Skip to content

Lamium maculatum (flekket brennesle)

8 de juni de 2021

Sikkert har du underjordiske områder i hagen din som er ufruktbar uansett grunn. Disse flekkene på bakken der det ikke er vegetasjon eller noe å dekorere, kan ødelegge harmonien med resten av plassen. For å gjøre dette har vi i dag en perfekt plante for å dekke de karrige områdene på undergrunden. Det handler om Lamium maculatum. Vanlige navn inkluderer flekket brennesle, fetid brennesle, chuchameles eller død brennesle. Selv om det ikke er en plante som har uberegnelig skjønnhet, kan vi få en grønn kappe eller veggteppe som dekker de tomme områdene og vil skape en viss lysstyrke.

I denne artikkelen skal vi fortelle deg hva som kjennetegner dette Lamium maculatum og hvordan du skal ta vare på dem.

Hovedtrekkene

Lamium maculatum

Den har grønne blader med en liten hvit flekk i midten. Det som gjør denne planten karakteristisk, er at den har en typisk blomst av labiaceae-familien, slik tilfellet er med mynte. Blomsten er formet som en snapdragon. Blomstene er ganske attraktive for mange typer insekter som humler og bier.. Dette vil i stor grad hjelpe resten av plantene i hagen til å pollinere lettere ved å ha flere insekter i hagen. Blomstring finner sted i andre halvdel av sommeren.

Generelt er det en ganske kraftig plante og brukes til å dekke de karrige områdene på undergrunden fordi den har stor kapasitet for kolonisering. Denne kapasiteten skyldes at stilkene, når de vokser og utvikler seg, de produserer en slags luftrøtter som når de berører bakken, trives og de gir igjen en annen plante som sprer seg gjennom undervegetasjonen. Det er ideelt hvis du har mindre tildekkede områder eller gresset har havnet i å råtne i forskjellige områder av undervegetasjonen.

Det er andre varianter av Lamiun som har hvite blader som gir stor lysstyrke. Det handler om Lamium maculatum «Beacon silver». Denne sorten har praktisk talt hvite blader, selv om blomstene er mindre. Den har en intens fuchsia-farge, men når de er mindre, tiltrekker de mindre oppmerksomhet. I denne varianten dannes ikke luftrøtter på stilkene når de utvikler seg, så de er ikke så raske for utvidelse og kolonisering av de karrige områdene i undergrunden. Selv om du kanskje liker sluttresultatet mer når du ser alle bladene nesten hvite.

Omsorg for Lamium maculatum

Spettet nesleblomst

Vi har nevnt at dette anlegget hovedsakelig brukes til å dekke de karrige områdene på undergrunden. Selv om dette er deres viktigste bruk, er det folk som foretrekker å ha dem i en gryte. Du kan ha det perfekt selv om det må tas i betraktning at du trenger mer vanlige vanninger og at vi ikke vil kunne dra nytte av at den utvikler luftrøtter når stammen vokser. Har kl Lamium maculatum i en gryte ville det være som å begrense veksten og utviklingen.

Så sikkert kommer du til å ha den flekkete neslen i gjengen, du bør vite at den vokser godt både i halvskygge, som skygge og i full sol. Den kan overleve godt i full sol, så lenge klimaet i området du bor ikke tillater veldig varme somre. Det er bedre at de har kjøligere temperaturer, slik at du ikke ender med å skade dem. Imidlertid, hvis den plasseres i undervegetasjonen, vil den ha sin andel av skygge som vil beskytte den komfortabelt. Den motstår kulde ganske bra, og selv om den kan miste blader i de kaldere årstidene, er den i stand til å tåle frost og spire fallne blader når våren kommer.

Når det gjelder jorda, er den ikke så krevende på den. Den kan leve i kalkstein eller sur jord, så lenge de har god drenering og nok organisk materiale til å beholde litt fuktighet.. Dette er en viktig ting å huske på. Undervekstområdet er mer egnet for å ha litt fuktighet takket være at det er mer skygge. Imidlertid kan vi ikke la vanningsvannet havne i området og mindre hvis det er kalkstein eller sur jord. De ville ende opp med å ødelegge den flekkete neslen.

Hvis vi først vil plante den i en gryte og deretter flytte den til sin endelige plass, bør du vite at du kan gjøre det når som helst på året (det trenger ikke noen spesiell tid for transplantasjon) og plasser den omtrent 40 cm fra hverandre mellom prøvene. Dette rommet holdes slik at de har nok plass til å utvide seg både i undergrunnenes røtter og de luftige som senere vil vokse.

Vanning må være regelmessig, men uten å oversvømme områdene. Selv om jorden har god drenering, er det nok å vanne litt slik at jorden og planten kan beholde litt mer fuktighet. Indikatoren for ny vanning er at jordoverflaten skal være helt tørr. Det er da når vi vet at vi må vanne igjen fordi fuktigheten i miljøet ikke lenger er nok til å holde det sunt. Det er åpenbart at vintermånedene, og hvis klimaet har mer nedbør, vil vanningene være mindre hyppige.

Vedlikehold av Lamium maculatum

Understory-området

Det er praktisk å gjødsle med organisk gjødsel når vinteren er ferdig. Dette gjøres slik at du kan vokse igjen bladene du mistet i løpet av vinterfrosten og gjør deg klar for blomstring. For å få en bedre blomstring, anbefales det å bruke en tilførsel av mineralgjødsel midt på våren. Tatt i betraktning at den blomstrer i andre del av sommeren, vil den ha nok tid til å gi næring og være sunnere.

Det trenger ikke riktig beskjæring. Mer enn det, det er bare nødvendig å fjerne blomstene som visner slik at planten utvikler seg godt og vi har en bedre estetikk. Horisontal vekst må kontrolleres ettersom den kan bli en invasiv hageplante. På grunn av den enkle utvidelsen kan det ende opp med å kolonisere andre områder utenfor, til og med understory.

Det er ikke en plante som er påvirket av typiske hageskadedyr og sykdommer. De er bare planter som frykter tørke, så vi må vanne som nevnt ovenfor. De kan multipliseres med deling av bushen når som helst på året.

Jeg håper at du med denne informasjonen kan dra nytte av bruken av Lamium maculatum.