Skip to content

Hvorfor ser det ut til at det tar lenger tid å få roser med egen rot som selges i potter?

19 de februar de 2021

Strawberry Hill (Ausmirini) en av de nyere David Austin Roses. Du kan finne David Austin Roses via deres amerikanske nettside

Foto / Illustrasjon: David Austin Roses

Strawberry Hill (Ausmirini) en av de nyere David Austin Roses. Du kan finne David Austin Roses via deres amerikanske nettside

Foto / Illustrasjon: David Austin Roses

En leser sendte inn et spørsmål i forrige uke som jeg syntes var verdt å dele og snakke om. Her er spørsmålet.

«God morgen. Jeg bor i midten av TN, leirejord i massevis. Jeg hadde to store roser som jeg gravde opp og ga til en venn og planla å sette en Austin-rose i stedet for dem. Endret jorden litt med kompost, fikk min egen rot lille David Austin rose, plantet den, brukte den organiske gjødselen rosarianerne brukte rundt den, mulket med furunåler. Det har ikke vokst i det hele tatt, vel, en stokk vokste omtrent seks inches og det var det. Det holder seg grønt og i god stand ellers. Instinktene mine forteller meg å teste jorda, men hjernen min sier, vel, de utslåtte rosene vokste som gangbusters der. Hva ville du si om hvorfor ikke så mye vekst? ”

Når vi kommer inn i sesongkjøpssesongen, er det verdt å snakke om hva som skjer med denne leseren, fordi flere og flere av dere sannsynligvis vil bli forvirret av den samme situasjonen.

Hvorfor?

Flere og flere roser tilbys som egenrotroser og enda viktigere blir dyrket og solgt som egenrotroser dyrket i potter. Disse er veldig forskjellige fra de spirende barerootmonstrene du kan være vant til. Ikke bare i størrelse, men i hvordan de oppfører seg i sin første sesong eller to.

Knoppede (eller podede) roser dyrkes ved å spire et lite stykke av ønsket rose på en grunnstamme eller underlag. Grunnstammen er valgt nettopp fordi den er kraftig og vil bidra til å presse rosen når det gjelder vekst. Slik gjorde noen roser som ikke var spesielt sterke dyrkere, til hagene dine. Grunnstammen kompenserte for mangelen på kraft i veksten.

Men enda viktigere for spørsmålet vårt er det faktum at disse spirende rosene ble dyrket på åker i to hele år før de ble solgt. Det betyr at du ikke kjøpte en ung plante, men faktisk kjøpte en som er to år gammel med en ganske moden rot- og stokkstruktur.

Egne rotroser dyrkes ved å ta stiklinger av ønsket rose og forankre dem i jord i et drivhus. Når røttene dukker opp, transplanteres disse stiklingene til større potter, og det spenner fra en båndpotte (ca. 3 ”x6”) til en full størrelse 3-gallon. Vanligvis dyrkes rosene i hvor som helst opptil seks til ti måneder og selges deretter.

Dette betyr at din egen rotrose du kjøper er mindre enn ett år gammel, i motsetning til den spirende rosen som er to pluss år gammel. Og sistnevnte ble dyrket i et felt som gir mer modne rotsystemer.

Så svaret på leserens spørsmål har ingenting å gjøre med det de gjør når det gjelder stell eller til og med med variasjonen av roseplanter. Det har å gjøre med det faktum at Knockouts hun plantet, sannsynligvis var feltvoksne / eldre planter da hun fikk dem. Austin-rosen er yngre og vil ta mer tid å etablere seg. Jeg har vokst dusinvis av forskjellige Austin-roser gjennom årene på sine egne røtter, og jeg vet at de er spreke av natur, og leserne vil raskt ta igjen og trives.

Jeg vet også fra personlig erfaring at gitt tid til å fange opp til alderen på åkerroser da de ble plantet (to år gamle), vil leseren vår aldri vite forskjellen.

Svaret mitt er at leseren ikke gjør noe galt og faktisk gjør alt riktig.

Nok en gang å bevise en av de viktigste nøklene til hagearbeid er tålmodighet!

Kommer opp. Er det en mellomting ???