må vanne; Tvert imot, hvis det kommer ut med vedheftende jord, vil det være nødvendig å vente noen dager på neste vanning.

Det er mye bedre å komme til kort enn å gå for langt, siden hvis en plante lider av overvanning, har den høy risiko for å få en sykdom forårsaket av sopp, og det er veldig vanskelig å få det tilbake (ikke mulig).

Sende

Vi kan ikke glemme komposten. Selv om du bruker et nytt underlag, vil safran vokse bedre hvis den blir gjødslet innimellom. Blant alle de kjemiske og organiske gjødselene som finnes, anbefaler jeg guano (væske). Inntil utseendet til kjemisk gjødsel var guano det som ble mest brukt for å få planter til å vokse sunne og sterke. Det er naturlig og økologisk, men du må følge instruksjonene som er angitt på pakken for å unngå overdreven dose.

Forebygging av skadedyr og sykdommer

Safran blant cyclamen

Selv om det er en plante som dessverre bare kan nytes noen få måneder i året, kan den også påvirkes av skadedyr og sykdommer. Det er viktig å vite hvordan du kan forhindre dem, siden det vil avhenge av om dette og de kommende sesongene vil spire nye blomster.

Skadedyr

Skadedyrene som ofte påvirker dem er snegler og Midd, men hvis de plantes i hagen, kan de også bli angrepet av mus Y føflekker. For å forhindre dem er det praktisk å bruke avstøtningsmidler som selges i barnehager eller landbruksbutikker, bortsett fra midd, som vil bli eliminert ved å lage infusjoner med hvitløk (10 gram i 1 liter vann).

Sykdommer

Som vi har sagt, er soppsykdommer de som kan skade krokusene mest. Et fuktig miljø favoriserer utseendet til sopp, slik som slekten Fusarium. Forebygging er den mest vellykkede løsningen, så i tillegg til å kontrollere risikoen, vi vil gjøre forebyggende behandlinger med svovel eller kobber fra første øyeblikk der vi har plantet pæren.

Plantetips

Safran

Crocus er en av de første blomstene som spirer om våren, og det er til og med sannsynlig å gjøre det på sen vinter hvis været er bra. For å starte sesongen på høyre fot, må vi plante pæren på følgende måte: enten den dyrkes i en gryte eller i bakken, den må plantes på en dybde som er dobbelt så høy. For eksempel, hvis den måler 3 cm, vil vi plante den på ca 5-6 cm, og alltid med den smaleste delen vendt oppover siden bladene og blomstene vil spire derfra.

Safranhøst

Samle safran

Safran kalles også «rødt gull», og jeg skal fortelle deg hvorfor: Det trengs omtrent 500 000 blomster for å skaffe bare 1 kg av dette populære krydderet. Det er hardt arbeid som krever mye tid og dedikasjon, men hvis du ønsker å få din egen safran, må du gjøre følgende:

  1. Plukk blomstene en etter en, under innsettingen av stigmata.
  2. Deretter legg dem i esparto- eller kurvkurver, pass på å ikke komprimere for mye.
  3. Vel hjemme, stigmata blir plassert på fine trådnettskjermer eller silketøy over en varmekilde (brazier, varm ovn, …).

Hvis du har et stykke land som du vil gjøre om til safran (det vil si i et safranproduksjon), må du vite at det etter hver høst anbefales å vente 10 år før plantingen igjen.

Saffron er en av de mest spektakulære og lettstelt blomsterløkene. Hva venter du på å få din? 😉