Skip to content

Ikebana, den mest inspirerende blomsterkunsten

15 de juni de 2021

Å få et ekte kunstverk med noen blomster, blader og en støtte er ikke vanskelig. Men når du begynner å se på bilder av ikebana, innser du at du kanskje trenger mer tid enn du trodde for å få et under som henne.

Og det er at hele settet har en betydning som må respekteres. Av denne grunn blir bare de beste brakt til utstillingene. Men, Hva er egentlig en ikebana?

Hva er historien?

Ikebana med cyca blader

Ikebana-historien begynte på 600-tallet, med buddhismens ankomst til Japan gjennom Korea og Kina. På den tiden likte ikke en buddhistprest ved navn Ono-No-Imoko blomsteroppsatsene som de andre prestene gjorde på Buddha-alteret, så han begynte å eksperimentere med arrangementer som symboliserte universet. I hans design ble blomstene og grenene rettet oppover, og ble ordnet i grupper på tre, og representerte dermed forholdet mellom himmel, menneske og jord.

Etter hans død ble blomsteroppsatser videreført; derimot det var først på slutten av 1400-tallet, med eksplosjonen av kunstnerisk utvikling, at Japan ville skape sin tradisjonelle arkitektur. Haiku-poesi, japansk hagearbeid, Noh-teater og de første ikebana-skolene ble opprettet rundt denne tiden.

På 1500-tallet ble det opprettet presise og kompliserte regler for blomsteroppsatser: Rikka-stilen dukket opp, som ble brukt til seremonier; Nageire, som var lettere, og Shoka, mer ortodoks. Sistnevnte ble delt i to i 1977: Shofutai, som er den tradisjonelle, og Shimputai, friere og mer uttrykksfull.

Hva er ikebana?

En vakker og elegant ikebana

Du lurer kanskje på hvorfor jeg ikke startet artikkelen her, ikke sant? Men jeg trodde det var nødvendig å først forklare historien for deg og deretter svare på dette spørsmålet. Ikebana er mye mer enn bare et blomsterarrangement. Det er en disiplin basert på respekt for naturen.

Det er en dekorativ komposisjon der blomster brukes fremfor alt, men også grener, blader, frukt og frø med forskjellige formål: den viktigste er estetisk, men den fungerer også som en metode for meditasjon siden den er forbundet med årstidene og med selve livet.

Fant du det interessant?