Skip to content

Iberis, medisinsk plante for terrasse eller balkong

20 de juni de 2021

Når vi ser etter små planter for å ha våre balkonger eller terrasser, tenker vi ofte på pelargoner, nelliker eller petunier, som er ideelle for dette formålet, men som ikke er de eneste. En av de mest interessante er Iberis, som har blomster som skiller seg ut for å være annerledes, for å være unike.

I tillegg har den veldig interessante medisinske egenskaper som vi vil se senere. Så, Hvorfor ikke prøve?

Iberis funksjoner

Iberis umbellata

Hovedpersonen vår er en slekt av planter som består av totalt 50 arter av eviggrønne busker og urter (både årlige og flerårige), opprinnelig fra den gamle verden. Blant de mest kjente artene finner vi Iberis umbellata som vokser som en årlig urt opp til 20 cm høy, og Iberis sempervirens, som er en busk på opptil 30 cm som motstår frost ned til -7 ° C.

Avhengig av art, varierer fargen på blomstene mye: noen er rosa, andre hvite, andre lilla. Disse vokser gruppert i blomsterstand i form av tette hoder. For å nyte dem, du må vente til våren kommer, som vil være når de begynner å spire til slutten av sommeren.

Hvordan tar du vare på deg selv?

Iberis sempervirens

For å ha denne planten i perfekt stand, må du gi den følgende omsorg:

plassering

Plasser helst i et område der det utsettes for direkte sollys. Hvis du ikke har en, kan du ha den i et halvskyggelig hjørne, men det er viktig at det rommet får rikelig med naturlig lys.

Irrigasjon

Vanning må være hyppig; ja, unngå vannlogging. Som vanlig, Det blir vannet omtrent tre ganger i uken om sommeren, og hver femte-sjette dag resten av året.

Abonnent

Det er ikke nødvendig, men du kan gjødsle det i de varme månedene med organisk gjødsel, som guano, malt horn eller tangekstrakt.

Transplantasjon

Enten du vil gi den til hagen eller til en større gryte, den beste tiden for dette er om våren, etter at frosten har gått.

Beskjæring

Etter blomstring er det tilrådelig trimm den litt for å holde den kompakt.

Iberis problemer

Iberis linifolia

Det er en veldig motstandsdyktig plante, men hvis luftfuktigheten er overdreven, kan den påvirkes av mugg som kan kontrolleres med systemiske soppdrepende midler; og hvis det tvert imot er veldig lavt og også temperaturene er veldig høye, kan det ha det turer, som kan fjernes med pyretrin.

Hvordan reproduserer den?

Iberia aurosica ssp cantabrica

Vil du ha noen av disse plantene uten å måtte bruke mye? Vel, du bør vite at en voksenprøve er veldig billig, siden den koster ca 2 euro, men når du tenker at du med de pengene kan kjøpe en konvolutt full av frø, og at disse frøene alle blir en Iberis .. . Det er noe som må tas i betraktning.

I tillegg vokser de raskt, så jeg anbefaler at du kjøper frøene, om våren. På denne måten vil de kunne blomstre bare to til tre måneder senere. Spørsmålet er, hvordan blir de sådd? Det er faktisk veldig enkelt. Du må bare følge dette trinn for trinn:

  • Legg frøene i et glass vann i 24 timer. På denne måten kan du forkaste de som ikke er levedyktige, det vil si de som forblir flytende.
  • Dagen etter fyller du såbedet med universelt voksende medium (det anbefales på det sterkeste at det er et såbed, men du kan bruke en gryte eller til og med yoghurt eller melkebeholdere).
  • Plasser maksimalt to frø i hvert frøbed, og plasser dem rett på overflaten av underlaget.
  • Legg nå et tynt lag med underlag på dem, bare slik at vinden ikke kan blåse dem bort.
  • Vann til slutt og sett frøplanten i et område der det gir direkte lys minst 4 timer om dagen.

Din første Iberis vil spire på bare tre uker hvis underlaget alltid holdes litt fuktig. Når de er 10 cm høye, kan du transplantere dem til større potter eller til hagen.

Medisinske egenskaper til Iberis

Iberis amara

I populær medisin brukes arten fremfor alt Iberis amara, hvorav du kan bruke alt. Har fordøyelses- og karminative egenskaper noe som betyr at det favoriserer reduksjon av gasser i fordøyelseskanalen, og reduserer dermed kolikk og flatulens. Det anbefales derfor sterkt for de som har fordøyelsesproblemer, men det kan også brukes til å lindre symptomene på gikt og / eller revmatisme.

Men som med alt, er ekstremer veldig skadelige, og hvis du tar mer enn det som virkelig er nødvendig, kan det føre til oppkast, kvalme og / eller diaré. For å unngå det, Infusjoner vil bli laget med bare 30 gram blomster og frø kokt i en liter vann, ikke mer. Vi vil drikke mellom 2 og 3 kopper om dagen, etter hovedmåltidene.

Iberis ciliata

Så langt vår spesialitet på en av de mest ukjente, men mest passende små planter å ha i potter eller i hagene. Pynt opp ethvert rom med det, og vis det frem som et hjem 😉.