Skip to content

Hvorfor Pawpaws er de ideelle frukttrærne for hagen din

27 de november de 2022

Pawpaw, paw-paw eller pawpaw? Det spiller ingen rolle hvordan du staver det – det er et enkelt tre å dyrke og en smakfull frukt å spise. Pawpaws er de største spiselige frukttrærne som er hjemmehørende i Nord-Amerika, spesielt i de tempererte klimaene i de østlige delene av USA, selv om du ikke ofte finner dem nær kysten. Pawpaw, pawpaw og pawpaw er alle aksepterte stavemåter, mens de vitenskapelig tenkende blant oss kjenner pawpaw-treet som Asimina trilobaen art i plantefamilien Annonaceae.

Om Pawpaw Trees

Noen ganger kalt en indisk banan, er pawpaw-treet en favoritt blant gartnere over hele Sørøst på grunn av sitt mørkegrønne løvverk, tropiske utseende og rikelig frukt. Deres tropiske egenskaper får dem til å virke som om de ville være lykkeligere nærmere ekvator, men laftetrær trives i sørens tempererte klima og løvskoger. De kan være en kilde til sesongfarge fordi bladene blir knallgule om høsten (tenk høstens ginkgo-nyanser), og deretter åpner deres brune, fløyelsmyke blomsterknopper seg for dype burgunderblomster fra mars til mai. Pawpaw trær kan vokse omtrent 30 fot høye, og deres ovale frukter er omtrent 35 tommer lange, begynner gulgrønne og modnes til brune. Pawpaw-trær produserer store, spiselige, grønne frukter, også kalt pawpaws. Frukten er velduftende og har en tydelig lys, tropisk smak. Hvis du møter nymodne potepoter, fortsett og grav i. En matbit, og du vil nyte en av USAs best bevarte hemmelige frukter. (Bare sørg for å spytte ut eventuelle frø.) Du vet at de er modne når fruktene er nær ved å falle av treet. Kjøttet vil være mykt med en liten giv, som mange steinfrukter eller tropiske frukter. Pawpaws korte holdbarhet betyr at du bør ta dem når du kan få dem, selv om de vil vare litt lenger når de er nedkjølt. Spis dem ut av hånden din, eller puré dem og legg dem til en smoothie, iskrem eller pai.

Hvordan dyrke poter

Jord

Jorden rundt potepoten bør være lett sur (pH-balanse på 5,5 til 7), godt drenerende og fruktbar for best vekst og fruktproduksjon. Tilsetning av kompost til jorda kan hjelpe med jordens kvalitet og generelle helse.

Vann

Yngre pawpaw trær vil kreve hyppigere vanning. Bare pass på å ikke overvanne treet ditt, da dette kan forårsake problemer. Bare sørg for at jorden rundt basen forblir fuktig. Voksne trær som har tilgang til vanlig regnvann, eller er i nærheten av en vannkilde, bør ikke kreve mye ekstra vanning. Men hvis plantet i en frukthage, kan litt ekstra vanning være nyttig for trærne for å forhindre overtørking av jorda.

Lys

Unge og voksende pawpaw trær trives i delvis skygge, da for mye direkte sollys kan svi bladene deres, og føre til at fruktproduksjonen reduseres eller til og med stopper. Men når treet har modnet, er full sol den beste veien å gå. Interessant nok, avhengig av hvilken type lys treet blir utsatt for vil formen endres. Trær som vokser i direkte sol vil ha en mer pyramideformet form, mens de i mer skyggefulle områder vil spre seg ut, eller ha en mer rund form, og ikke vokse så mange underekstremiteter.

Andre pleiemetoder

Pawpaw-treet er hardfør til USDA Zone 5 og kan håndtere kalde temperaturer opp til -20 grader Fahrenheit. Treet har det best i et klima med varme og fuktige somre. Det anbefales å gjødsle pawpaw-trærne to ganger i året med en velbalansert gjødsel eller tilsette kompost eller organisk materiale til jorda. Disse trærne er skadedyrbestandige, men er ikke skuddsikre. Litt beskyttelse mot vinden kan være nyttig for å beholde de store bladene. Du kan dyrke pote i en containerhage, selv om du trenger et dypt kar fordi treet har et stort rotsystem som trenger god plass til å vokse.

Få ditt tre

Det finnes mange forskjellige typer pawpaw-trær du kan velge mellom. Utvalgene inkluderer «Allegheny», «Mango», «Mitchell», «Potomac», «Prolific», «Rappahannock», «Shenandoah», «Sunflower», «Taylor» og «Wabash». Når du bestiller potepotene dine, sørg for å plante to eller flere utvalg for å sikre krysspollinering av de forskjellige labbetrærne. Hvis du legger inn en bestilling på nettet, merk at pawpaw betyr «pawpaw» i andre deler av verden, så sørg for at du får det riktige treet – hvis ikke, kan du lage mat med papaya i stedet for pawpaws når innhøstingstiden. Du kan også sjekke med lokale hagesentre for å se om de har noen i butikken deres.