Skip to content

Ixia, den lykkeligste pæreformede

19 de juni de 2021

Hvis du ønsker å dekorere terrassen eller hagen din med lite synlige pærer uten å måtte bekymre deg for vedlikeholdet, oppfordrer vi deg til å få noen av de botaniske slektene Ixia. Det produserer så mange blomster i så levende farger at det helt sikkert raskt vil bli hjemmets glede.

Hva mer, krever nesten ikke plass, slik at du kan ha det der du liker det best.

Kjennetegn ved Ixia

Prøve av Ixia monadelpha

Hovedpersonen vår det er en flerårig plante, det vil si at den lever flere år, og er pæreformet innfødt til Sør-Afrika. Den tilhører den botaniske familien Iridaceae. Bladene vokser i form av en rosett, og er langstrakte og veldig tynne, grønne i fargen.

Blomstene, som spirer om våren, ser ut til å være gruppert i blomsterstander med form av en terminal pigg, og kan ha et stort utvalg av farger: hvit, rosa, oransje, blå. Frukten er en kapsel som er ca 2 cm lang, og i den er små harde, brune frø 0,5 cm i diameter.

Hvordan tar du vare på deg selv?

Den nysgjerrige Ixia viridiflora

Nå som vi kjenner hovedtrekkene til Ixia, la oss få vite hvilken omsorg det krever.

plassering

Slik at jeg kan blomstre du må være i et område der det er i direkte sollys, ideelt sett gjennom dagen.

Pæreplantingstid

Pæren skal plantes om høsten ca 5 cm dyp om høsten. I tilfelle du vil ha flere, må du legge en avstand på 10 cm mellom dem; på denne måten vil det være mulig å ha et vakkert naturlig teppe fullt av farger og liv.

Jord eller underlag

Det er ikke krevende, men den må ha god drenering Ellers vil overflødig fuktighet raskt rote på pæren. På denne artikkelen du har mer informasjon om dette emnet.

Irrigasjon

Må være moderat, unngå vannlogging. Vann 2 til 3 ganger i uken om sommeren, og hver 4. dag resten av året.

Multiplikasjon

Du kan skaffe nye eksemplarer ved å så frøene om våren og dele pærene om høsten. La oss se hvordan vi skal fortsette i henhold til saken:

Såing av frø

 1. Den første tingen å gjøre er å forberede såbedet. Som sådan anbefales det å bruke en frøplante, som de som ofte brukes til å plante hageplanter. Men du kan bruke torvtabletter, blomsterpotter, melkebeholdere, glass yoghurt, … hva som helst som er mer innen rekkevidde.

 2. Hvis såbedet som er valgt ikke har noe hull som overflødig vann kan rømme gjennom, er det viktig at det gjøres med spiss på en sysaks eller med en kniv.

 3. Etterpå vil den fylles med universal kultursubstrat blandet med 30% perlit.

 4. Deretter blir frøene plassert slik at det blir en avstand på 3-4 cm mellom dem.

 5. Til slutt vil de dekkes med litt underlag og vannes.

Pæredivisjon

Ixia planter i blomst

Hvis planten er i en gryte …
 1. Anlegget vil bli fjernet fra beholderen.

 2. Deretter vil substratet festet til røttene bli fjernet.

 3. Så blir de små pærene som spirer, skilt fra de større pærene.

 4. Deretter vil de bli plantet i potter som ikke er mer enn 20 cm i diameter, med universelt voksende substrat blandet med 30% perlit. Vermikulitt kan også brukes, da det er utmerket for frøplanter ved å tillate rask drenering av vann og ved å holde det fuktig i lang tid, men ikke for mye.

 5. Endelig vil den bli vannet.

Hvis anlegget er på land …
 1. Med en håndhakke fortsetter du med å lage en 10 cm dyp grøft rundt planten.

 2. Deretter vil jorden rundt pærene fjernes. Så snart en med pærer blir sett, blir de nøye skilt.

 3. Når de er oppnådd, vil de bli plantet andre steder eller i potter i en dybde på ikke mer enn 5 cm.

 4. Og så vil de bli vannet.

Abonnent

På våren og sommeren skal det betales med gjødsel for løkplanter følge instruksjonene som er angitt på pakken. Du finner denne gjødselen i barnehager, butikker og hagesentre og i nettbutikker.

Hvis du foretrekker å bruke naturlige produkter, anbefales det på det sterkeste å guano i flytende form, siden det er veldig raskt effektivt. Selvfølgelig må instruksjonene følges til punkt og prikke, for selv om det er organisk, er det en risiko for overdose.

Rustikk

Det er følsomt for sterk frost. Støtter opptil -3 ° C så lenge det er i kort tid og veldig punktlig. Hvis det er kaldere i ditt område, anbefales det å dyrke Ixia i en gryte slik at du kan beskytte den innendørs om vinteren.

Bruk av Ixia

Ixia paniculata i blomst

Denne nydelige pæreformede planten dyrket utelukkende som en prydplante. Det ser flott ut i hagen, men også på terrasser, uteplasser og balkonger. I tillegg får det å være motstandsdyktig mot skadedyr og sykdommer gradvis sin plass i hjemmene.

Vil din være en av dem? 🙂