Skip to content

Kjenn og lær å ta vare på tajinastene

23 de juni de 2021

Vi har sjelden snakket om «veldig våre» planter, så i dag vår hyllest går til en av de mest eksepsjonelle plantene du kan finne i Kanariøya. Det er veldig dekorativt på grunn av egenskapene til blomstene, og krever ikke mye vedlikehold.

Tør du møte dem? Vil du lære å ta vare på tajinastes?

EchiumDet vitenskapelige navnet på slekten er Echium, som består av rundt 60 arter. Den mest kjente utenfor habitatet er E. webbii, hvis blomster er blå. Disse plantene er urteaktige stauder, på grunn av høyden de kan nå, kan de betraktes som busker. Så mye at det er eksemplarer som kan overstige tre meter. Tajinastene er hjemmehørende i det afrikanske kontinentet, Madeira og spesielt på Kanariøyene, hvor du kan finne mer enn tjue arter.

Selv om det er vanskelig å finne dem i markedet, er reproduksjon av frø relativt enkel. For dette trenger du bare:

  • Hotbed (helst plastbrett eller gryter)
  • Underlag sammensatt av perlit og torv 50%
  • Solrik beliggenhet
  • En god vanningsplan, for å forhindre at torven tørker ut
  • Varme temperaturer, mellom 20 og 25 grader

Y tålmodighet. Hvis frøene er friske, vil det bare ta et par uker å vekke dem. Hvis du vil sjekke om de er levedyktige, legg dem i et glass vann i 24 timerog så de som synker.

Echium webbiiTil tajinastene de liker det milde klimaet, med somre med tropisk klima og vintre som ikke er for kalde. De er følsomme for frost, men når de er voksne, kan de tåle temperaturer nær 0 grader, kanskje ned til en grad under null hvis de er godt beskyttet og i en kort periode.

Kan pottes uten problemer, så lenge den har en diameter på ca 35 cm, siden det ellers kan skje at den ikke vokser ordentlig. Det eneste du må huske på er at skiftet fra en gryte til en større må være progressiv, da planten trenger det for å redusere risikoen for rotrot så mye som mulig.