Skip to content

Hvordan ta vare på tusenfryd

23 de juni de 2021

En av de mest rikholdige blomstene om våren er den jeg skal snakke om neste. Sikkert mer enn en gang har du spilt som da du var barn for å «elske meg / ikke elsker meg» med sine dyrebare kronblader. Du vet allerede navnet på hovedpersonen vår, ikke sant? Det er en veldig takknemlig plante, men … Vil du vite hvordan du skal ta vare på tusenfryd?

For hvis du spurte om det, har jeg gode nyheter til deg: kan bli funnet å plante i hagen eller ha på terrassen.

Hva er pleien av tusenfryd?

Tusenfryd er en urteaktig plante

Tusenfryd er en plante som, i likhet med alle vesener, har sine egne behov. Og selv om vi kan si at det ikke er krevende og heller ikke vanskelig å ta vare på, må vi ta oss av det innimellom slik at det vokser uten problemer, spesielt hvis vi skal ha det i en gryte siden i disse forholdene øker viktigheten av at de har vanning da abonnenten, som allerede er høy, øker.

plassering

Disse vakre plantene må plasseres i full solellers kan det hende at de ikke blomstrer, eller hvis de lykkes, vil ikke blomstene åpne ordentlig. Bladene vil også ha vekstproblemer på grunn av mangel på lys, vokser nedover hvis det er i skyggen, eller forlenger stilkene, svekker dem, på jakt etter et kraftigere lys hvis det er en.

Av denne grunn er det ikke tilrådelig å ha den innendørs, med mindre du har en innvendig uteplass eller et rom med store glassvinduer som det kommer mye sollys gjennom. I sistnevnte tilfelle må du selvfølgelig rotere potten hver dag, slik at alle deler av planten får like mye lys, ellers ser du at den ene siden – den som mottar minst – vokser mer enn den andre .

Vanning og land

Spesielt hvis det er i hagen, bør vanningene være sporadiske. Generelt og avhengig av været, tusenfrydet må vannes hver 2-3 dag om sommeren, og 1-2 ganger i uken resten av året. På den annen side, hvis den skal pottes, vil vi vanne oftere, spesielt i sommersesongen, siden underlaget tørker raskere.

Men uansett det er viktig at jorden den er plantet i er i stand til å absorbere vannet, ellers støtter ikke røttene det. Faktisk, hvis dreneringen ikke er god, det vil si at når vi heller vann, ser vi at det tar lang tid å bli absorbert, må vi ta tiltak. Disse kan være:

 • Verft:
  • Installer avløpssystemer: de kan være fra rør til kloakk. Mer informasjon.
  • Lag et plantehull på 50 x 50 cm (jeg anbefaler 1 x 1 m hvis hagen din vanligvis blir oversvømmet når det regner mye eller kraftig), dekk til sidene (unntatt bunnen) med skyggemesh og legg et tykt lag, minst 20 centimeter , leire eller vulkansk leire. Etterpå er den ferdig fylt med universelt underlag (til salgs).
 • Blomsterpotte:
  • Ikke legg en plate under den, fordi overflødig vann vil samle seg i den og røttene vil råtne.
  • Gryten må ha dreneringshull.
  • Underlaget må absorbere vannet raskt, men også la det overskytende løpe. Derfor anbefales det å bruke underlag som universal blandet med perlit (til salgs).

Abonnent

Tusenfryd vil sette pris på å bli gjødslet periodisk gjennom hele vekstsesongen, det vil si fra vår til høst. Enhver universell hagekompost eller gjødsel kan brukes, eller en mer spesifikk for blomstrende planter (til salgs) eller velg økologisk gjødsel som ormstøping eller gjødsel.

Plantasje

Tusenfryd er planter som er enkle å ta vare på

Hvis du vil plante den i hagen din eller i en større gryte den ideelle tiden til å gjøre det er våren. Men du må huske på at det bare anbefales å fjerne den fra den «gamle» beholderen hvis den har blitt for liten, det vil si hvis røtter vokser ut av hullene, og / eller hvis du ved første øyekast kan se at den har okkupert hele blomsterpotten.

