Skip to content

Kornblomst, den mest slående blå blomsten

15 de juni de 2021

Kjenner du kornblomstplanten? Den produserer små, men utrolig pene blomster, en intens blå som vekker mye oppmerksomhet. Den vokser ikke mye; faktisk kan du ha den i en gryte og nyte den gjennom hele sesongen, eller i hagen og skape et spektakulært blomsterteppe.

Dens vedlikehold og dyrking er veldig enkelt, men som alltid liker vi å forenkle alt for deg slik at du får en fin opplevelse mens du lærer nye ting om planter, i dette tilfellet kornblomst, så ikke gå glipp av denne spesielle. 🙂

Kornblomstens opprinnelse og egenskaper

Centaurea cyanus, det vitenskapelige navnet på kornblomst

Hovedpersonen vår det er en årlig eller toårig urteaktig plante, det vil si at den lever maksimalt ett eller to år, sannsynligvis opprinnelig fra Europa. I dag har den tilpasset seg så godt å leve under forskjellige forhold at den har blitt naturalisert på alle kontinenter. Den mottar mange vanlige navn, selv om jeg vil si at den er en av de vanligste: kornblomst, fliser, blå nelliker, cyaneo, kastiliansk himmelblomst, spansk himmelblomst, azuleter, jomfrulykt, lanterner på markene, børste, cabezudo eller azulón. Dens vitenskapelige navn er Centaurea cyanus.

Det er preget av å vokse opp til en maksimal høyde på 1 meter, dannet av oppreiste og forgrenede stilker dekket med villi. Bladene, som også er bomullete, er lineære og har langsgående årer og måler 12 til 16 mm. Blomstene, som spirer ut om våren og sommeren, er sammensatt av skovler (falske kronblader) med grønn farge, og blomster (det vi vil kalle kronblad) av blå eller, sjeldnere, hvite. Frøene er veldig små, bare 2 cm og brune.

Hvordan tar du vare på deg selv?

Utsikt over kornblomstplanten i blomst

Hvis du vil få en kopi, kan du ta vare på den slik:

plassering

Slik at kornblomsten kan vokse og utvikle seg ordentlig, det er veldig viktig at den plasseres utenfor, i en solfylt eksponering. Det kan også være i halvskygge, men det er viktig at sollyset skinner direkte minst 4 timer om dagen.

Land

  • Blomsterpotte: du kan bruke universelt voksende medium blandet med 30% perlit i like store deler.
  • Verft: det er ikke krevende, men det anbefales at det har god drenering.

Irrigasjon

Hyppigheten av vanning vil variere avhengig av sesongen i året vi er, så vel som plasseringen. Om sommeren må du vanne oftere om vinteren, slik at generelt Det vil bli vannet omtrent 3 ganger i uken i de varmeste månedene av året og hver 4-5 dag resten av året.

Abonnent

Tilrådelig å betale fra tidlig vår til sensommeren med flytende universalgjødsel for å oppnå bedre blomstring. Det anbefales å følge indikasjonene som er angitt på produktemballasjen.

Beskjæring

Det er ikke nødvendig. Det vil ganske enkelt være nok til å fjerne de visne blomstene og de tørre, syke eller svake bladene.

Multiplikasjon

Multipliser kornblomstene dine ved å så frøene

For å få nye kornblomstprøver vi kan så frøene dine gjennom hele våren følg dette trinn for trinn:

  1. Det første vi skal gjøre er å velge såbedet. Som sådan kan vi bruke blomsterpotter, melkebeholdere, glass yoghurt, … hva vi synes er vanntette. I tilfelle bruk av produktbeholdere, må vi rengjøre dem godt med vann og lage et hull for vannet å renne av.
  2. Deretter fyller vi det med universelt voksende medium for planter, eller for frøplanter og vann.
  3. Deretter sprer vi frøene på overflaten og dekker dem med et tynt lag med underlag. Det er tilrådelig å ikke legge mange i samme frøbed, siden det er sannsynlig at alle eller de aller fleste vil spire, og hvis de er tett sammen, vil de ikke vokse godt. For at vi skal ha en ide om hvor mange som kan passe, si at du ikke skal legge mer enn tre i en gryte med en diameter på 10,5 cm.
  4. Etterpå vanner vi igjen, denne gangen med en sprøyte, og vi plasserer såbedet i en solrik posisjon.

Hold underlaget fuktig (men ikke puddet) frøene vil spire etter 7-10 dager.

Rustikk

Den støtter ikke kulde eller frost.

Hva er kornblomst bra for?

Pynt

Som vi har sett, er det en veldig dekorativ plante som du kan dekorere ethvert solfylt hjørne av hagen eller terrassen med. Ser bra ut som en del av et blomsterbed eller blomsterteppe, men også i en gryte som et midtpunkt.

Klipp blomst

Blomstene kan kuttes og plasseres i en vase, hvor de med disse triksene kan vare flere dager.

Medisinske egenskaper

Ta vare på kornblomsten din slik at du kan dra nytte av den

Med avkok av blomstene oppnås kornblomst vann, som brukt som betennelsesdempende påført øynene. Det er en av de beste naturlige rettsmidler for å ta vare på synsorganene, da det styrker og klargjør dem. Selv om dette ikke er den eneste medisinbruken den har.

Dette vannet er også nyttig for å lindre symptomene på revmatisme, influensa og forkjølelse, kreft, infeksjoner, betennelser, eksem, åreknuter, hemoroider, seborré og til og med grått hår.

Kosmetikk

Sminkefjerningskremer og milde sjampoer lages.

Hvor kjøper du?

Vi kan få vårt kornblomstprøve i alle barnehager, hagebutikker og lokale markederspesielt om våren. Prisen er veldig lav, bare 1 euro for hver blomstrende plante, så det vil være veldig enkelt for oss å ha en uteplass eller hage med vakre blå blomster 🙂.

Hva syntes du om kornblomsten?