Skip to content

Lær hvordan du har et sunt orientalsk Lilium

5 de juni de 2021

Blant alle løkplanter som vi kan finne for salg, er det en som alltid vekker betydelig oppmerksomhet: Orientalsk lilium. Noe som ikke er overraskende: de store og fargerike blomstene er spektakulære, veldig, veldig vakre.

Men hvordan tar du vare på disse fantastiske løkplanter? Skal de beskjæres eller befruktes? Vi vil snakke om dette og mye mer nedenfor.

Opprinnelse og egenskaper til det orientalske Lilium

Den orientalske liljen er en vakker blomstrende plante

Lilium, også kjent som Azucena, er en pæreformet plante som tilhører den botaniske familien Liliaceae. Blomstene, som spirer om våren-sommeren, er trompetformede, store og duftende, med veldig lyse farger (oransje, hvit, rosa, rød). Den kan nå en høyde på 1 meter, karakteristisk for hvilken den kan plantes i hagene, og dermed skape fargede tepper; men du kan også ha den i en gryte, siden rotsystemet ikke er invasivt.

Det er mange hybrider, som er klassifisert i to store grupper avhengig av opprinnelse: de er de asiatiske hybridene og de østlige hybridene. I denne artikkelen skal vi fokusere på sistnevnte, siden de har store blomster og avgir en veldig behagelig aroma. Noen av de mest kjente sortene er:

 • hvite hus: hvit blomst.
 • Hengivenhet: Hvit blomst.
 • Stargazer: mørkrosa blomst.
 • Le Reve: rosa blomst.
 • Rosato: lys rosa blomst.

Fargespekteret deres er ikke så omfattende som for asiatiske liljer, men de er absolutt verdt å ha i en hage eller på balkongen.

Hvordan blir de tatt vare på?

plassering

Et godt sted vil for eksempel være under et tre hvis du vil ha det i ditt private grønne hjørne, eller under et tak på terrassen.

Irrigasjon

Hvis vi snakker om vanning, bør det være sjelden, siden pæren er veldig lett å råtne. For å unngå det, du må vanne 2-3 ganger om sommeren, og hver 5-10 dag resten av året.

Land

Den blomstrende liljen er en vakker plante

Det er anbefalt bruk underlag med god drenering hvis vi har det i en gryte, eller fyll ut plantehullet med hagejord blandet med 20% perlit.

Abonnent

Det er sterkt tilrådelig å gjødsle den med en bestemt gjødsel for løkplanter (til salgs), eller med en for blomstrende planter om våren og sommeren. Men vær forsiktig, du må lese indikasjonene som er spesifisert på beholderen for hvordan du bruker den, siden det er den eneste måten å unngå problemer på grunn av overdosering.

Plantasje

Slik at den vokser under forhold, pæren skal plantes på sen vinter / tidlig vår, i et veldig lyst område, men hvor lyset ikke skinner direkte, siden det ellers ikke vil være i stand til å vokse eller utvikle seg godt.

I hagen

Trinn for trinn å følge er som følger:

 1. Først må du grave et hull omtrent 6 inches dypt.
 2. Fyll den deretter rundt 10 centimeter (mer eller mindre) med svart torv blandet med perlit i like store deler.
 3. Sett deretter inn pæren. Det må ikke være dypt begravet. Deres er at hvis den er omtrent 3 centimeter høy, er den begravd omtrent 6 centimeter over bakkenivå. I tillegg må den smaleste delen vende oppover, siden det vil være derfra at bladene og blomstene vil spire.
 4. Til slutt, fyll på og vann.

Pottet

Hvis du vil ha den i en pott, følger du disse trinnene:

 1. Velg først en gryte som er omtrent 8 inches i diameter i omtrent samme høyde.
 2. Fyll den deretter litt med universelt plantesubstrat.
 3. Sett deretter inn pæren med den smaleste delen vendt opp, slik at den er om lag 3 centimeter begravd.
 4. Til slutt, fyll på gryten og vannet.

Transplantasjon (av planter)

Orientalske liljer med blomster selges om våren. Derfor, hvis du får en, anbefales det sterkt at du planter den i en gryte med en bredde på 3-4 centimeter i diameter ved hjelp av universalunderlag. Et annet alternativ er å plante den i hagen og prøve å ikke manipulere røttene for mye.

Plager og sykdommer

Blant de vanligste skadedyrene og sykdommene som påvirker det, fremhever vi på den ene siden bladlus, som kan bekjempes ved å spraye planten med Neem Oil; og på den andre, sopp fra Botrytis, som kan forhindres ved å behandle planten forebyggende med kobber eller svovel (ikke bruk hvis du har husdyr) om våren, eller med naturlige soppdrepende midler som selges i barnehager.

Beskjæring

Og forresten, selv om det ikke skal beskjæres, gjør det det du kan klippe blomstene for å dekorere hjemmet ditt i noen dager. Her forteller vi deg hvordan de vedlikeholdes 🙂.

Multiplikasjon

The Eastern Lilium multipliserer ved å skille de små pærene som spirer fra »morpæren» om vinteren eller våren. Hvis du skal fjerne planten fra bakken eller fra potten, kan du benytte anledningen til å skille pærene og lagre dem til planting om våren.

På den annen side, hvis du lar den være der den er, kan du fjerne vår jord rundt våren for å gjøre pærene synlige. Så må du bare skille dem og plante dem andre steder.

Rustikk

Øst-Liliun kan dyrkes hele året uteuten å måtte fjerne pæren om vinteren, så lenge minimumstemperaturen ikke faller under 3 minusgrader. Ellers er idealet å beskytte pæren innendørs, på et tørt og mørkt sted.

Hvor får man kjøpt?

Det orientalske Lilium kan ha et lite utvalg av farger

Du kan kjøpe pærer fra.

Det orientalske Lilium er en pæreformet veldig elsket av alle. De elegante blomstene er veldig pene, synes du ikke?