Skip to content

Hvordan reproduserer rosebuskene med stiklinger?

23 de juni de 2021

Med ankomsten av februar, den ideelle sesongen for reprodusere og ta vare på rosebuskene dine med stiklinger, enkelt og raskt. Faktisk trenger du bare et saks, en gryte og et underlag. Du har det? Vel, la oss komme på jobb.

Du vil se hvordan på kort tid din rosesamling vil ha økt.

Rosa Carolina

Steg for steg

Det første du må gjøre er å velge fra rosebuskene dine hvilken du vil reprodusere. Når dette er gjort, ta en saks – tidligere desinfisert -, og kutt noen stilker av planten med en omtrentlig høyde på minst 20-25 cm. Disse må være fra i fjor eller eldreellers ville de være for unge til å rote. Som en forholdsregel kan du påføre helingspasta på hvert sår på rosebusk for å forhindre sopp i å komme frem.

Deretter kan du fortsette å plante borekaks i potten og begrave dem ca. 5-10 cm. Det anbefales på det sterkeste at du fukter basen grundig før du introduserer dem i underlaget du impregnerer henne med rotende hormoner. Hvis du ikke har eller ikke vet hvor du skal få tak i det, ikke bekymre deg. Askespredningen på overflaten av underlaget vil hjelpe røttene til å spire jevnt, samt forhindre at skadedyr dukker opp som kan skade kutting. Som underlag kan du bruke den universelle torven du finner i ethvert hagesenter, men Du kan også velge perlitt eller vermikulitt. Når du har den klar, vanner du den og legger den på et sted der den ikke får direkte sol.

Rosebush

Ettervern

Hvordan blir stiklinger tatt vare på? Beskyttet mot direkte sol, bør du bare hold underlaget litt fuktig. Det er nødvendig å unngå at den tørker, men også at den har for høy fuktighetsgrad.

Rosebuskene tar rot på veldig kort tid; som en generell regel de tar vanligvis omtrent femten dager. Hvis du er i tvil, kan du etter den tiden observere dreneringshullene. Når en rot spirer, dukker det snart opp nye! Fra da av vil den ha opphørt å være en skjæring og vil være på rett vei til å bli en vakker rosebusk.