Skip to content

Japanske blomster

5 de juni de 2021

I Japan er de heldige som år etter år kan glede seg over et stort utvalg av blomster hvis skjønnhet skiller seg ut i ethvert landskap. De er så vakre at resten av verden ikke kunne unngå å så frøene i sine respektive land, i en slik grad at det i dag, når ord som japansk kirsebær (kirsebærblomst på engelsk), mange vet hvilket tre det er.

Nå er det ikke den eneste planten som vekker oppmerksomhet. Det er mer, det er flere japanske blomster som dyrkes, ikke bare i hagene der de har sitt utspring, men også i andre regioner.

Blomster er en viktig del av japansk kultur, for alltid. Allerede på tidspunktet for samuraien (rundt det 10. århundre i vår tid) var de så faste på dem at de tegnet dem på alle slags overflater, gjorde dem til buketter og ble til og med dyrket og feiret (som det fortsatt gjøres i dag, forresten, under Hanami-festivalen, om våren).

Men hva er de? Vel, de er følgende:

Japansk kirsebær eller sakura

Japanske kirsebærtrær er trær som produserer veldig pene blomster

Det er den vi alle kjenner. Den mest populære. Men pass på, det er ikke bare en enkelt variant, men det er noen flere. Alle er løvtrær som tilhører slekten Prunus. Noen av de mest verdsatte i hjemlandet er:

  • Prunus «Kiku-Shidare-Zakura«: eller bare Shidare Zakura, det er et tre som er hjemmehørende i Japan og når en høyde på 20 meter. Kronen er bred og veldig tett, og produserer et stort antall rosa blomster som ligner på krysantemum tidlig på våren.
  • Prunus serrulata: Det er den japanske blomsterkirsebær, selv om den også vokser i Korea og Kina. Den kan nå en høyde på opptil 20 meter, med en tett og bred krone. Blomstene er hvite eller rosa og vises omtrent april-mai på den nordlige halvkule. Det regnes som et nasjonalt emblem i Japan. Det er forskjellige varianter, for eksempel «Spontanea» eller «Serrulata».
  • Prunus x yedoensis: det er en naturlig hybrid mellom Prunus speciosa (kalt Oshima zakura i Japan) og Prunus pendula f. ascendens (Edo higan). Den når en høyde på 5-12 meter, med en tett krone. Den blomstrer tidlig på våren og produserer hvite eller blekrosa blomster.

Camellia fra Japan

Camellia japonica er en busk som produserer prangende blomster

Planter av slekten Camellia er trær og busker som er hjemmehørende i Asia, hvor de er rikelig i Kina og Japan. Av alle variantene som finnes, er den mest berømte Camellia japonica, innfødt i Japan.

Den kan nå en høyde på 1 til 6 meter, og bladene er flerårige, læraktige og med en skinnende mørkegrønn farge. Blomstrer om vårensom produserer rosa, røde eller hvite blomster.

Krysantemum

Cirsantemo er urteaktig med vakre blomster

Chrysanthemum, eller kiku på japansk, er en flerårig plante hjemmehørende i Asia som når en høyde på opptil 1,5 meter som tilhører slekten Chrysanthemum. Stilkene er oppreist, og alternative blader spirer fra dem, flikete eller lansettformede, hvis øvre overflate er glatt og undersiden er hårete. Uten tvil er dekorasjonsverdien gitt av blomstene, som er sammensatte, måler opptil 8 centimeter i diameter og har svært varierte farger (gul, rød, oransje, rosa, …). Blomstrer om høsten.

Som en kuriositet, å si at den ble introdusert i Japan på 800-tallet, og keiseren som hadde landet, brukte den da som et keiserlig segl. I dag blir hun hedret under den japanske krysantemumfestivalen eller Choyo no Sekku.

Mossy flox

Phlox subulata er en plante kjent som blomstermose

Mossy phlox, eller blomstermose, er en flerårig innfødt i Øst-Nord-Amerika, men er usedvanlig populær i Japan, der den kalles shibazakura. Den tilhører arten Phlox subulata, og når en høyde på 5 til 15 centimeter.

Bladene er lineære, grønne og produserer blomster om våren i forskjellige farger (rosa, syrin, hvit, lavendelblå eller lilla rød).

Fersken

Fersken er et løvtre som produserer blomster om våren

Fersken o momo på japansk er det et løvtre som også tilhører slekten Prunus; Imidlertid har jeg syntes det er hensiktsmessig å skille det ettersom det IKKE opprinnelig er fra Japan, men fra Kina, Iran og Afghanistan. Dens vitenskapelige navn er Prunus persica, og ble introdusert i det japanske landet i Yayoi-perioden, rundt 300 f.Kr. C.

Den når en høyde på ca 6-8 meter, og bladene er avlange-lansettformede til elliptiske. Blomstene blomstrer om våren, før bladene, og er rosa. I tillegg produserer den spiselig frukt.

Ipomea Morning Glory

Blåklokke er en populær amerikansk blomst i Japan

«Morning Glory» eller asagao på japansk er en urt av vane vi kan si klatrer som når en høyde på opptil 1 meter så lenge den har støtte. Dens vitenskapelige navn er Ipomoea null og det er også kjent som blåklokke eller blåklokke. Det ble introdusert til Japan i løpet av Heian-perioden (AD 794-1185).

Bladene er trilobbet, grønne og produserer blomster gjennom hele sommeren blå, lilla, hvit, rosa eller rød.

Oransje osmanthus

Osmanthus er en veldig duftende blomstrende busk

Den oransje-blomstrede Osmanthus, eller kinmokusei på japansk er det en mellomstor eviggrønn busk eller et tre som når en høyde på 3 til 12 meter og tilhører arten Osmanthus fragrans. Det er hjemmehørende i Asia, spesielt fra Himalaya til Kina og sørlige Japan.

Bladene er lansettformede, hele med kanten også hel eller litt tannet. Det produserer veldig duftende oransje blomster i dette tilfellet om sommeren.

Hva synes du om disse japanske blomstene? Kjenner du andre?