Bytt fra gryte til jord

For å plante den i bakken må du gjøre følgende:

 1. Velg et sted: det er viktig at solen skinner direkte gjennom dagen hvis mulig, så den skal ikke plasseres i nærheten av planter eller andre elementer som skygger den.
 2. Lag et hull: ved hjelp av en hakke. Den skal være i det minste litt større enn potten. Men hvis jorden har dårlig drenering, må den være minst 50 x 50 cm (mer informasjon i delen Irrigasjon og jord).
 3. Fyll ut hullet litt: det kan være med selve jorden fra hagen hvis den drenerer vannet, eller med universelt underlag blandet med perlit hvis ikke. Husk at margaritaen ikke skal være for høy eller for lav når du planter den.
 4. Fjern tusenfryd fra potten: nøye. Det er viktig å ikke manipulere røttene for mye.
 5. Sett den inn i hullet: plant den i bakken. Sett den i midten og sjekk at den passer godt med hensyn til bakken.
 6. Fullfør fylling og vann: det som gjenstår er å legge til mer jord og vann.

Potteskifte

Følg disse trinnene:

 1. Velg en pott: den må være omtrent 5 cm større enn den du bruker og ha hull i basen.
 2. Forbered underlaget: Husk at det må lette utgangen av vannet som det ikke har absorbert, så ikke nøl med å blande torv med perlit i like deler. På denne måten vil planten vokse riktig.
 3. Fyll potten litt med underlagHusk at margaritaen må være god, ikke for høy, men ikke for lav i forhold til kanten av beholderen.
 4. Fjern den fra den «gamle» gryten: gjør det forsiktig. Hvis du ser at den har dannet et virvar av røtter, og at det er umulig å fjerne den, kan du bryte gryten med en kutt eller saks hvis den er laget av plast; og hvis den er laget av et annet materiale, vanne det og skille jordbrødet med beholderen med en rett håndspade eller en kniv.
 5. Sett den inn i den nye– Når den er ute, plasser den i midten av den nye.
 6. Fullfør fyllingen: legg til mer underlag og vann.

Multiplikasjon

Vil du ha dine egne planter? De formerer seg veldig bra med frø om våren. For å gjøre dette er det første du må gjøre å velge frøbed. Det kan være en gryte med hull, et frøplantebrett eller til og med melk- eller yoghurtbeholdere så lenge de er vasket og det er laget et hull i underlaget.

Fyll den deretter med såbedssubstrat, eller med en blanding av torv og perlit i like store deler. Når det er, vann grundig slik at hele jorden er godt fuktet. Så så frøene, skille dem fra hverandre og dekk dem med litt underlag.

Hvis jorden holdes fuktig og i full sol, de første begynner å spire i løpet av 3-5 dager.

Rustikk

Det er følsomt for frost, men hvis du bor i et ganske kjølig klima, kan du beskjære det nesten spylt (la det være ca 5 cm stamme) mot slutten av høsten eller begynnelsen av vinteren, og i løpet av våren vil det spire.

Hvor lenge varer tusenfryd?

Tusenfryd blomster er hvite

Tusenfrydblomster forblir på planten i lang tid: nesten en måned. Men nettopp av den grunn brukes de som avskårne blomster, og det er at de i vann kan vare i opptil 20 dager hvis væsken byttes annenhver dag og vasen alltid er ren.

Av denne grunn er det en plante som, når den brukes i en hage eller på en terrasse, for eksempel, anbefales det å sette den på et synlig sted som skiller seg ut. Og hvis du har blomstene dine i en krukke, vil de utvilsomt se vakre ut ved inngangen til huset.

Hva er betydningen av tusenfryd?

Tusenfrydblomsten, hvit er forbundet med renhet, uskyld, fred. De symboliserer også glede og enkelhet. Det er en god gave til enhver spesiell person, og et viktig element for enhver hage eller terrasse som de små i huset nyter.

Kos deg med margaritasene dine!