Skip to content

Ivy Geranium (Pelargonium peltatum)

6 de juni de 2021

De Pelargonium peltatum, også kalt eikebladmalva eller eføy geranium, det er en art som Det er en del av familien som består av Geraniaceae; Den kommer fra Sør-Afrika og er preget av å være den mest kultiverte blant alle de som eksisterer i sitt slag.

Ivy geranium er en svært motstandsdyktig utendørs plante, hvis blomstring foregår gjennom hele sommeren. Den består av en underbusk som har krypende, tynne eller hengende grener; hvis blader, litt saftige, vanligvis er peltede og fine.

Kjennetegn

blomster, nærbilde, utsikt, av, to, colours

Dens petiole er preget av ikke bli med folien gjennom kanten, som det vanligvis skjer i de fleste arter, siden det i stedet er vinkelrett på et bestemt punkt midt på undersiden, formet som eføy. Blomstringen til denne arten er preget av å være en umbel som generelt består av ca 2-9 rosa blomster, som har 5 mørke, stripete kronblader.

Det skal bemerkes at de mindre bladene som eføygeranium har, vanligvis er spiselige, skjønt har en litt syrlig smak; i tillegg har de store sammentrekkende egenskaper. I områder der frost ikke forekommer, er det vanlig at Pelargonium peltatum blomstrer hele året.

Det bør også nevnes at det er visse varianter som har en tendens til å skilles mellom dem, hovedsakelig på grunn av formen og fargen på blomsten, så vel som på grunn av holdbarheten til blomstringen.

Denne arten kommer opprinnelig fra Sør-Afrika, som lar deg få en bedre ide om hvorfor den vanligvis bor i leirejord og foretrekker å bli utsatt direkte for solen. Og selv om det er nettopp av denne grunn at det foretrekker et substrat hvis pH er alkalisk, har det også en tendens til å tåle jord med mer svampete og myke sporstoffer.

Omsorg for Pelargonium peltatum

De Pelargonium peltatum skiller seg ut for å være en art som lett å dyrke, som krever direkte eksponering for solen eller i det minste å være delvis skyggelagt, selv om den skal ha litt beskyttelse gjennom de sentrale timene på dagen i varme årstider.

Denne underbusken tåler ikke vedvarende frost, slik at når de dyrkes i områder med alvorlige vintre, er det ofte nødvendig å sikre at du tar de nødvendige tiltakene for å garantere din beskyttelse mot ekstrem kulde.

Det er også en art som tåler jord som har lite fruktbarhet og som ikke har mye fuktighet, selv om de ikke støtter land som er oversvømmet eller de som er for tunge på grunn av overflødig vann. I denne forstand, de mest tilrådelige substratene for å oppnå optimal vekst og utvikling av arten, De består av de som er litt løse og sure.

Det er heller ikke tilrådelig å berike jorden for mye, siden det ellers kan favorisere fremveksten av eksemplarer som har større blader og få blomster. Det er vanligvis best å velge en blanding som består av begge like deler bakrus sand, samt ikke mer enn 3-4% organisk materiale og at den har en pH på 6,5.

Når det gjelder vanning av denne arten, er det riktig å si det den skal bare vannes når jorden er helt tørr; selv om du vil fremme blomstringen, er det muligheten for å utsette geraniumet til en tørr periode.

På samme måte skal det bemerkes at det er nødvendig med det av omsorg som kreves av arten innimellom la oss tilpasse potten din til den raske utviklingen av dette anlegget; det er derfor det er viktig å utføre transplantasjonen. Men før du gjør det, bør det bemerkes at dette vil legge en liten belastning på gresset geranium, siden noen av røttene lett kan gå i stykker under bytte av underlag, så det må gjøres forsiktig.

Den mest anbefalte er transplantere når planten er i ro, fordi mindre sapbevegelse vil oppstå, og eventuelle skader kan ha mindre innvirkning på geraniumet. Så det er best å gjøre det mellom midten av høsten og sen vinter.

Beskjæring og multiplikasjon

Denne arten er tåler beskjæring, inkludert de mer drastiske, og deretter komme seg lett; beskjæring gjøres vanligvis best på slutten av vinteren.

Imidlertid når beskjæring utføres på grunn av en råtten stamme, angrepet av sykdommer og skadedyr eller påvirkes på annen måte, er det best å gjøre det når problemet er oppdaget, slik at det ikke sprer seg til resten av planten.

Til slutt er det mulig å utføre multiplikasjonen av arten gjennom stiklinger på omtrent 10 cm lange, som da må innføres i potter som er beskyttet mot soleksponering og får dyp vanning, og avbryter deretter vannet til du begynner å sette pris på utviklingen av de første skuddene.

De Pelargonium peltatum det er vanligvis helt passende for dyrking i solrike områder, inne i containere, på terrasser og også på balkonger, slik at stilkene, som blomsterklyngene, klarer å henge i luften med total frihet, og generere effekten av en fargerik foss.

Plager og sykdommer

geraniumlignende plante som stikker ut av en balkong

Bortsett fra de forskjellige problemene som ivy geranium kan oppstå ved feilplassering (eksponering for frost, lite lys osv.), eller på grunn av feil i dyrking (mangel på næringsstoffer, overflødig vanning osv.), kan denne arten bli like påvirket av visse skadedyr og sykdommer.

Blant skadedyrene som hyppigst angriper denne planten, er den mest bemerkelsesverdige vanligvis den afrikanske sommerfuglen, også kjent som geraniumflue, som kommer fra Sør-Afrika.

Dette skadedyret består av tilstedeværelsen av larver på omtrent et par centimeter, som vanligvis angriper geranium av gresset ved å bite bladene og gjennombore stenglene. I tilfelle du oppfatter at arten presenterer noen av disse symptomene, er det viktig å sørge for at du handler raskt og beskjærer både bladene og de berørte stilkene og tar ansvar for å påføre et spesielt insektmiddel.

Bortsett fra den afrikanske sommerfuglen, Pelargonium peltatum det er vanligvis følsomt for tilstedeværelsen av edderkoppmidd, melblå, bladlus, grønne mygg og hvitflue, samt nematoder og larver.